Neki od najlepših događaja koji su obeležili godinu titule EPK

Istorijsku godinu za nama Novi Sad će pamtiti po najznačajnijoj evropskoj tituli u oblasti kulture – EPK, koja je u ovom gradu osvežila umetničku scenu i donela nove i obnovljene prostore za kulturu, novu publiku, nove procese koji su zaživeli u kulturnoj strategiji grada, nove programe, ali i nove umetničke prakse.

Kroz 4000 događaja Evropske prestonice kulture prošlo je više od 6000 umetnika iz preko 50 zemalja!
Tokom 2022. godine kultura je bila svuda i dolazila je do svih, a programi su bili raspoređeni u 8 programskih lukova („Doček”, „Seobe”, „Budućnost Evrope”, „Heroine”, „Tvrđava mira”, „Dunavsko more”,„ Kaleidoskop kulture” i „Druga? Evropa”) kroz koje smo, putem umetnosti, govorili o različitim temama: migracijama, pitanjima dece i mladih, feminizmu, miru, ekologiji, manjinama, avangardi…

Kako je, dakle, i godina titule protekla kroz osam programskih lukova, tako vam mi izdvajamo i osam najlepših i po strukturi različitih događaja koji su obeležili 2022. godinu.

Zeniteum

Scenskim spektaklom Zeniteum 2022 u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova, na glavnom gradskom bulevaru Mihajla Pupina, kod Banovine, Novi Sad je ušao u godinu titule EPK. Ova predstava okupila je mnogobrojne ljubitelje umetnosti koji su pogledali nesvakidašnji spoj umetnosti i nauke, uz više od 60 umetnika koji su bili prisutni na sceni. Glavne uloge pripale su Aniti Mančić, koja je oživela lik Mileve Marić Ajnštajn, dok je Boris Isaković bio u ulozi Milutina Milankovića.

Karavan najlepših ukusa Evrope

Četiri dana muzičkih i kulinarskih programa u novosadskim kulturnim stanicama obeležilo je kraj programskog luka Seobe, događajem „Karavan“ koji je sve prisutne poveo na neponovljivo putovanje regionima istočne, zapadne, severne i južne Evrope. Imali smo priliku da uživamo u internacionalnim specijalitetima koje su za posetioce kulturnih stanica širom grada spremale kulinarske zvezde iz različitih evropskih regija, među kojima je bio i šef kuhinje Loft restorana, Filip Milovanović, koji je kulinarsko iskustvo sticao u restoranima sa tri Mišelinove zvezdice. Večernji sati tokom Karavana ukusa bili su ispunjeni ne samo hranom, već i muzičkim ritmovima world music žanra.

Betoven maraton

Jedan od produkcijski najzahtevnijih događaja tokom godine titule EPK održao se junu ove godine, kada su Beogradska i Dortmundska filharmonija, u okviru Betoven maratona, naizmenično izvele osam Betovenovih simfonija tokom celog dana u Gradskoj koncertnoj dvorani. Kulminacija Betoven maratona bila je „Deveta simfonija” i čuvena „Oda radosti” izvedena pod vedroim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi, ujedno na najvećoj bini koju je novosadska publika videla. Više hiljada ljubitelja vrhunske klasike prisustvovalo je nezaboravnom događaju koji su nam priredili muzičari i muzičarke iz Nemačke, Srbije i Slovačkepod dirigentskom palicom Gabrijela Felca.

Korzo

Još jedan veliki umetnički i produkcijski poduhvat, Korzo, koji je održan u nedelji izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture,  ponovo je izmestio klasičnu muziku iz koncertnih sala, te tako približio ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima. Pod vedrim nebom na Bulevaru Mihaila Pupuna svi prisutni bili su u prilici da slušaju jednog od najpoznatijih umetnika našeg vremena, Julijana Rahlina i Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića. Peti Kaleidoskop kulture realizovan je uz podršku  Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Festival Vila

Prvi put u Novom Sadu održan je i trodnevni, porodični festival na Fruškoj gori, koji je okupio velik broj ljudi u najstarijem nacionalnom parku Fruške gore. Upravo je ovaj bajkovit ambijent zelenih obronaka Fruške gore učinio da ova jedinstvena atrakcija ostane u sećanju svih posetilaca. Festival Vila kroz muziku, pozorište, film, književnost, ples, gastro i dečji program okupio je neke od najznačajnijih evropskih heroina umetnosti u srcu nacionalnog parka.

Liberta

U godini Evropske prestonice kulture Novi Sad je dobio i svoju prvu filmsku sagu o Novom Sadu – „Liberta – rađanje grada“, reditelja Gvozdena Đurića i reditelja i scenariste Žanka Tomića. Novosađani i Novosađanke na premijeri filma na Petrovaradinskoj tvrđavi, uživali su u istinitoj priči o kojoj se do sada malo znalo.

Vreme i vaseljena

Godinu titule obeležilo je nekoliko izuzetnih izložbi od nacionalnog značaja, a jedna od njih je i spektakularna multimedijalna izložba Vreme i vaseljena, koja je tokom čitave 2022. godine izazivala veliku pažnju javnosti.  Kroz multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza, ova izložba slavila je veliki um i stvaralaštvo Milutina Milankovića. Ovom ipostavkom, čiji je autor dr Dušan Jovović, označen je početak godine titule Evropske prestonice kulture, a izložba je bila jedna od najposećenijih u Srbiji ove godine.

Doček

Godina titule započeta je Dočekom, jedinstvenim i najboljim evropskim trend brendom u oblasti kulture, a tako smo je i završili. Doček ostaje Novom Sadu kao legatski projekat koji će i u godinama pred nama oduševljavati turiste i sugrađane okupljajući ih tamo gde je Novi Sad i nastao. U Podgrađu.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci