Posetite nesvakidašnje izložbe u Novom Sadu

Prepustite se vrhunskoj vizuelnoj umetnosti u Novom Sadu! Prošetajte Distriktom, a posetite i Galeriju Matice srpske i druge ustanove kulture i upoznajte se sa neviđenim delima Save Šumanovića, Paje Jovanovića, Milene Pavlović Barili, Gustava Klimta, ali i Marine Abramović. Otkrijte turbulentnu, stogodišnju istoriju Distrikta, a svoj put umetnosti nastavite i ka Tvrđavi i Muzeju Grada Novog Sada i zavirite u tajnu supružničkog odnosa velikana nauke. Prestonica kulture zaista ima neverovatne izložbe da ponudi svojim posetiocima i sugrađanima, pa krenimo redom.

Prvi vek Distrikta

Novo mesto susreta različitih umetnosti i prostorni legat projekta Evropska prestonica kulture jeste Distrikt, nekadašnji industrijski novosadski kvart koji je transformisan u svrhu kulture. Multimedijalna stalna postavka Duh mesta – prvi vek Distrikta, koju možete posetiti u objektu Fabrika 2, autorski je rad dr um. Monike Bilbije Ponjavić i Nemanje Milenkovića, a predstavlja turbulentnu stogodišnju istoriju nekadašnjeg industrijskog kompleksa. Ova stalna postavka je prva takve vrste o industrijskom nasleđu, a podeljena je u šest faza, od osnivanja fabrike, preko Drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture. Otkrivajući je, imaćete uvid u progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena. Pročitajte ovde šta kažu dosadašnji brojni posetioci ove izuzetne stalne postavke.

Radno vreme: Svakodnevno (osim ponedeljka i utorka) od 16 do 20 časova.

Od Konjovića do Marine Abramović

Ne napuštajući Distrikt, prošetajte i do objekta Radionica, gde do 30. oktobra možete uživati u bogatstvu stogodišnjeg perioda srpske umetnosti. Izložba Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023: Od Konjovića do Marine Abramović, ostavlja nam priliku da se upoznamo sa velikanima među kojima su Sava Šumanović, Milan Konjović, Zora Petrović, Milena Pavlović Barili, Olja Ivanjicki, Mića Popović, Marina Abramović i mnogi drugi. Izložbu je postavio likovni kritičar Sava Stepanov, u okviru šestog Kaleidoskopa kulture, a interesantno je što je po prvi put na jednom prostoru obuhvaćen veliki broj umetnina, te nam daje uvid u pregled najznačajnijih zbivanja u srpskoj modernoj umetnosti u proteklom veku.

Deo radova predstavljen na izložbi je iz kolekcije kompanije Wiener Stadtische koja je tokom proteklih deset godina prikupila više od 600 umetničkih dela. Za postavku je ustupila 29 umetničkih dela 12 autora, a radovi dolaze iz legatske Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora i Zepter muzeja, prvog privatnog muzeja kod nas, te kolekcija iz fonda Internacionalnog simpozijuma skulpture „Terra“ iz Kikinde, Umetničke kolonije Ečka pri Savremenoj galeriji Zrenjanin, i Radionice za izradu tapiserija Atelje 61 na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Radno vreme: dvokratno od 10 do 14 časova i od 16 do 20 časova (osim ponedeljkom i utorkom).

Gustav Klimt i Paja Jovanović – prvi put u Novom Sadu

Neka vas put umetnosti odvede i do Galerije Matice srpske, gde je u toku dugoočekivana izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt: Jedna epoha, dva umetnika, tri galerije. Postavka je rezultat saradnje Galerije Matice srpske sa dve najznačajnije bečke i vodeće evropske kolekcije – Umetničko istorijskim muzejom i galerijom Belvedere. Tri dela sa kojima će se susresti na ovoj postavci, po prvi put su sada prikazana novosadskoj javnosti.

Ova izložba pruža pogled na jedno od dela Gustava Klimta, portret dame sa lila šalom. Slika sa zlatnim detaljima anticipira Klimtova kasnija secesijska remek-dela. Pored portreta Muni, supruge Paje Jovanovića i njegovog dugogodišnjeg modela, izložena je i slika Bečlijka. Ova slika iz kolekcije galerije Belvedere prvi put se prikazuje u Srbiji, budući da je pre samo dvadesetak godina bila poznata našim kustosima samo kroz reprodukcije. Izložba će biti otvorena do sredine januara i prati je niz predavanja, stručnih vođenja i drugih događaja (informacije na zvaničnom sajtu GMS).

Radno vreme: od utorka do četvrtka Galerija radi od 10 do 20 časova, petkom radi produženo do 22 časa, dok je vikendom otvorena od 10 do 18 sati.

Upoznajmo Vasu Pomorišca

Ukoliko ste već u poseti Galeriji Matice srpske u centru grada, neizostavna je i postavka umetničkih dela čuvenog Vase Pomorišca. Ovom prilikom, videćete platna koja je Galerija, specijalno za novosadsku publiku, prikupila iz muzeja i privatnih i porodičnih kolekcija koja do sada nisu bila često u javnosti. Dakle, ne propustite izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac, i upoznajte se sa vrsnim portretistom iz prve polovine 20. veka. Pomenuta izložba u Distriktu, takođe sadrži i Pomoriščevo delo Potret gospođe Jefremović. Izložbu možete posetiti sve do 29. februara 2024. godine.

Foto: Galerija Matice srpske/Facebook; delo: Parisov sud, Vasa Pomorišac

Radno vreme: od utorka do četvrtka Galerija radi od 10 do 20 časova, petkom radi produženo do 22 časa, dok je vikendom otvorena od 10 do 18 sati.

Omaž Bošku Petroviću

Šetnju stazama umetnosti nastavljamo centrom Novog Sada, gde nas u Dunavskoj ulici i Zbirci strane umetnosti, sve do 8. novembra očekuje postavka Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada. Ova izložba je omaž jednom od najvažnijih vojvođanskih umetnika, slikara i tapiserista Bošku Petroviću (Novi Sad, 1922‒1982).

Pored podsećanja na umetnika koji je svojim radom i društvenim angažmanom obeležio jedno razdoblje u istoriji Novog Sada i srpske umetnosti, ova izložba označava i šezdesetu godišnjicu osnivanja Galerije savremenih novosadskih umetnika u Muzeju grada Novog Sada, danas poznate kao Zavičajna galerija, čiji je jedan od osnivača bio Boško Petrović.

Izložba ne bi bila moguća da Višnja Petrović nije poklonila Muzeju devet slika svog oca, povodom stogodišnjice Boškovog rođenja. Zbirka dela Boška Petrovića u Muzeju grada Novog Sada obuhvata 39 radova u različitim tehnikama, uključujući 16 ulja na platnu, papiru i kartonu, devet tempera, pet kolaža i devet tapiserija.

Radno vreme: svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 18 časova.

Mileva: mi smo stena

Svoju šetnju Evropskom prestonicom kulture završavamo u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde nas u svet genijalnih umova Mileve Marić i Alberta Ajnštajna uvodi izložba Mileva: mi smo stena. Multimedijalna postavka je otvorena u okviru Dočeka ove godine, na izmaku godine titule EPK, a ukoliko je niste posetili, tmurni oktobarski dani pred nama su itekako prava prilika za to. Otkrijte fascinantan život Mileve Marić Ajnštajn i simboliku prezimena Ajnštajn kroz umetničko delo dr Dušana Jovovića, pružajući hrabar i originalan pogled na Milevinu ulogu u istoriji nauke i porodičnog života.

Radno vreme: svakog dana od 9 do 17 časova (osim ponedeljkom). Ulaznica košta 400 dinara.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci