Da li su novosadski festivali najbolji u Evropi?

Da je projektom Novi Sad – Evropska prestonica kulture umetnička scena grada procvetala, te da je celogodišnji program obogatio kulturni život Novosađana i posetilaca, dokaz su i tri značajna festivala održana ove godine, koja su ušla u trku za najbolje evropske festivale 2022. godine. Doček, Vila i Zastave budućnosti su umetnički festivali, koja su se našli među sedam festivala iz Srbije nominovanih za ovo prestižno priznanje, u dvanaestom izdanju European Festival Awards (Evropske festivalske nagrade). Saznajte u nastavku kako možete da glasate za svoj Novi Sad.

O dosadašnjem uspehu projekta Evropska prestonica kulture govore priznanja i nagrade, a na ponos svih Novosađana, naš grad je jedan od retkih čiji su festivali, po prvi put nominovani za European Festival Awards, ponudili novu umetničku vrednost, ali i nove prakse organizacije, realizacije i održivosti takvih događaja, sada prepoznate i na evropskom nivou.

Godina titule EPK jeste na izmaku, ali trajni legat u vidu novih, ali i već uručenih priznanja ostaje Novom Sadu. Na ponos svih nas.

Strategija koja je istakla Novi Sad na mapi Evrope

Osvrnimo se i na vreme tokom i nakon globalne pandemijske krize, koje je poremetilo čitav svet, kada su naročito trpeli kulturni događaji, pa i svi projekti Evropskih prestonica kulture. Ipak, zahvaljujući destogodišnjoj Strategiji kulturnog razvoja grada, prvoj takvoj usvojenoj u Srbiji, kroz projekat Evropska prestonica kulture, Novi Sad je nakon pandemije uspeo da razvije i uspešno održi inovativne festivale uživo, koji se ne ističu samo po spajanju različitih vrsta umetnosti, već i po strateškom razvoju publike i sadržaja za najrazličitije posetioce, kao i po decentralizaciji kulture odnosno otkrivanju i aktiviranju potencijala različitih lokacija i prostora širom grada i u njegovoj okolini.

Festival Vila

Novi Sad je ponudio ono najbolje

Spajajući izvođačku sa vizuelnom umetnošću, Doček je na evropskom nivou već prepoznat kao jedinstvena umetnička proslava dve Nove godine. Upravo je kao takav prošle godine zaslužio nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture. Festival Vila spojio je nezaboravan doživljaj u prirodi, u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, sa ženskim stvaralaštvom u najrazličitijim oblicima umetnosti. Zastave budućnosti oživele su Distrikt, obnovljeno industrijsko nasleđe na obali Dunava i udahnule mu energiju mladih, kroz savremeno stvaralaštvo.

Doček Chrystabell

Festivali Doček, Vila i Zastave budućnosti u evropskoj trci za najbolje

European Festival Awards, dodeljuje se u čak 16 kategorija. Novosadski festivali u trci su za tri. Doček je nominovan u kategoriji Best Indoor Festival. Festival Vila je u trci za priznanje u kategoriji Best New Festival. Za Zastave budućnosti publika nema mogućnost glasanja, jer taj je festival u posebnoj kategoriji, specijalno oformljenoj povodom 2022. godine kao Evropske godine mladih. Stoga odluku donosi isključivo žiri.

Pored ovih, još četiri srpska festivala ulaze u trku u kategorijama u kojima su sa ponosom bili i prethodnih godina. Pa tako, Exit je nominovan u kategoriji Best Major Festival. Lovefest se našao u kategoriji Best Medium Festival. Arsenal Fest je u nadmetanju za Best Small Festival. No Sleep Festival u kategoriji Best Indoor Festival.

Kako glasati?

Pozivamo vas da izdvojite nekoliko minuta i glasate za svoj Novi Sad, za ono najbolje što ovaj grad nudi. Glasanje je javno na sajtu European Festival Awards. Hajde da još jednom dokažemo da je u evropskom Novom Sadu, kultura način života. I da je to tako novosadski.

Glasajte OVDE.

Dvanaesto izdanje European Festival Awards biće održano 18. januara 2023. godine u De Oosterpoort, kulturnom centru u Groningenu, u Holandiji.

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković, Marko Ristić, Marko Pudić

Povezani članci