Otvoren Kaleidoskop kulture: Danas premijera „Neraskidivih veza”

Šesti Kaleidoskop kulture, kao najznačajnija umetnička smotra u ovom delu Evrope, sinoć je počeo u Novom Sadu, ceremonijom svečanog otvaranja na Korzu kada je nastupio jedan od najpopularnijih pijanista sveta i Ginisov rekorder, Peter Bence uz Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Više od pet hiljada posetilaca imalo je jedinstvenu priliku da čuje nesvakidašnje aranžmane pesama svetskih muzičara i poznatih filmskih hitova, pod vedrim nebom, sada već tradicionalno, na jednom od glavnih gradskih bulevara, Bulevaru Mihajla Pupina, koji se zaustavlja zarad kulture. 

Prenosimo vam atmosferu sa sinoćnjeg koncerta.

Nakon svečane ceremonije, otvaranje Kaleidoskopa kulture se nastavlja još tri dana u Distriktu, od 8. do 10. septembra, predstavljajući uvod u pet nedelja i svojevrsni Kaleidoskop kulture u malom, kroz multimedijalni događaj „Neraskidive veze“.

Program počinje u 20.30 časova, na bočnom ulazu u Distrikt, od strane studentskih domova, što će biti jedini mogući ulaz u Distrikt, sve do 22 časa, dok ne počne muzički program, kada će i svi ostali ulazi biti otvoreni.

Ovaj multimedijalni događaj obuhvatiće jednu predstavu, tri izložbe, šest projekcija i animacija, sedam instalacija, tri pozorišta, dve srednje škole, dva fakulteta, glumce, plesače, kaskadere, slikare i druge umetnike i umetnice, ilustrujući poslednjih sto godina Distrikta, kroz osvrt na najznačajnije društvene i umetničke događaje 20. i 21. veka.

Tri dana otvaranja u Distriktu obuhvatiće i 14 koncerata, na nekoliko bina širom Distrikta, a više informacija o programima po danima, pročitajte na sajtu kaleidoskopkulture.com.

Sve do 15. oktobra, dokle traje ovogodišnji Kaleidoskop kulture, više od 1000 domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih umetnika i umetnica slaviće kulturu zajedništva i tokom pet nedelja, prikazati ono najbolje od pet vrsta umetnostiizvođačke, primenjene, vizuelnearhitekture i književnosti, u Distriktu i mreži kulturnih stanica. Nakon otvaranja, sledi nedelja posvećena izvođačkoj umetnosti. Kaleidoskop kulture traje do 15. oktobra.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ je Neoplanta.

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci