Šta nam donosi nedelja primenjene umetnosti na Kaleidoskopu kulture?

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Zbog potencijalne superćelijske oluje, iz bezbednosnih razloga, nažalost, odlaže se otvaranje instalacije „Srce” i izložbe „Duh mesta – prvi vek Distrikta”!

Sledeće subote (30. septembra) ćete biti u prilici da pogledate čak tri velike izložbe u Distriktu: „Duh mesta – prvi vek Distrikta”, „Srce”, kao i izložbu „Od Konjovića do Marine Abramović”!

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, ulazi drugu, nedelju primenjene umetnosti, koja će od 18. do 24. septembra, pretvoriti Distrikt u mesto, do sada, neviđenih postavki, dok će kulturne stanice biti lokacija za velika imena domaće dizajn scene. Pročitajte u nastavku koji umetnički događaji u Novom Sadu će obeležiti nedelju pred nama.

Osetite puls i otkrijte duh Distrikta

Ova nedelja donosi nam prvu izložbu o industrijskom nasleđu Distrikta, ali i interaktivnu instalaciju visoku čak pet i široku tri metra, kojoj je publika neophodna da bi funkcionisala. Ne propustite da posetite Distrikt u subotu, 30. septembra (NOVI DATUM)!

Interaktivna skulptura „Srce“, autorke dr Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, zbog svojih dimenzija biće vidljiva iz svih delova Distrikta. Kroz interaktivnost skulpture, posetioci će imati priliku da iskuse jedinstveno umetničko iskustvo koje će stimulisati njihova čula i emocije.

“Ovim radom sam želela da materijalizujem ono o čemu se priča od kako je postala civilizacija – o ljubavi i o nekom u našem srcu. Mnogi se bore protiv ljubavi i puštanja bilo koga u svoje srce iz straha da će biti povređeni, a oni kojima se to desi opet osećaju prazninu rupu u srcima. Ova interaktivna skulptura bi bila materijalizovani način da se vizualizuje nešto što pokreće svet – LJUBAV” – izjavila je Milijana Komad.

Radno vreme: od 30. septembra do 7. oktobra, skulptura će biti izložena neprestano 24 sata, a potom će posetioci sve do 15. oktobra moći da je posete u periodu od 12 do 20 časova (osim ponedeljka i utorka, kada će objekat biti zatvoren).

Poslednjeg dana septembra biće otvorena prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, koja neće biti klasična dokumentarna postavka, koja prikazuje samo hronološki istorijske događaje, već će ostvariti interakciju sa publikom, predstavljajući i lične priče i arhivu Novosađana i Novosađanki. Nakon otvaranja, radno vreme ove stalne postavke biće svakog dana od 16 do 20 časova, osim ponedeljka i utorka.

Multimedijalna izložba i stalna postavka „Duh mesta – prvi vek Distrikta“ dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba nastoji preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena.

 

Primenjena umetnost u kulturnim stanicama

Kulturne stanice će u toku nedelje primenjene umetnosti ugostiti neka od najvećih imena sa domaće dizajnerske scene – Slavimira Stojanovića Futra i Gorana Edija Tadića, koji na Kaleidoskop kulture donose najaktuelnije teme.

Kako učiniti svoj brend vidljivim i prepoznatljivim, zašto je dizajn ključan u svemu tome, saznaćete na predavanju i radionici Gorana Edija Tadića „Make the logo bigger – kreiranje vidljivog brenda”, koja će otvoriti nedelju primenjene umetnosti 19. septembra u 20 časova, u Kulturnoj stanici Rumenka.

Goran Edi Tadić se dizajnom počeo baviti devedesetih godina, kada je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Realizovao je oko hiljadu rešenja iz oblasti grafičkog dizajna, a pored toga bavi se i ilustracijom.

Svetski nagrađivan i najpoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro održaće motivaciono stand-up predavanje „Šta sve čovek treba da uradi da bi uopšte”, 22. septembra od 20 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru nedelje primenjene umetnosti na šestom Kaleidoskopu kulture.

Slavimir Stojanović Futro je beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor. Njegovi projekti su osvojili preko 300 međunarodnih nagrada i predstavljeni su u magazinima, publikacijama, galerijama i muzejima.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Nakon nedelje primenjene umetnosti očekuje nas nedelja vizuelne umetnosti.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Foto: EPK

Povezani članci