Februar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Hladni februarski dani u gradu kulture biće ispunjeni umetnošću na svakom koraku, te vas pozivamo da ovaj rođendanski mesec Novog Sada iskoristite da ponovo otkrijete sve njegove draži. Prvi februar obeležava se kao dan kada je Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada, pre 276. godina, te će ovim povodom brojne institucije kulture otvoriti vrata za posetioce. Ipak, u gradu kom je kultura način života umetnost ne spava. Stoga, budite u toku sa svim dešavanjima u februaru i redovno pratite naš kalendar na sajtu. Bez obzira na vaš uzrast ili afinitete, nudimo predloge koji će vas oduševiti, pa upišite neke od ovih događaja u svoj planer. Zagrejmo ovaj februar u Novom Sadu!

Visit Distrikt & Limanski park

Obilazak grada krenite od Distrikta, gde vas u objektu Fabrika 2 očekuje multimedijalna postavka Duh mesta – prvi vek Distrikta. Prošetajte kroz nekadašnji industrijski kvart i istražite stogodišnju istoriju ovog mesta, od osnivanja fabrike, preko II svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture. Izložba oslikava turbulentnost i promene u društvu kroz tragične sudbine nedužnih, nadu i promene jednog vremena. Ovu stalnu postavku možete posetiti od srede do nedelje, od 16 do 20 časova.

Osetite duh ovog mesta upoznajući se i sa drugim objektima, koji predstavljaju materijalno nasleđe grada prenamenjeno iz napuštenog industrijskog kompleksa u nove tvornice kulture. Limanski park, odmah uz Distrikt, u februaru otkriva svetlosne instalacije na Kineskom festivalu svetla, koji se održava od 9. do 25. februara. Ove instalacije donose duh tradicije i simbolike drevne Kine, uvodeći posetioce u čudesni svet mašte i svetla. Lampioni se pale svake večeri u 17 časova, a ulaz na festival je besplatan.

Dani otvorenih vrata povodom Dana grada

Priliku da bolje upoznamo Novi Sad imaćemo od 1. do 4. februara, kada će biti organizovani brojni programi povodom Dana grada u ustanovama kulture i drugim privrednim subjektima širom grada, te će svi zainteresovani sugrađani i gosti grada moći da posete potpuno besplatno brojne izložbe, predstave, koncerte, da pogledaju film ili da šetnjom po centru i tvrđavi saznaju nešto novo o svom gradu. Više informacija i detaljnu satnicu možete pronaći OVDE.

Ova manifestacija održava se u okviru proslave Dana grada Novog Sada, koji je status slobodnog kraljevskog grada dobio 1. februara 1748. godine, kada je Carica Marija Terezija potpisala Povelju. Tadašnjem naselju Petrovaradinski šanac dat je status slobodnog grada i novo ime koje i danas nosi. Ova privilegija je dobijena zahvaljujući građanima koji su bili željni slobode i koji su od carice otkupili ovaj status za 80.000 forinti. Upravo zbog toga, ovaj datum se obeležava kao Dan grada Novog Sada.

Novi Sad na dlanu

Idealan način da zavirite u tajne Novog Sada i otkrijete njegove zanimljive kutkove jeste da prošetate ulicama grada. Sve manje poznate priče o starom gradskom jezgru i Petrovaradinskoj tvrđavi saznaćete kroz organizovane besplatne turističke ture uz pratnju vodiča.

Besplatne promotivne turističke ture koje se organizuju u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča Novog Sada će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:

Subota, 3. februar:

Ture po centru grada održaće se u 10.00 i 11.00 časova, a tura na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 12.00 časova.

Nedelja, 4. februar:

Tura po centru grada održaće se u 10.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00 i 12.00 časova.

Ture na Petrovaradinskoj tvrđavi obuhvatiće i posetu Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“, u kojoj se baštini i neguje tapiserijska umetnost više od šest decenija.

Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada, klikom ovde.

Na pozorišnim daskama…

Februar u Novom Sadu ne može proći ni bez posete nekom od gradskih pozorišta, a na repertoarima ovog meseca su interesantne predstave koje obećavaju odličnu dozu umetnosti.

Repertoar najstarijeg teatra u Srbiji, Srpskog narodnog pozorišta, osim simfonijskog spektakla The Best beat simphony, donosi nam čak dve premijere, pa na vreme nabavite ulaznice za nove predstave Mišja groznica i Biti žena. Nakon ovih izvođenja uslediće i gostovanje beogradskog pozorišta Boško Buha s predstavom Ubistvo u Orijent Ekspresu, a najmlađu publiku obog meseca zabavljaće Udruženje Visoko C sa predstavom Kornjača i zec, koja će se 24. februara izvoditi u dva termina – 11 i 13 časova. Kompletan repertoar možete pratiti na sajtu pozorišta.

Prvo lutkarsko pozorište u Vojvodini – Pozorište mladih, i ovog meseca nam donosi izuzetne predstave za najmlađe ali i starije gledaoce. Izdvajamo gostovanje Bitef teatra s predstavom Bilo jednom na Brijunima, 8. februara, dok su 14. februara na repertoraru i Beleške jedne Ane, po istoimenom delu Mome Kapora, u režiji Momčila Miljkovića. Ne propustite ni spektakl Lepa Brena project, u kojoj se posebno ističe izvođenje vrsne novosadske glumice i profesorke glume Jasne Đuričić. Kompletan repertoar pogledajte OVDE.

U Novosadskom pozorištu ovog meseca pratimo izvođenje nove predstave Bilo jednom u Novom Sadu, a izdvajamo i predstavu Hasanaginica. Informacije o predstavama možete pronaći ovde.

U ritmu muzike

Februar u Novom Sadu donosi nam i nekoliko žanrovski različitih nastupa, te nas već 4. februara očekuje koncert Szilárd Mezei Quarteta u Novosadskom pozorištu. Samo tri dana kasnije, u Distrikt dolazi švedski metal bend Therion, koji će nastupiti u SKCNS Fabrika 7. februara od 20 časova. Ljubitelje rejva očekuje sjajna žurka uz prekaljeni aktere techno scene 999999999, koji će nastupiti 9. februara u Hali 2 Novosadskog sajma.

Veče klasike. 9. februara, donosi nam Vojvođanski simfonijski orkestar, koji će zajedno sa solistom Aleksandrom Đermanovićem nastupiti u Sinagogi od 20 časova, a na istom mestu će 14. februara koncert održati i legendarni Kemal Gekić.

Wine fest

Neka februar u Novom Sadu bude začinjen čarobnim notama vrhunskog vina! Pridružite se Wine festu, koji će se održati 24. februara u hotelu Sheraton, gde ćete imati priliku da otkrijete vina 40 najboljih vinarija Srbije, kao i pet vinarija iz regiona. Ulaznice za ovaj događaj mogu se nabaviti od 1. februara putem GigsTix prodajne mreže i online.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Filip Petronijević

Povezani članci