Umetnost na zidovima Distrikta

Distrikt kao novo urbano središte alternativne umetničke scene ponosi se ne samo bogatom istorijom, već i vrhunskom street art umetnošću, tačnije živopisnim, monumentalnim muralima duž čitave fasade objekta Proizvodnja, koji ne izmiču prolaznicima i posetiocima ovog obnovljenog novosadskog kvarta. 

Na ulasku u Distrikt, gde najpre možete videti instalaciju slova Distrikt, autora Jugoslava Sivića, koja teži čak dve tone, nalaze se murali tri mlada umetnika – Arteza, Nataše Konjević i Pabla Astraina, koji, kao urbani pejzaž, simbolično prikazuju industrijski razvoj ovog mesta. Naslikani su u susret prošlogodišnjem Kaleidoskopu kulture, kada je otvorena i prva izložba o Distriktu, koja priča stogodišnju priču ovog mesta, a ova umetnost na objektu Proizvodnja nesumnjivo će  privući i vašu pažnju. 

Svako od ovih umetničkih dela krije zanimljivu priču o nastanku i razvoju industrijalizacije u Novom Sadu. Jedan od tri umetnika koji su oslikali Distrikt, jeste Andrej Žikić Artez, koji je na ulazu objekta Proizvodnja naslikao mašinu koja prikazuje osnovne principe industrijalizacije – automatizaciju, ponavljanje i nedostatak radne snage.

„U okviru 6. Kaleidoskopa kulture, najveće smotre savremene umetnosti na zapadnom Balkanu, zajedno sa Pablom Astrainom i Natašom Konjević dobio sam priliku da naslikam mural. Kako je tema Kaleidoskopa bila Neraskidive veze, prikazali smo razvoj Distrikta od njegovog rođenja, što se dogodilo pre 100 godina“ – izjavio je ovaj talentovani umetnik prilikom kreiranja umetničkog dela.

On je objasnio i da je svaka od šest faza industrijalizacije predstavljena na zidu, kao i da je najveći izazov umetnicima bio vizuelno povezivanje u jednu celinu.  „Odlučili smo da podelimo zidove na dva dela – Život fabrike – slava i propast sa leve strane i Prelaz u kreativno središte sa desne strane“ – naveo je Artez.

Mi vas pozivamo da šetnjom kroz Distrikt doživite turbulentnu istoriju ovog mesta i sagledate je očima ovih umetnika, a potom obiđete i stalnu multimedijalnu izložbu Duh mesta – prvi vek Distrikta, koju svakog dana, osim ponedeljka i utorka, možete posetiti od 16 do 20 časova u objektu Fabrika 2.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci