Ko svira na Dočeku u Novom Sadu?

Doček u Novom Sadu jedinstvena je umetnička proslava dve Nove godine, dva računanja vremena, dva pisma i dva kalendara, kroz dva umetnička koncepta. Specifičnost ove manifestacije u multikulturalnom gradu ogleda se upravo u ovoj dualnosti, te Novosađani i brojni turisti već šest godina zaredom slave Doček kao prelazak iz jedne u drugu godinu 31. decembra i 13. januara.

U godini prestižne titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad će dočekati Novu 2023. godinu u Podgrađu Petrovaradina uz bogat audio-vizuelni program, a sličan koncept nas očekuje i na proslavi 7531. godine, na nesvakidašnjim lokacijama širom grada. Doček 2023. i Doček 7531. godine spajaju vizuelnu umetnost i muziku, uneiverzalni jezik koji svi razumemo, te podižu kapacitete lokalne umetničke scene i slave jedinstvo različitosti Evropske prestonice kulture.

Mi vas pozivamo da nam se pridružite u zajedničkoj proslavi interkulturalnog identiteta Novog Sada, jer ćete samo u ovom gradu doživeti Doček na jedinstven audio-vizuelni način, koji će vam pružiti potpuno nesvakidašnje iskustvo. Upravo je ta posebnost ono što Doček izdvaja, a ovaj prepoznatljiv brend ponosno se diči evropskim nagradama, ali i nominaciji za najbolji evropski festival, koja je trenutno u toku.

U nastavku vam ukratko predstavljamo muzički program Dočeka 2023. i 7531. koje odlikuje žanrovska raznolikost, što je upravo jedna od najvažnijih karakteristika Dočeka u gradu koji neguje multikulturalnost. Jer različitost je naša snaga.

Doček 2023. godine 

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave će u novogodišnjoj noći, 31. decembra, postati epicentar dobre energije, zvuka i vizuelne umetnosti. Gradić koji je na inicijativu Evropske prestonice kulture obnovljen nakon 300 godina, okupiće svetske i domaće muzičke zvezde, koje predstavljamo u nastavku.

21.00h – Perpetuum Jazzile (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

Jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu, na više od pet svetskih jezika izvodi najpoznatije numere svih žanrova. Koristeći samo svoj glas i telo, bez ijednog instrumenta, ova slovenačka senzacija povešće vas na spektakularan put oko sveta i kroz vreme. 

22.00h – Stereo MC’s (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića) 

Svet i čuvenu BRIT nagradu osvojili su kultnom pesmom „Connected” i obeležili muziku devedesetih, a sada ova britanska dens i hip hop grupa dolazi na Doček31. decembra. Sarađivali su sa Madonom, Lenijem Kravicom, grupom U2, a i dalje su jedna od najvećih senzacija britanske i svetske dens scene.

22.00h – Monohrom (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

Ovaj bend živi rokenrol – od klasičnog iz šezdesetih do indija iz dvehiljaditih. Monohrom je novosadski bend nastao 2016. godine, a sada će se predstaviti novosadskoj publici na događaju za pamćenje.

23.00h – Kosheen (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

Uplesaćemo u novu godinu hipnotisani vanserijskim spojem elektro, soul, pop i metal zvuka svetski poznatog britanskog trija Kosheen, koji je u Novom Sadu nastupio 2001. godine. O tom događaju se i dalje govori, kada je pevačica Sian Evans nastupila sa štakama, usled povrede noge, a ovaj bend podigao je više desetina hiljada posetilaca na noge. Sada stižu u Podgrađe da još jednom pomere granice doživljaja žive muzike. 

23.00h – Repetitor (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

Jedna od najuzbudljivijih koncertnih atrakcija evropskog alternativnog roka — Repetitor, svojom stvaralačkom veštinom još od prvog albuma osvajaju visoke ocene kritike, a njihovi živi nastupi publici donose jedinstvenu energiju.

23.30h – Mimi Mercedez (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića) 

Kontroverzna reperka Milena Janković, poznatija kao Mimi Mercedez, repuje odvažno o problemima koji muče mlade, ima milionske preglede i osvaja neposrednošću. Neukrotiva energija beograske rep scene, dolazi u Podgrađe!

00.30h – Biesmans (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

Pravo iz najboljih berlinskih klubova, jedinstvenu fuziju nostalgije i optimizma na Doček u Novom Sadu 31. decembra, donosi Biesmans, belgijsko-nemački DJ i vladar podijuma na festivalima širom sveta. Očekujte nezaboravnu atmosferu!

00.30h – Obojeni program (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

Nazivi njihovih albuma sriču ime Novog Sada, kojem donose slavu duže od četrdeset godina! Kultni novosadski bend, čije je delo predstavljano i na MTV-ju,takođe dolaze na Doček! Očekujte odličan provod uz pionire alternativne scene.

Rođeni (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića) – vreme nastupa će biti naknadno objavljeno

Rođeni je svima poznato ime novosadske rep scene. Bogato iskustvo stekao je na najvažnijim festivalima u regionu, a sada ga slušamo na domaćem terenu.

Ulaz na sve nastupe izvođača je slobodan.

Doček 7531. godine

Nakon što 31. decembra, zajedno sa celim svetom, uđemo u Novu 2023. godinu, okrećemo se našem tradicionalnom računanju vremena i proslavi 13. januara po julijanskom kalendaru. A zašto Novi Sad ove godine slavi 7531. godinu? Upravo je to vremenski period kontinuiranog života na našim prostorima, što možete detaljno pročitati u ovom prošlogodišnjem tekstu. Umetnička audio-vizuelna proslava 13. januara dovodi u grad kulture brojne vrhunske umetnike koji će nastupati širom Novog Sada. Ulaznice su u prodaji po promotivnim cenama online, kao i u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži.

