Januar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Dok se utisci sa spektakularnog Dočeka u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave lagano sležu, vreme je da se polako zagrevamo za sjajan program 13. januara koji nas očekuje u okviru Dočeka 7531. Preostalo nam je 10 dana do još jedne umetničke proslave koja će se održati na više lokacija širom grada, a ukoliko niste nabavili ulaznice za neki od nastupa domaćih i inostranih izvođača, savetujemo vam da požurite. Proslavimo zajedno još jedan Doček u interkulturalnom gradu u kom će epitet Evropska prestonica kulture, sigurni smo, i dalje odjekivati. Kao i svakog meseca, donosimo vam predlog najinteresantnijih kulturnih događaja, pa hajde da zajedno zagrejemo januar u Novom Sadu – dozom umetnosti. Želimo vam srećnu i uspešnu Novu godinu!

Koga slušamo na Dočeku 7531?

Novi Sad zatvara titularnu godinu uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji pomera granice, a u Novom Sadu se održava po šesti put kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti. Nakon spektakularnog ulaska u 2023. godinu i manifestacije koja je okupila umetnike, izvođače i mnogobrojne posetioce u Podgrađu, s nestrpljenjem iščekujemo Doček 7531. godine, koji će slaviti ne samo kontinuitet života na ovim prostorima, već i novosadsku interkulturalnost i odvešće nas u nesvakidašnje koncertne prostore u kojima ćemo uživati u nastupima domaćih i inostranih izvođača. 

Doček 13. januara obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu Konstrakta, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma, Šihan Vang i Silk & Wind duo, zatim afrička r’n’b princeza Nneka, vizionarski di-džej i producent Space Motion & Tribe, londonski bend HÆLOS , legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, i mnogi drugi. Kompletan muzički program 13. januara možete pronaći OVDE, a mi vam toplo preporučijemo da požurite i svoje ulaznice nabavite na vreme putem prodajne mreže i sajta Gigs Tix. Vidimo se na još jednom Dočeku u Novom Sadu!

Januar na pozorišnim daskama

Pozorišna novosadska scena u januaru donosi nam interesantne predstave i koncerte, te u najstarijem teatru u zemlji, Srpskom narodnom pozorištu, Visit izdvaja Abba Symphonic Show, 15. januara u 20 časova. Ne propustite fantastičan koncert posvećem legendarnom švedskom bendu, jednom od najpopularnijih sastava svih vremena. Najveće hitove slušaćemo u simfonijskom ruhu. Još jedan muzički spektakl u ovom pozorištu očekuje nas 29. januara u čak dva termina (17 i 20 časova), a u pitanju je orkestar Lord of the sound. Po prvi put u Novom Sadu slušaćemo izvedbu filmskih numera na koncertu Muzika Hansa Cimera. Ukoliko ste ljubitelj muzike nemačkog kompozitora, dobitnika čak dva Oskara i četiri Gremija, ovaj koncert svakako vredi posetiti. Ulaznice potražite na blagajni pozorišta ili na tickets.rs.

Pozorište mladih i ovog meseca na repertoaru ima nekoliko interesantnih predstava za najmlađe posetioce, pa povedite svoje mališane na Učene mišice, Mačka u čizmama ili Potragu za plavim zecom. A za one malo starije tu je i gostujuća predstava makedonskog Teatra Provokacija Razvedi me. Mesec januar u Novosadskom pozorištu rezervisan je za gostujuće predstave, među kojima su Tramvaj zvani želja, Sin zemlje, Ne mogu da živim bez muzike, Kontrabas ili Gergeljova soba.

Aktuelne izložbe u Novom Sadu

Hladni januar u Novom Sadu je kao stvoren za obilazak aktuelnih izložbi. Ugrejte dušu kulturnom ponudom u Galeriji Matice srpske, gde do kraja meseca možete pogledati jedinstvenu izložbu Uroš Predić za sve, koja je sada dostupna svim kategorijama društva. Rezervišite vreme za domaću vizuelnu umetnost. Sa Trga galerija prošetajte do Studija M, gde je i dalje aktuelna izložba Milutin: Vreme i vaseljena, multimedijalna postavka o kosmosu, haosu i računanju vremena, koja je otvorena za posetioce od početka godine titule EPK. Svoj kulturni đir nastavite i preko Dunava i prošetajte do Muzeja Grada Novog Sada i posetite još jednu izložbu autora dr Dušana Jovovića, Mileva: mi smo stena, koja je obeležila ovogodišnji Doček Nove godine u Podgrađu, a koju je samo u novogodišnjoj noći pogledalo više od 600 posetilaca.

Praznični duh je i dalje prisutan

Praznično raspoloženje u Novom Sadu osetićemo i tokom prve polovine januara, a dok čekamo pravoslavni Božić i Doček 7531. godine, savetujemo vam da, prvi put ili iznova, posetite festival Božićna čarolija na platou ispred TC Promenada, koji se održava već drugu godinu zaredom, a traje sve do 10. januara. Muzički program i raspevana jelka, ali i klizanje pod vedrim nebom i novogodišnji ringišpil, privući će i one najmlađe posetioce, a nepce ćete razmaziti domaćim štrudlama i drugim poslasticama, kao i kuvanim vinom. Novosadske dečje BIG Zimzarije i dalje traju, sve do 13. januara, pa povedite mališane na uzbudljivu avanturu, a program možete pronaći ovde. Ljubitelji klizanja pod zvezdama, u praznično okićenom Dunavskom parku, uživaće u Ledenoj šumi sve do 15. januara.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci