Septembar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba propustiti

Novi počeci i smena godišnjih doba, pa tako i nova doza umetnosti u Novom Sadu. Sve nam to pruža septembar u Novom Sadu koji započinje otvaranjem Kaleidoskopa kulture, najboljeg evropskog trend brenda u kulturi, i donosi nam mnoštvo sjajnih događaja u obnovljenom Distriktu i mreži kulturnih stanica. Kaleidoskop kulture se ove godine održava po šesti put u Novom Sadu od 7. septembra do 15. oktobra, a tokom pet nedelja Novi Sad će se još jednom predstaviti kroz pet vrsta umetnosti. Naravno, kako ovaj grad obiluje kulturnom ponudom, mi vam izdvajamo i druge predloge za još jedan sjajan mesec u gradu kulture i pozivamo vas da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima.

Otvaranje Kaleidoskopa kulture

Kada: od 7. do 10. septembra

Gde: Distrikt

Otvaranje najznačajnije smotre u ovom delu Evrope predstavlja Kaleidoskop kulture u malom, a obnovljeni Distrikt, kao novi centar stvaralaštva, ugostiće i ovoga puta brojne vrhunske umetnike koji će se predstaviti novosadskoj publici. Program četvorodnevnog otvaranja donosi nam Ginisovog rekordera i jednog od napopularnijih pijanista sveta, Petera Bencea uz Vojvođanski simfonijski orkestar na Korzu koji će nastupiti pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića 7. septembra u 20.30 časova na poznatoj lokaciji u gradu. Korzo će zaustaviti jednu od glavnih novosadskih saobraćajnica i pretvoriti je u scenu, kako bi doza vrhunske klasike stigla do svih nas. Otvaranje Kaleidoskopa kulture, uz bogat muzički program, obeležiće i premijera multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ u Distriktu 8. septembra, uz još dva izvođenja 9. i 10. septembra, koji kroz pet vrsta umetnosti, spaja više od 300 umetnika, praveći osvrt na sto godina Distrikta, tragom najznačajnijih istorijskih događaja 20. i 21. veka.

Ne propustite uvertiru za narednih pet nedelja umetnosti koju nam Kaleidoskop kulture već šest godina pruža i uverite se zbog čega je i tokom istorijske godine titule Evropske prestonice kulture bio najposećeniji događaj sa najvišim ocenama publike. Kaleidoskop kulutre, nakon četvorodnevnog otvaranja, donosi nam program u nedelji izvođačke, primenjene i vizuelne umetnosti, a zatim i arhitekture i književnosti, a okupiće više od 1000 umetnika i umetnica koji će slaviti 40 dana kulture zajedništva. Više informacija o programu pronađite na zvaničnom sajtu.

Aktuelne izložbe po gradu

U okviru multimedijalnog događaja Neraskidive veze na otvaranju Kaleidoskopa kulture, održaće se Izložba umetnika Pere, Tadije i Borisa koja će i nakon otvaranja Kaleidoskopa kulture biti dostupna u Distriktu sve do 22. septembra, te vam toplo preporučujemo da je posetite.

Druga izložba, takođe deo ovog multimedijalnog događaja koja će biti otvorena do 8. oktorbra, jeste Kuća koju smo gradili 90-ih. Šesti Kaleidoskop kulture nam donosi još jednu sjajnu postavku u KS Barka koju ne treba propustiti – Izložba Aleksandra Bajunovića. Budući da će se veći deo programa Kaleidoskopa kulture odvijati u Distriktu, naš predlog ovog meseca je da obiđete i izložbu na otvorenom u neposrednoj blizini, na Subinom platou, koja je postavljena na 49 jarbola – Suba Confessions, koju možete videti do 20. septembra u Limanskom parku.

Tokom septembra prošetajte i centrom grada i svratite na Trg galerija u Galeriju Matice srpske, jer vas do 15. očekuje izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana. Nastavite šetnju i do Dunavske ulice i posetite Muzej Vojvodine i izložbu Pšenica – od njive do trpeze, koja je otvorena do 20. septembra.

Ukoliko do sada niste imali priliku da odete u Istorijski arhiv Novog Sada, do 21. septembra je za posetioce otvorena izložba Novosadske vedute, koja će sigurno privući vašu pažnju. Za kraj kulturnog đira po gradu kulture ostavili smo multimedijalnu izložbu Mileva: mi smo stena, na Patrovaradinskoj tvrđavi, na kojoj ćete se bliže upoznati sa supružničkim odnosom heroine nauke Mileve Marić Ajnštajn i genijalca Alberta.

Novi Sad film festival

Kada: od 21. do 24. septembra

Gde: više lokacija u centru grada

Ljubitelji kinematografiće će ovog meseca uživati u filmskoj poslastici koju nam donosi trodnevni internacionalni Novi Sad film festival koji će nas uvući u magiju filma, a na kom ćemo pogledati neka od aktuelnih filmskih ostvarenja i pratiti panel-diskusije. Novi Sad film festival biće održan od 21. do 24. septembra, na šest lokacija u gradu. Pod sloganom Uleti u platno, publika će imati priliku da pogleda više od 20 filmova, a Novi Sad postaće filmski grad koji će ugostiti mlade reditelje, ali i dobro poznata imena iz sveta filma, sa željom da podstakne afirmisanje mladih stvaralaca, razvije dosadašnje kapacitete publike i donese gradu nov filmski ugođaj. Više informacija o programu pronađite na zvaničnom sajtu festivala.

Šta se sprema u novosadskim pozorištima?

Septembar u Novom Sadu sinonim je i za novu pozorišnu sezonu, ali i nove predstave koje će se odigrati na scenama najstarijeg teatra u Srbiji, Srpskog narodnog pozorišta, zatim Pozorišta mladih, ali i čuvenog Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház). Pratite naš kalendar na sajtu i repertoare ovih pozorišta, a mi vam predlažemo da nikako ne propustite Gala koncert Srpskog narodnog pozorišta, koji će se, povodom otvaranja nove sezone, održati 12. septembra na velikoj sceni, sa početkom u 20 časova, ali ni premijere predstava Zajedno, Bertove kočije ili Sibila, kao ni prvo izvođenje baleta Kopelija. U pozorištu mladih će biti izvedena predstava Cat Claw, 7. septembra, pa ukoliko u godini titule EPK niste imali priliku da je pogledate – sada je pravo vreme! Ako ste ljubitelj plesa i igre, povedite decu i zajedno pogledajte predstavu Geometrija duše, koja će biti izvedena 15. i 16. septembra. Ulaznice za sve predstave možete kupiti na blagajnama pomenutih pozorišta.

U ritmu muzike…

Prve subote u septembru prisetićemo se dobrih starih vremena uz prepoznatljive zvukove koji su obeležili nekoliko generacija! Ne propustite nastup Novih fosila, koji će na terasi TC Promenada, 2. septembra zasvirati i zapevati od 20 časova. Istovremeno, u Beer Gardenu na Štrandu, pod zvezdanim nebom očekuje vas još jedan muzički vremeplov na žurci Jugoslovenka, na kojoj ćemo đuskati uz hitove jugoslovenskih bendova. Otvaranje Kaleidoskopa kulture donosi nam sjajan muzički program, koji će se tokom tri dana – osmog, devetog i desetog septembra odvijati na više lokacija u Distriktu. Druge subote u mesecu, tačnije 9. septembra od 20 časova, novosadska publika moći će da uživa i u pesmama Sergeja Ćetkovića, koji će nastupiti u TC Promenada. Istog dana, od 21 čas, hrvatski pevač Mile Kekin, nekadašnji pevač grupe Hladno pivo, nastupiće na Novosadskom sajmu. U ritmu muzike za ples biće i žurka Dragi Bravo, u kojoj ćemo uživati 16. septembra od 21 čas, takođe na Novosadskom sajmu, a za kraj meseca nas u Novom Sadu zabavljaju Nina Badrić, koja će održati koncert u TC Promenada 23. septembra od 20.30 časova, kao i hrvatski aletrnativni rok sastav Let 3, koji će istog dana od 21 čas nastupiti na Novosadskom sajmu.

Family fest

Kada: 9. i 10. septembra

Gde: plato ispred TC Promenada

Drugi vikend septembra neće obeležiti samo otvaranje Kaleidoskopa kulture, već će 9. i 10. proteći i u znaku Family fest-a, dvodnevne manifestacije za čitavu porodicu koja će se odvijati na platou ispred TC Promenada. Povedite svoje najmdraže na neku od radionica i takmičarskih igara, a više za informacija o programu pratite Facebook stranicu organizatora Color Media Communications.

Gastro užici za sva čula

Jubilarna manifestacija Noćni bazar, koja će se održati po 50. put, okupiće 1. septembra na Ribljoj pijaci od 18 časova male proizvođače iz Novog Sada i okoline, ali i brojne ljubitelje pravog domaćeg ukusa i zanimljivih rukotvorina. Ne propustite priliku da prošetate kroz pijačne tezge i prepustite se očaravajućim mirisima hrane, zanimljivim rukotvorinama, domaćem pivu i sjajnom muzičkom programu. Ovaj mesec donosi nam i Fenseraj ukusa, 9. septembra na Detelinarskoj pijaci, ali i  Startup Noćni bazar, koji će se sa sličnim konceptom održati 15. septembra, na pomenutoj Ribljoj pijaci.

U Vojvodini se uvek dobro jelo, te ljubiteljima dobrog zalogaja predlažemo da 9. i 10. septembra od 12 do 20 časova posete i tradicionalni festival gastronomije Ukusi Vojvodine, koji će iznova u Limanski park doneti simfoniju očaravajućih ukusa i mirisa. Isprobajte neka od gastro delicija s ovih prostora i kupite domaće proizvode izlagača iz cele Vojvodine.

Tamburica fest

Kada: od 14. do 17. septembra

Gde: Trg slobode

Svetska tamburaška avantura Tamburica fest obeležiće i ovaj septembar u Novom Sadu, a održaće se se na Trgu slobode od 14. do 17. septembra. U cilju negovanja tradicije tamburaške muzike, ali i afirmisanja tamburice kao jedinstvenog instrumenta, na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva koji se u takmičarskom delu programa odmeravaju za izbor najboljeg. Pored takmičenja za najbolji orkestar Svetskog Tamburica festa, vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu festivala. Više informacija o događaju pronađite na sajtu organizatora i prepustite se čarima tamburaške muzike ali i uzbudljivom defileu kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala i orkestara na Trgu slobode.

Autorka: Marina Marić

Foto: Ervin Kovač, Filip Petronijević, Jelena Ivanović, Unsplash, EPK/Promo

Povezani članci