Letnji festivali u Novom Sadu

Novosadsko festivalsko leto počinje, te vas pozivamo da istražite čari Evropske prestonice kulture, koja će još jednom biti mesto susreta sjajne muzike, umetnosti i zabave. Ova šarmantna vojvođanska metropola svake godine privlači hiljade posetilaca iz celog sveta koji žele da uživaju u bogatom kulturnom programu, te u nastavku saznajte koji će festivali narednih meseci obojiti Novi Sad. Vodimo vas na letnju avanturu u gradu u kom je kultura način života!

Novosadsko muzičko leto

Kada: 21. jun – 3. jul 2023.

Gde: Sinagoga, Dvorište OTP banke

Leto u Novom Sadu poziva na nezaboravno muzičko putovanje! Manifestacija Novosadsko muzičko leto spaja umetnike različitih žanrova, te ćemo ove godine uživati u živopisnom nastupu Vojvođanskog simfonijskog orkestra, koji će nastupiti prvog dana festivala, a samo tri dana kasnije će u sinergiji sa sjajnom Amirom Medunjanin stvoriti novu magiju na sceni. Program Novosadskog muzičkog leta donosi nam i čaroban zvuk klavira Marine Khudykh, zatim ritmove Abba Real Tribute benda, kao i Novosadskog big benda. Ulaznice nabavite na vreme na biletarnici Gigstix-a ili online.

Leto na Trgu galerija

Kada: 22. jun – 24. avgust 2023.

Gde: Trg galerija

Leto na Trgu galerija je manifestacija koja svakog leta oživljava duh centra grada kulture. Od 22. juna do 24. avgusta Trg galerija će biti epicentar zbivanja, okupljanja i uživanja u raznovrsnom programu koji će vas provesti kroz svetsku i nacionalnu kulturnu raznolikost. Manifestacija, koju organizuju Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, osvaja srca publike, a i ovoga puta donosi zanimljive teme koje će vas oduševiti. Leto na Trgu galerija otvoriće koncert Bojane Stamenov sa bendom Fly me to the moon 22. juna u 21 čas, a više informacija o programima pronaći ćete na sajtovima pomenutih institucija.

Novosadsko dečije BIG leto

Kada: 25. jun – 25. avgust 2023.

Gde: TC BIG

Šta je ljubav, otkrijte na manifestaciji Novosadsko dečje BIG leto, koja će se održati i ovog leta pod sloganom Ljubav je… i tako obojiti TC Big nijansama umetnosti za najmlađe. Predstave, radionice i nastupi samo su deo raznovrsnog programa koji će tokom dva meseca okupljati mališane u igri, smehu i letnjim radostima. Povedite svoje najdraže na neku od aktivnosti, a kompletan program pogledajte na ovom linku. 

Šekspir festival

Kada: 29. jun – 5. jul 2023.

Gde: Vila Stanković, Čortanovci

Zakoračite u svet mašte na jubilarnom desetom Šekspir festivalu, koji će od 29. juna do 5. jula pretvoriti Vilu Stanković u Čortanovcima u centar savremenih svetskih produkcija Šekspirovih remek-dela, koja će oživeti pred vašim očima. Ova jedinstvena manifestacija je plod vizije reditelja Nikite Milivojevića, koji je posle premijere predstave Henri VI u čuvenom Glob teatru u Londonu 2012. godine, odlučio da Šekspira približi svima na sasvim nov način. Program festivala možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala. Ulaznice su dostupne na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS širom Srbije, kao i online putem www.tickets.rs.

Blokstok festival

Kada: 1. jul 2023.

Gde: Železnički park

Doživite ovog leta nezaboravno iskustvo na Blokstok festivalu i uživajte u energiji rok muzike koja će vas prodrmati. Jedan od kultnih simbola muzičke scene, od 1998. godine promoviše mlade autorske bendove, postavljajući ih na pijedestal uz najveća imena domaće i regionalne pank i rok scene. Pripremite za spektakularan program ovogodišnjeg Blokstok festivala! Bendovi BRKOVI, E-PLAY, JORGOVANI, 5 MINUTA SLAVE, TEHACEROSI, ASCEND i MAGNITUDA pripremaju pravi muzički spektakl, a najbolje od svega je što je ulaz je slobodan.

Exit Festival

Kada: 6 – 9. jula 2023.

Gde: Petrovaradinska tvrđava

Exit festival vas i ovog leta vodi na fantastično muzičko putovanje kroz raznovrsnost žanrova. Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu postaje epicentar muzičke magije od 6. do 9. jula, te vas pozivamo da zajedno s prijateljima doživite nezaboravno iskustvo koje se ne sme propustiti. Svetske, regionalne i domaće zvezde biće i ovoga puta okupljene na jednom mestu, spremne da prenesu strast i energiju putem ritma. Kompletan program ovogodišnjeg Exit festivala pronađite na zvaničnom sajtu, dok ulaznice možete kupiti putem ovog linka.

Festival uličnih svirača

Kada: 24 – 26. avgust 2023.

Gde: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave

Zvukovi sveta osvojiće Podgrađe petrovaradinske tvrđave i ovog avgusta, kada će se održati još jedan Festival uličnih svirača. Ovaj događaj okuplja umetnike iz svih krajeva sveta, od profesionalaca do talentovanih početnika. Već tradicionalno, Novosađani i njihovi gosti bivaju očarani Gradić festom, koji se proteže duž ulica našeg grada i donosi najrazličitije umetničke forme. Ne propustite priliku da budete deo ove čarolije! Posetite zvanični sajt festivala kako biste pronašli sve detalje o programu i ostalim uzbudljivim događanjima.

Foto: Festival uličnih svirača/Jovana Semiz

Filmski festival Obnova

Kada: 1 – 3. septembar 2023.

Pridružite se četvrtom izdanju filmskog festivala Obnova, kojim ćemo započeti septembar u Novom Sadu.

Ovaj festival će vas uvući u magiju filma, a njegov cilj je ne samo razvoj filmske publike i promocija Novog Sada na evropskoj filmskoj sceni, već i podrška domaće kinematografije, posebno talentovanih reditelja i producenata iz Novog Sada. Festival Obnova ujedno popularizuje neverovatne lokacije u okolini Novog Sada i Fruške gore, otkrivajući do sada neprikazane dragulje. Na zvaničnom sajtu organizatora ispratite detaljan program.

Kaleidoskop kulture

Kada: 7. septembar – 15. oktobar 2023.

Gde: Distrikt, Kulturne stanice

Pripremite se za uzbudljivu eksploziju kulture u Novom Sadu. Pet vrsta umetnosti kroz pet nedelja obeležiće ovogodišnji, šesti po redu Kaleidoskop kulture, manifestaciju koja će transformisati grad u pozornicu, otkrivajući svetove mašte i kreativnosti. Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, celogodišnji je projekat koji neguje duh zajedništva i spaja umetnike i kulturne institucije. Pred kraj leta, Novi Sad će zasijati uzbudljivim programima u Distriktu i mreži Kulturnih stanica. Uz preplitanje arhitekture, književnosti, izvođačkih, vizuelnih i primenjenih umetnosti, naš grad će postati živopisna pozornica.

Ukusi Vojvodine

Kada: 9. i 10. septembar

Gde: Limanski park

Tradicionalna septembarska manifestacija Ukusi Vojvodine još jednom će razmaziti vaša čula, te vas pozivamo da provedete ove dane u Limanskom parku, gde će se preplitati zavodljivi ukusi tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta, najlepših vina i ukusnih kolača. Posetite zvanični sajt festivala kako biste saznali sve detalje o programu i pridružite se gurmanskom karnevalu koji će vas očarati.

Foto: Festival Ukusi Vojvodine

Tamburica fest

Kada: 14 – 17. septembar 2023.

Gde: Trg slobode

Novi Sad i ovog leta postaje centar svetske tamburaške melodije, stoga ne propustite tradicionalni Tamburica fest, koji će se održati u centru Novog Sada. Kulturna manifestacija koja slavi tamburašku muziku i tamburicu, neguje tradiciju, saradnju i prijateljstvo umetnika širom sveta. Svake godine, orkestri iz zemlje i inostranstva nadmeću se za prestižnu titulu najboljeg, dok se vrhunski vokalni solisti iz različitih krajeva sveta utrkuju za priznanje za najbolju autorsku pesmu festivala. Posetite zvanični sajt Tamburica festa kako biste saznali sve detalje o programu.

Novosadski Oktoberfest

Kada: 22. i 23. septembar 2023.

Gde: plati ispred TC Promenada

Poslednje dane (kalendarskog) leta završavamo još jednim tradicionalnim festivalom koji će u Novi Sad doneti duh Bavarske regije. Ljubitelji piva i dobre zabave ne treba da propuste Novosadski Oktoberfest, koji okuplja najznačajnije pivare iz Srbije i regiona, uz bogat muzički program. Tokom dva dana festivala, posetioci će moći da uživaju u više od sto vrsta piva, dvadeset vrsta kobasica i čuvenim bavarskim perecama. Posetite ovaj link kako biste saznali više detalja o programu.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, EPK, Promo

Povezani članci