Tigran Hamasyan  (21 čas, Gradska koncertna dvorana)

Jedan od najvećih džez pijanista današnjice stiže u Evropsku prestonicu kulture! Gradska koncertna dvorana zasijaće kao nikada do sada na nastupu dobitnika prestižne evropske Eho džez nagrade na događaju koji se ne propušta!

Sevdaliza (22 časa, Srpsko narodno pozorište)

Multižanrovska holandska muzička diva iranskog porekla, Sevdaliza, pravo sa prestižnih Berlin music video nagrada dolazi u Srpsko narodno pozorište gde priređuje spektakularni audio-vizuelni doživljaj na Dočeku 7531! Ona je originalna eksperimentalna umetnica koja se opire svrstavanju u žanrove.

Shortparis (23 časa, SKCNS Fabrika)

Indi rok zvezde, bend Shortparis, koji je nadaleko poznat po nastupima uživo, prirediće ekskluzivan doživljaj u prostoru novosadskog industrijskog nasleđa, u obnovljenoj Fabrici u Distriktu.

Konstrakta & Zemlja gruva (23 časa, Srpsko narodno pozorište)

Osvojila je Evropu, oborila rekorde slušanosti, opčinila neposrednošću, a sada stiže da zajedno budemo zdravi i proslavimo 7531. godinu!

YU GRUPA (20 časova, Svečana sala kompanije NIS)

Posle tri decenije u Novom Sadu, u akustičnom izdanju i na pozorišnim daskama — legende eks-ju roka, YU grupa na Doček 7531 dolazi sa unplugged verzijom nastupa, u svečanoj sali kompanije NIS

Lajko Felix (00.00 časova, Reformatorska crkva)

Jedan od najpriznatijih world music violinista u Evropi, prirediće autentični muzički ugođaj u jedinstvenoj igri svetla i senki u Reformatorskoj crkvi. Violinista panonskog senzibiliteta koji je očarao svet predstaviće svu lepotu violine, citre i tradicionalnih žičanih instrumenata u ambijentu kakav se može doživeti samo tokom Dočeka.

HÆLOS (22 časa, Pozorište mladih)

Zvezde iz Londona, HÆLOS, pravo sa Bilbordove top liste stižu na Doček 7531. godine donoseći trip-hop zvuke u specijalni ambijent najstarijeg lutkarskog pozorišta u Srbiji.

Nneka (20 časova, Sinagoga)

Afrička R’n’B princeza, Nneka, koju porede sa Ališom Kiz i Erikom Badu, nastupa 13. januara u magičnom ambijentu novosadske Sinagoge! Otkrićemo kako izgleda kada muzička i modna ikona iz Nigerije oboji Sinagogu snagom glasa koji ju je doveo na evropske top liste umetnika u usponu.

Šihan Vang i Ke Ma (20 časova, Novosadsko pozorište)

Virtuozi klasične muzike Šihan Vang i Ke Ma zadivili su svet, a sada dolaze na Doček, 13. januara, i spremaju ekskluzivni nastup u Novosadskom pozorištu

Đorđe David & Ivana Peters (21 čas, KS Barka)

Dva legendarna vokala domaće pop i hard rok scene, nakon više nego uspešne saradnje na singlu „Gde si?”, prvog onlajn koncerta u karantinu i živih zajedničkih nastupa širom regiona, Đorđe David i Ivana Peters priređuju veče za pamćenje.

Danica Crnogorčević (19 časova, Srpsko narodno pozorište)

Najveća regionalna zvezda duhovne i etno muzike, prvi put nastupa na novosadskom Dočeku na velikoj sceni SNP-a.

Divanhana (21 čas, Gimnazija Laza Kostić)

Sada već svetski poznati sastav Divanhana donosi nam spoj sevdaha i nauke kojim su uspeli da setnu sevdalinku pretvore u pop, džez, ali i tolike druge žanrove. 

EYOT (20 časova, Kulturna stanica Eđšeg)

Najbolji džez bend iz Srbije EYOT, nakon što je osvojio prestižnu nagradu MIDEM u Kanu, stiže 13. januara na Doček 7531. da spoji eklektičnu arhitekturu Eđšega, sa muzičkim miksom roka i džeza, panka i ambijentalne muzike.

Sana Garić (21 čas, KS Svilara)

Nova nada domaće alternativne scene, zvezda u usponu, Sana Garić, neverovatnom brzinom osvaja region, a nakon upečatljivih hitova i nominacija za nagrade koje su je pozicionirale i na evropskoj sceni, stiže na Doček!

Tijana Bogićević (21 čas, Kulturni centar Novog Sada)

Pevačica čiji glas ruši granice i puni velike sale, Tijana Bogićević, priređuje intiman koncert 13. januara u udobnoj atmosferi Kulturnog centra Novog Sada.

Kal (21 čas, KC Rumenka)

Pravo sa scena najvećih svetskih festivala, pa i one iz kultnog njujorškog paba na kojoj su pevali legendarni Lenard Koen i Doli Parton, stiže bend Kal. Otkrićemo  kako zvuči romska muzika s elementima tanga, Bliskog istoka i Jamajke.

ABOP (22 časa, Radnički dom)

Vrsni izvođači donose jedan drugačiji tehno – rejv je lajv i nema di-džeja! Hrvatski duo i jedan bas su dovoljni za ljubitelje stare škole tehna. Ivan Levačić i Ivan Vodopijec nam poručuju da je after uvek bolji od žurke.

Vizuelni umetnici i umetnice pobrinuće se za vizuelne identitete i scenske efekte koji će pružiti novo iskustvo uživanja na nastupima domaćih, regionalnih i svetskih zvezda, najrazličitijih žanrova.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo/EPK, Vladimir Veličković

Povezani članci