Putevima novosadskih izložbi

Osveženje u ovim vrelim julskim danima, osim u odličnim aktivnostima u gradu i okolini potražite i u dozi umetnosti koju možete upijati širom Evropske prestonice kulture. Mi vam predlažemo čak sedam aktuelnih izložbi koje će zaokupiti vašu pažnju, pa krenimo zajedno u šetnju gradom kulture i prepustimo se vizuelnoj umetnosti koja vas ovog leta čeka skrivena u svakom kutku Novog Sada.

Manifestaciju Leto na Trgu galerija, koja se tradicionalno održava tokom letnjih meseci u Novom Sadu, prati i uzbudljiva aktuelna postavka Poklon-zbirka Dragiše Brašovana, koju do 15. septembra imate priliku da posetite u Galeriji Matice srpske. Kroz ovu izložbu upoznaćete život i delo znamenitog arhitekte, zaslužnog za izgradnju velelepne Banovine, jednog od simbola Novog Sada. Izložba pruža sasvim drugačiji pogled na Brašovana kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja, stoga vas pozivamo da svoju umetničku šetnju započnete boravkom u prijatnom ambijentu Galerije Matice srpske.

Banovina je jedno od najčuvenijih dela Dragiše Brašovana

Šetnju nastavite centrom Novog Sada prema Katoličkoj porti i Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Tu vas očekuje izložba Utopija, autorke Danijele Knežević, koja nosi ideju očuvanja duha, razigranosti, otvorenosti i iskrenosti u vreme sve većeg otuđenja. Apstraktni motivi na slikama uvešće vas u svet ne samo emocija i unutrašnjeg osećanja, već i savesti, reči, ali i igre.

Utopija

Predah od vrućine ovih dana potražite u prelepom Dunavskom parku, a šetnju potom nastavite Dunavskom ulicom u kojoj vas očekuju čak dve zanimljive izložbe. Najpre otiđite do Muzeja Vojvodine i na izložbi Pšenica – Od njive do trpeze saznajte kako se proizvodnja ove esencijalne žitarice razvijala od neolitske, preko industrijske revolucije sve do digitalnog doba. Nastavite li ovom ulicom, stići ćete do Zbirke strane umetnosti, gde možete posetiti izložbu Ženska strana Grčkoškolske ulice i saznati više o vremenu i okolnostima u kojem su živele i delovale tri znamenite Novosađanke – Mileva Simić, Zora Vučetić Stefanović i Vida Vulko Varađanin. Svojim životnim i profesionalnim izborima, ove tri izuzetne žene doprinele su u izgradnji ženske građanske kulture.

Izložbu o razvoju proizvodnje pšenice posetite u Muzeju Vojvodine

Da li ste do sada bili u prilici da posetite interesantnu izložbu Mileva: mi smo stena, u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi? Ukoliko ne, ne brinite! Možete je obići do kraja godine, a mi ćemo vas sigurno motivisati sa ovih pet razloga. Krenite putem Tvrđave i otkrijte tajne supružničkog odnosa heroine nauke, Mileve Marić Ajnštajn i genijalnog nobelovca Alberta Ajnštajna.

Svoju umetničku šetnju nastavite prolaskom kroz Limanski park, gde možete videti novu postavku zastava na jarbolima Suba Confessions, koja simbolično govori o izuzetnom stvralaštvu i bogatoj zaostavštini Mitra Subotića Sube, pionira elektronske muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

Iskoristite letnje prepodne i pobegnite od žege u Istorijski arhiv Novog Sada, te zavirite u Novosadske vedute, interesantnu izložbu autorke Olivere Popov, koja je zahvaljujući akvarel tehnici oživela lepote grada. Upoznajte njegovo drugo lice i iznova se zaljubite u Novi Sad čije je bogato kulturno nasleđe, prema rečima autorke, „neiscrpan izvor inspiracije”.

Autorka: Marina Marić

Foto: Ivan Milinkov, Jelena Ivanović, Vladimir Veličković, promo

Povezani članci