6 razloga da ove godine budete na otvaranju Kaleidoskopa kulture

Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, jedinstveni Kaleidoskop kulture i ove godine obeležiće kraj leta, a održaće se od 7. septembra do 15. oktobra u Novom Sadu. Najpre nas očekuje veliko četvorodnevno otvaranje (od 7. do 10. septembra), koje je uvertira u bogat petonedeljni program Kaleidoskopa kulture, a održaće se na Korzu i u obnovljenom Distriktu na Limanu.

Manifestacija Kaleidoskop kulture koja već šestu godinu zaredom oduševljava novosadsku publiku, održavaće se i u mreži kulturnih stanica tokom pet nedelja. Ne propustite svečano otvaranje, a mi vam u ovom tekstu donosimo čak šest razloga da posetite Korzo i Distrikt, u kojem ćete imati priliku da upoznate fenomenalne umetnike koji će obojiti Novi Sad najrazličitijim nijansama umetnosti stvarajući pravi mozaik kulture.

#1 Korzo – koncert vrhunske klasike pod vedrim nebom

Ceremonija svečanog otvaranja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture održaće se 7. septembra u 20.30 časova na Korzu, kada će nastupiti najbrži pijanista na svetu, Ginisov rekorder Peter Bence uz Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Pod otvorenim nebom na Bulevaru Mihajla Pupina, publika će imati priliku da sluša svetski poznata dela u izvođenju vrhunskih muzičara, a Korzo će još jednom izmestiti klasičnu muziku iz koncertnih sala, te tako približiti ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima. Čućete kako Peter Bence svira na granici ljudskih mogućnosti. Rekorder u najbržem sviranju na klaviru, gde je u jednom minutu 765 puta pritisnuo klavirske dirke, našao se u Ginisovoj knjizi još 2012. godine i od tada niko nije uspeo da obori njegov rekord. Verujemo da smo vas zaintrigirali i da se vidimo na Korzu!

#2 Neraskidive veze

Premijera multimedijalnog događaja Neraskidive veze , koji će se održati u Distriktu 8. septembra, uz još dva izvođenja 9. i 10. septembra, drugi je razlog da posetite ovogodišnje otvaranje Kaleidoskopa kulture. Ovaj događaj kroz pet vrsta umetnosti, spojiće više od 300 umetnika, praveći osvrt na sto godina Distrikta, tragom najznačajnijih umetničkih i društveno važnih događaja 20. i 21. veka. Šetajući Distriktom, proći ćemo kroz najturbuletniji vek u istoriji. Na tom putu od 1923. do 2023. godine, kroz čitav prostor nekadašnje industrijske zone i kroz sto godina kulturoloških, neraskidivih veza, prate nas multimedijalni interatkivni programi u obliku plesa, performansa, predstave, izložbe, murala, video-projekcija i instalacija. Ne propustite!

#3 Doživite muzički kaleidoskop u malom

Tri dana muzičkog programa u Distriktu privući će ljubitelje svih žanrova, a odlična energija i zagarantovan provod očekuju vas na tri lokacije u ovom novosadskom urbanom umetničkom kvartu. Ne propustite sjajne koncerte koji će uslediti nakon multimedijalnog događaja Neraskidive veze, a na ovim linkovima možete ispratiti program po danima:

Muzički program 8. septembra

Muzički program 9. septembra

Muzički program 10. septembra

#4 Uvertira za pet nedelja umetnosti

Otvaranje je Kaleidoskop u malom i uvod u pet nedelja umetnosti koje će „bojiti” naš grad tokom septembra i prve polovine oktorbra. Godinama unazad, ova manifestacija je približavala umetničku raznolikost svima, a sada ćete se uveriti zbog čega je i tokom istorijske godine titule Evropske prestonice kulture Kaleidoskop kulture bio najposećeniji događaj sa najvišim ocenama publike. Nakon četvorodnevnog otvaranja, sledi nam program u nedelji izvođačkeprimenjene i vizuelne umetnosti, a zatim i arhitekture i književnosti, a na ovaj način će više od 1000 umetnika i umetnica slaviti 40 dana kulture zajedništva. Više informacija o programu pronađite na zvaničnom sajtu.

 

#5 Novi Sad se pretvara u pozornicu

Svečano otvaranje – Korzo, na jednom od najprometnijih novosadskih bulevara, pretvoriće nekadašnje šetalište i mesto susreta u pravu umetničku scenu, nakon čega će iznova oživeti i Distrikt – legat projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Prostor koji baštini 100 godina dugu istoriju industrijskog nasleđa na 11 hiljada kvadrata, novi je centar kulture i umetničkog stvaralaštva, a sada ćemo kroz multimedijalni događaj Neraskidive veze, ali i programe nakon otvaranja, bliže upoznati priču i tajnu ovog mesta.

#6 Sudar kultura

Novosadska publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa stvaralaštvom i umetničkim praksama više od 400 domaćih i inostranih umetnika koji će se predstaviti na četvorodnevnom otvaranju u prestonici kulture. Ovo je dovoljan razlog da od 7. do 10. septembra budete u Novom Sadu, na Korzu i u Distriktu. Vidimo se!

Ulaz na programe Otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Kompletan program ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture pronađite ovde.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Ervin Kovač

Povezani članci