Podgrađe je novosadski sinonim za Doček

Doček u Novom Sadu je jedinstvena umetnička proslava Nove godine koju ni ove godine, u završnici titule Evropske prestonice kulture, ne treba da propustite. Epicentar jedinstvenog audio-vizuelnog doživljaja biće Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, te vas pozivamo da i ove godine doživite sa nama neponovljivo iskustvo u sinergiji izvođačke i vizuelne umetnosti, 31. decembra. Ukoliko ste bili svedoci bogatog umetničkog programa i spektakularnog vatrometa koji je na prošlogodišnjem Dočeku osvetlio nebo i zemlju, očekuje vas još jedan nezaboravan ispraćaj stare i ulazak u Novu godinu. A u nastavku vas upoznajemo sa umetničkim programom, ali i značajem Podgrađa, arhitektonskog baroknog dragulja na čuvenoj Petrovaradinskoj steni, koje će iznova, u svom najlepšem svetlu, prestavljati mesto susreta različitih kultura, upravo tamo gde je davno nastao Novi Sad.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, izgrađeno tokom 17. i 18. veka, u susret titularnoj, istorijskoj godini Evropske prestonice kulture, obnovljeno je posle čak 300 godina. Prošlogodišnji Doček uveo je novu tradiciju održavanja umetničke proslave na ovom mestu, te je upravo Podgrađe među Novosađanima, ali i umetnicima i mnogobrojnim znatiželjnim turistima, postalo sinonim za Doček.

Podgrađe će obasjati Teslina svetlosna galerija

Gradić svetlosti i energije zasijaće 31. decembra, a na pastelnim fasadama zdanja u Podgrađu i čuvenoj Beogradskoj kapiji (jedna od nekadašnjih 30 kapija Tvrđave, sagrađena 1753. godine) iznova će se odigrati svetlosna igra kroz jedinstvenu Teslinu svetlosnu galeriju i umetnost vrhunskih domaćih i evropskih multimedijalnih stvaralaca. Ova izložba će posredstvom najsavremenije tehnologije povezati delo velikog naučnika sa savremenim umetničkim izrazom.

Na ovaj način će Podgrađe još jednom dobiti epitet svetionika kulture, čime ćemo odati počast velikanu nauke – Nikoli Tesli, koji je pre 131 godinu doneo struju u Novi Sad i osvetlio ga ubrzo nakon Pariza, Londona i drugih većih evropskih gradova. Danas kroz ovaj gradić prolazi magistralni put, a kroz čuvenu Štrosmajerovu ulicu nekada je prolazila pruga, kojom je i sam Tesla, putujući iz Budimpešte prema Beogradu, prošao davne 1892. godine.

Nebo iznad Podgrađa na Dočeku 2023. godine obasjaće režirani svetlosni spektakl. Vizuelni umetnici i umetnice pobrinuće se ujedno i za vizuelne identitete i scenske efekte koji će pružiti novo iskustvo uživanja na nastupima domaćih, regionalnih i svetskih zvezda. Novi Sad će biti centar vrhunskog zvuka i muzičara najrazličitijih žanrova, što je još jedan razlog da Novi godinu dočekate u ovom gradu kulture, jer Doček u Novom Sadu je po meri svakoga od nas!

Teslina svetlosna galerija oživeće Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika i umetnica među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), ali i vizuelni umetnici Anđelko Popić i Dejan Stojkov, koji ujedno i živi u Podgrađu.

Doček donosi sjajan muzički program 31. decembra

21.00h – Perpetuum Jazzile (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

22.00h – Stereo MC’s (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića) 

22.00h – Monohrom (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

23.00h – Kosheen (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

23.00h – Repetitor (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

23.30h – Mimi Mercedes (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića) 

00.30h – Biesmans (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

00.30h – Obojeni program (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

Rođeni (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića) – vreme nastupa će biti naknadno objavljeno

Ulaz na sve nastupe izvođača je slobodan.

Izložbe koje zaokružuju Doček

Osim svetlosnih instalacija u okviru projekta Teslina svetlosna galerija, novosadski Doček donosi nam još dve izuzetne izložbe koje možete pogledati u novogodišnjoj noći, a čiji je autor multimedijalni umetnik dr Dušan Jovović. Odaćemo počast Milevi Marić Ajnštajn, nepriznatom geniju, kroz fantastičnu postavku Mileva: mi smo stena, u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi. Priču o njenom životu i značaju u svetu nauke svetska i domaća publika doživeće na ovoj interaktivnoj izložbi. Na simboličan način, Doček će zatvoriti krug izložbi Evropske prestonice kulture, pa ukoliko do sada niste posetili Vreme i vaseljenu, otvorenu na početku godine titule, ovo je odlična prilika da posetite Studio M u centru Novog Sada i pođete na putovanje kroz vreme i kosmos, te odate počast velikanu Milutinu Milankoviću. Ne propustite izložbu Milutin: Vreme i vaseljena, koja je čitave 2022. godine privlačila veliku pažnju javnosti.

Nakon spektakularnog Dočeka 2023. godine u Podgrađu Petrovaradina, očekuje nas i umetnička proslava 13. januara, Doček 7531, na više lokacija u gradu. Spisak izvođača možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs, a danas je počela prodaja ulaznica, te vas pozivamo da nabavite svoje na vreme.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Marko Pudić

Povezani članci