Beskonačne niti umetnosti: Nova trajna postavka u Distriktu

U okviru Nedelje primenjene umetnosti tokom Kaleidoskopa kulture, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ predstaviće izložbu pod nazivom „Produkcija beskonačno.“ Ova izložba, koja će ostati kao stalna postavka u Distriktu, otvoriće svoja vrata 6. i 7. septembra, uz prateću radionicu o tkanju, koju će održati majstori specijalisti iz Ateljea 61.

Postavka „Produkcija beskonačno“ donosi izbor od 22 tapiserijska dela iz Zbirke tapiserija Ateljea 61, osvetljavajući kvalitet, originalnost i visoku umetničku vrednost ovih dela, nastalih u saradnji sa istaknutim autorima jugoslovenskog i srpskog modernizma. Ono što ovu izložbu čini posebnom jeste činjenica da su odabir radova, uz kustoskinju Danijelu Vimić, načinili sami majstori specijalisti umetničkog tkanja iz Ateljea 61, čime su uneli različite perspektive na tapiserijski medij. Prikazana dela obuhvataju širok spektar tehnika tkanja, od originalnog tapiserijskog izraza do prenosa već oslikanih dela u tapiseriju. Izložba istražuje mogućnosti koje tapiserijski medij nudi u susretu sa savremenim vizuelnim umetnostima, poput stripa i street arta, prikazujući tako hronološki razvoj srpskog tapiserijskog izraza, koji već 63 godine čuva i neguje Atelje 61.

Autorka izložbe Danijela Vimić, izjavila je: „Moja polazna tačka u osmišljavanju ove izložbe bila je želja da se predstavi naš produkcioni tim, koji čini osam tkalja, majstora specijalista umetničkog tkanja, ne samo svojim unikatnim zanimanjem, već i tapiserijama koje su one odabrale. Kroz ta 22 dela, koja su deo naše zbirke, prikazane su mogućnosti tapiserijskog medija i njegov razvoj kroz decenije. Naša produkcija je išla u korak sa modernim delima umetnika i nije bilo nerešivih površina i nemogućih zadataka za njih.“ Jedna od majstorica tkanja, Verica Lazić, dodala je: „Preplitanje niti osnove i potke u zadatim okvirima likovne forme (kartona, predloška umetnika) je velika veština tkanja praćena dugogodišnjim iskustvom timskog rada u Ateljeu 61. Skidanje gotove tapiserije sa razboja je nezaboravan osećaj i čini me posebno srećnom i ispunjenom kada je sagledam u njenoj celokupnosti—onako lepu, toplu, živu u boji, kako samo vuna može da dočara.“

 

Pored izložbe, „Atelje 61“ će 6. i 7. septembra održati i radionicu o tkanju, pružajući priliku posetiocima da se bliže upoznaju sa tehnikama koje su kroz godine stvorile dela koja danas krase zbirku tapiserija.

Izložba „Produkcija beskonačno“ predstavlja jedinstven uvid u svet tapiserije, otkrivajući beskonačne mogućnosti ovog umetničkog medija. Ulaz je slobodan, a posetioci će imati priliku da istraže i dožive sintezu umetnosti i zanata kroz majstorska dela koja su prepoznata kako u nacionalnim, tako i u internacionalnim krugovima.

Povezani članci