Napustio nas je legendarni Davor Janjić, glumac iz filma „Liberta“

Velikan jugoslovenskog glumišta, legendarni Davor Janjić, preminuo je u 54. godini u Beogradu, na Vojnomedicinskoj akademiji.  Novosađani će ga pamtiti po brojnim zapaženim filmskim i televizijskim ulogama, od kojih je poslednja u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u prvoj filmskoj istorijskoj sagi o nastanku Novog Sada, Liberta – rađanje grada, gde je maestralno tumačio lik Sekule Vitkovića, oberkapetana Petrovaradisnkog šanca.

Davor Janjić rođen je 18. novembra 1969. godine u Tuzli. Glumom se bavio još od osnovne škole, te se, logično, kasnije javila želja da upiše studije filmske glume na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu. Svoju prvu filmsku ulogu dobio je sa 17 godina i to u ostvarenju Ademira Kenovića Ovo malo duše, koje ga je istaklo na jugoslovenskoj kinematografskoj sceni. Bio je jedan od najpopularnijih domaćih glumaca tog vremena i ostao upamćen po čuvenoj replici mladog Nihada Halilovića, čiji je lik tumačio u pomenutom filmu: „Čovek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže“.

Zapaženom mladom glumcu odmah je nakon ovog ostvarenja usledila ponuda da tumači glavnu mušku ulogu u filmu Život sa stricem, za koju mu je uručeno prvo glumačko priznanje na čuvenom filmskom festivalu u Montrealu. Nedugo potom, Davor Janjić je nastavio da niže uspehe na jugoslovenskoj filmskoj sceni, te su usledile nove uloge u filmovima Kuduz, Stela, Granica, Stanica običnih vozova, Čaruga… Interesantno je da Davor Janjić nikada nije voleo da gleda sebe na filmskom platnu, a razlog tome bio je upravo u samokritičnosti; nije želeo da se uzrujava zbog eventualnih grešaka koje bi primetio.

Ratni period devedesetih proveo je Londonu, gde je napravio dužu profesionalnu pauzu. Ipak, nakon završetka rata i raspada Jugoslavije, legendarni Davor Janjić vratio se glumi i ubrzo je dobio primamljivu ponudu za slovenački film Autsajder, zbog kog se 1997. godine preselio u Sloveniju. Ova glavna uloga donela mu je još jedno priznanje za glumačko ostvarenje u pomenutom filmu. Iako je bio aktivan na umetničkoj sceni svih bivših jugoslovenskih država, utočište mu je, do smrti, bila Slovenija. Veliki doprinos pružio je Novosađanima i Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, fantastično odigravši ulogu u filmu Liberta – Rađanje grada, zbog kog će ga i mlađe generacije pamtiti.

Foto: EPK

Povezani članci