Avgust u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite

Druga polovina leta u Evropskoj prestonici kulture biće u znaku interesantnih kulturnih dešavanja za sve uzraste, pa ukoliko provodite avgust u Novom Sadu, ne propustite neke od ovih događaja koje vam predlažemo u nastavku. Doživite leto na novosadski način, ali uživajte i u sjajnim aktivnostima u gradu i okolini, a mi vas pozivamo da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima. Prepustimo se umetnosti!

Aktuelne izložbe

Svoju dnevnu rutinu tokom letnjih dana u Novom Sadu upotpunite posetom nekoj od brojnih aktuelnih izložbi, skrivenih u svakom kutku Novog Sada. Ovog meseca preporučujemo vam da se zaputite do centra grada, gde vas u Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj ulici, očekuje izložba Ženska strana Grčkoškolske ulice, na kojoj ćete otkriti svet tri Novosađanke – Mileve Simić, Zore Vučetić Stefanović i Vide Vulko Varađanin kroz postavku koja svedoči o vremenu i prostoru u kojem su one živele i delovale. Pomenutom ulicom nastavite i do Muzeja Vojvodine, gde možete obići čak dve izložbe. Zavirite u interesantnu postavku Pšenica-od njive do trpezete saznajte više o razvoju proizvodnje najvrednije žitarice od neolitske, preko industrijske revolucije sve do digitalnog doba. Ne propustite ni postavku Priroda na dodir, a verujemo da će verne replike životinjskih vrsta, gljiva i biljaka, koje su prikazane, najviše oduševiti vaše mališane.

Obilazak centra zaokružite posetom izložbi na novosadskom Trgu galerija. Svratite u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i obiđite izložbu Pavle Beljanski i prijatelji, a potom uđite i u Galeriju Matice srpske i pogledajte postavku Poklon-zbirka Dragiše Brašovana i zakoračite u svet čuvenog arhitekte čiji je jedan od najznačajnijih obeležja velelepna zgrada Banovine u Novom Sadu.

Postavka Mileva: mi smo stena, koju je do sada pogledalo više od 20.000 posetilaca, otvorena je do kraja godine u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, a obavezno svratite i do Limanskog parka gde vas na Subinom platou čekaju izložbene zastave na 49 jarbola – Suba Confessions, te ćete na ovaj način doživeti snažan uticaj stvralaštva i bogate zaostavštine čuvenog Mitra Subotića Sube, pionira elektronske muzike u bivšoj Jugoslaviji.

Savršen način da provedete letnje prepodne uz dozu umetnosti jeste i poseta Istorijskom arhivu Novog Sada, gde vas očekuju Novosadske vedute, izložba autorke Olivere Popov, koja je zahvaljujući akvarel tehnici oživela lepote Novog Sada.

Leto na novosadski način

Avgust u Novom Sadu obeležiće i aktuelna manifestacija Leto na Trgu galerija, koja raznovrsnim kulturnim programom pretvara Trg galerija u oazu umetnosti, spajajući rad triju institucija – Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavle Beljanski i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. Informišite se o programima na zvaničnim sajtovima ovih ustanova i uživajte u svojoj dozi umetnosti. Ne propustite ni Leto u bašti Doma vojske i povedite mališane na pozorišne predstave na otvorenom od 19 sati, a vi uživajte u večernjem muzičkom programu od 21 čas, koji će se održavati svakog petka i subote tokom ovog meseca.

Novi sad za decu

Najmlađa novosadska publika uživaće, dakle, i ovog meseca u brojnim aktivnostima koje će im ne samo zaokupiti pažnju, već ih i edukovati. Stoga vam savetujemo da decu povedete, osim na pomenuto Leto u bašti Doma vojske, i na Novosadsko BIG dečje leto. Manifestacija Novosadsko BIG dečje leto, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad, održava se tokom čitavog raspusta u TC BIG, a bogat program koji traje do 25. avgusta pronađite na ovom linku.

Neka se vaši mališani prepuste i maštanju u svetu fantastičnih priča na Čitanjcu, čitalačkoj radionici koja se svake subote u 11 časova održava u Bulevar booksu – knjižari koja svira.

Avgust u festivalskom ritmu

Letnja poslastica za ljubitelje kinematografije, a u blizi Novog Sada, jeste Karlovci film festival, koji će se održati od 11. do 13. avgusta u prelepom ambijentu dvorišta palate Ilion. Tri dana posvećena filmskoj umetnosti pružaju priliku da se, pod vedrim nebom, pogledaju filmovi Indigo kristal (11. avgust u 21 čas), Munje 2 (12. avgust u 21 čas) i Da li ste videli ovu ženu? (13. avgust u 21 čas). Ovaj avgust u Novom Sadu ne prolazi ni bez sjajnog italijanskog filma, pa nemojte propustiti ni Bioskop na otvorenom u Eđšegu. Program projekcija filmova u dvorištu ove kulturne stanice pronađite ovde.

Ulice obnovljenog Podgrađa Petrovaradinske tvrđave i ovog avgusta će oživeti na Festivalu uličnih svirača, koji će se održati od 24. do 26. avgusta u Novom Sadu. Ovaj umetnički događaj okuplja umetnike iz svih krajeva sveta, od profesionalaca do talentovanih početnika. Posetite zvanični sajt festivala kako biste pronašli sve detalje o programu i ostalim uzbudljivim događanjima.

Prilika za odličan pazar

I ovog meseca prvi petak, 4. avgust, rezervisan je za manifestaciju Noćni bazar, koja će na čuvenoj Ribljoj pijaci od 18 časova okupiti male proizvođače iz Novog Sada i okoline, ali i brojne ljubitelje pravog domaćeg ukusa i zanimljivih rukotvorina. Prošetajte kroz pijačne tezge i prepustite se hedonizmu i zavodljivim mirisima suhomesnatih proizvoda, domaćeg piva i kolača, a sve to biće propraćeno sjajnim muzičkim programom.

Avgust u ritmu muzike

Prva subota u avgustu donosi nam odličnu ELECTROПОП žurku, koja će se održati u Borisovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Posetioci će od 21 čas đuskati uz retro dance, synth, pop i rnb zvuk, a organizatori će se pobrinuti za nezaboravan provod na ovom muzičkom događaju. Ljubitelje death metal zvuka obradovaće nastup benda Morbid Angel, koji dolaze u Novi Sad 7. avgusta da zatresu novosadsku scenu u SKCNS Fabrika. Ne propustite I am Morbid, a više informacija o nastupu i prodaji ulaznica pročitajte ovde. Letnja sezona biće zatvorena još jednom žurkom u Borisovom ateljeu, 19. avgusta, kada nas od 22 časa očekuje Kultura koju ne smete propustiti, jer će se za odličnu atmosferu pobrinuti DJ Sava Dobanovački i Đorđe Čarkić, srpski reper poznatiji kao Klinac.

Autorka: Marina Marić

Foto: Filip Petronijević, Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci