Budite deo otvaranja Kaleidoskopa kulture na Korzu i „Neraskidivih veza” u Distriktu

Jedinstvena umetnička smotra, po kojoj se Srbija ističe u ovom delu Evrope – Kaleidoskop kulture, počinje danas svečanim otvaranjem na Korzu od 20.30 časova, a održaće se tokom pet nedelja u Novom Sadu od 7. septembra do 15. oktobra. Okupiće više od 1.000 domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih umetnika i umetnica i tokom pet nedelja posvetiti jednaku pažnju izvođačkoj, vizuelnoj, primenjenoj umetnosti, arhitekturi i književnosti.

Tokom prethodnih pet godina, Kaleidoskop je već pokupio simpatije publike, ali i umetničke scene, koja je u njemu pronašla nove šanse.

Ove godine, umetnička scena imala je zadatak da odgovori na koncept Neraskidive veze, a fokus je stavljen na umetničko stvaralaštvo u poslednjih 100 godina. Upravo to će se videti već na četvorodnevnom otvaranju šestog Kaleidoskopa kulture. Naime, nakon večerašnjeg nastupa Petera Bencea uz Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, očekuje nas još tri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture u Distriktu uz bogat muzički program osmog, devetog i desetog septembra.

Glavni deo programa obeležiće premijera multimedijalnog događaja Neraskidive veze, 8. septembra, koji će biti izveden i 9. i 10. septembra, a koji će se osvrnuti upravo na ključne događaje u poslednjih sto godina.

– Moći ćemo da vidimo, a pre svega osetimo, šta se to dešavalo kako u svetu, tako i u Novom Sadu, odnosno Distriktu, u veku koji je iza nas – objašnjava rediteljka tog događaja Maja Grgić. – Performans obuhvata istorijske, naučne, ali pre svega umetničke događaje koji su proisticali jedni iz drugih, sledili jedni druge, ili ih pak, rušili i išli u totalnu kontru. Prva veza na samom početku je veza između indrustrije i umetnosti. Ne treba da naglašavam zbog čega je to bitno kada pomislimo na Distrikt. Publika će dalje imati priliku da zaključuje šta to vezuje neko vreme za ono drugo, a naposletku i gde smo mi u svemu tome, i kako je na naše vreme uticalo neko prošlo, u kom nismo ni živeli, ali su živele naše bake, poznanici ili smo o tome samo slušali. To je bila i moja osnovna ideja – da publika prolazeći kroz Distrikt ulazi u razne osećaje koje su donosile određene decenije. U tom velikom poduhvatu pomogli su nam i sugrađani koji su pisali svoja sećanja i doživljaje vezane za protekle decenije.

Maja Grgić

Multimedijalni događaj obuhvatiće jednu predstavu, tri pozorišta, dve srednje škole, dva fakulteta, tri izložbe, šest projekcija i animacija, sedam instalacija, glumce, plesače, kaskadera, slikare i druge umetnike i umetnice.

– U samom performansu je nešto više od 200 izvođača, ali nikako ne smemo zaboraviti sve ljude koji su uključeni u ogromnu mašineriju i zaduženi su za tehniku, organizaciju i bezbednost. Kada nas sve saberem, mislim da će u tom momentu u realizaciji događaja učestvovati više od 300 ljudi – kaže Maja Grgić.

Specifičnost četvorodnevnog otvaranja je da kombinuje sve vrste umetnosti, koje će se potom razložiti tokom pet nedelja, te je zapravo taj uvod od 7. do 10. septembra, Kaleidoskop kulture u malom.

– Performans je sklop gotovo svih umetnosti. Neke su dominantno prikazane, kao recimo pozorište, ples, likovna umetnost, strit art, moda, video igre, land art, vajarstvo ili muzika koja prati sve pomenuto. Ali svaka decenija prošlog veka donela je neki novi pravac, te smo se potrudili da na različite načine prikažemo ili makar pomenemo što više umetnosti – ističe rediteljka.

Distrikt će ove godine biti jedna od glavnih lokacija celog Kaleidoskopa kulture, uz mrežu kulturnih stanica, kao najvažniji infrastrukturni projekti pokrenuti u okviru Evropske prestonice kulture. Paralelno sa obnovom stogodišnjeg industrijskog nasleđa koje Distrikt baštini i sa njegovom transformacijom u novi cenatr savremenog stvaralaštva, uveliko su se poslednjih godina dešavali i programi, najviše na Kaleidoskopu kulture.

default

Glavni izazovi

Dok se stvaraju novi prostori, stvaraju se i nove umetnosti, pa koliko je to zanimljivo, toliko je i izazovno za same umetnike i umetnice, što potvrđuje i Maja Grgić.

Nasuprit vetru – odgovor na slet; Kaleidoskop kulture 2022

– Kada se pravi predstava na otvorenom, čovek se pomiri sa činjenicom da je gledanje u nebo neizostavni deo procesa. S druge strane, događaj je otvoren za neograničen broj publike, što je izazov sam za sebe, jer treba osmisliti nešto što će biti podjednako dostupno za sve posetioce, koliko god ih bilo. A treći neverovatan izazov je što je Distrikt delom gradilište koje iz dana u dan napreduje i menja se – objašnjava Maja svoje izazove na, do sada, neviđenom projektu.


Publika sama kreira sadašnji trenutak

Mislim da će publici rolerkoster emocija kroz koji će proći biti dominantan do te mere da je nemoguće izdvojiti jedan deo celine koji će prevagnuti nad drugim. Posebno se radujem što će publika imati priliku da nakon svega proživljenog i sama kreira sadašnji trenutak i na taj način utka sebe u istoriju – kaže rediteljka Maja Grgić.


Veliki deo događaja Neraskidive veze zauzima predstava Nekršteni dani rediteljke Sonje Leštar, u izvedbi učenika i učenica Gimnazije Laza Kostić, koja se bavi događajima vezanim za Novosadsku raciju 1942. godine.

– Ta predstava publiku zaista ostavlja u šoku. Režirati nastavak posle ove predstave je možda i najizazovnije. Ističe da bi sve bilo znatno teže da ne postoji odlična saradnja među svim učesnicima. Velika je sreća što se u ovom projektu mogu osloniti na divne saradnike koji su raspoloženi da se igraju, dopunjuju ideju, menjaju i da stvaramo svi zajedno – zaključuje Maja Grgić.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze” je Neoplanta.

Ulaz na sve programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Izvor: Dnevnik
Foto: Vladimir Veličković, EPK

Povezani članci