Endru Džouz: U radu sa slavnim ličnostima, samopouzdanje i dobre odluke su ključni

Endru Džouz je ime koje odjekuje na svetskoj sceni kada je u pitanju frizerska umetnost. Sa karijerom koja traje gotovo pola veka, Džouz nije samo frizer – on je edukator, inovator i jedan od lidera britanske frizerske industrije. Sarađivao je sa velikim zvezdama, od Gvinet Paltrou i Dejvida Bouvija do Naomi Kembel i Vivijen Vestvud. Njegov salon i akademija u londonskom West End-u nisu samo mesta gde se stvaraju novi trendovi, već su i centri kreativne energije gde Džouz sa svojim predanim timom neprekidno pomera granice. U okviru predstojećeg Kaleidoskopa kulture i nedelje primenjene umetnosti, održaće prezentaciju Inside out, 6. septembra u 19 časova u objektu Menza, na kojoj predstaviti publici proces kreiranja pozorišne frizure i šminke. Posetioce očekuje i performans Modern tribes 7. septembra u 20.30 sati u Distriktu, koji spaja scenografiju, kostimografiju, videografiju, vizuelne efekte, plesne pokrete, scenske šminke i frizure u jednistveo scensko iskustvo. Iako zauzet pripremama za gostovanje na Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu, Endru Džouz je pronašao vremena za kraći intervju za Visit Distrikt, a u razgovoru sa ovim vizionarom dotakli smo se tajni njegovog uspeha, prepoznavanju potencijala novih tehnika i alatki, ali i budućnosti frizerske profesije.

Kao začetnik mnogih trendova u frizerskoj industriji, kako prepoznajete potencijale novih tehnika i alata, i kako odlučujete koje trendove vredi razvijati i pratiti?

Zaista nemam proces kao takav, već ga diktiraju trendovi u sezoni – konstantno prikupljam informacije.

Tokom svoje duge karijere koja traje gotovo pola veka, radili ste na svim kontinentima. Kako uspevate da održite entuzijazam i inovativnost u industriji koja se stalno menja?

Ja sam po prirodi entuzijatsa i pozitivan, i uzbuđen sam zbog onoga što donosi sutra. Imam jasnu viziju kako bi to trebalo da izgleda i sjajan tim koji, kao i u našoj prezentaciji u Novom Sadu, eksperimentiše i ulazi u nove oblasti.

Vaš tim je bio zadužen za rad na frizurama slavnih ličnosti. Kako prilagođavate svoj kreativni proces kada radite sa različitim ljudima iz industrije zabave?

Kada radim sa poznatim ličnostima, to je na mnogo načina slično kao sa svakim klijentom, iako su njihove prirode ličnosti često veoma izražene. Zbog toga su samopouzdanje i donošenje dobrih odluka ključni.

Radili ste na nekim od najprestižnijih modnih događaja kao što je Londonska nedelja mode. Kako uspevate da balansirate između visokih zahteva modnih dizajnera i sopstvenih kreativnih ideja?

Moda je ili u tome da se uklopiš u ideju dizajnera kolekcije ili da stvoriš nešto toliko kontrastno da privuče ogromnu pažnju na odeću. Ne postoje čvrsta pravila, ali što je kolekcija snažnija, to imamo više slobode sa frizurom.

Kaleidoskop kulture na koji dolazite u Novi Sad, jedinstvena je manifestacija koja slavi pet vrsta umetnosti. Šta mislite o ovom konceptu?

Volim njegov moderan pristup slavljenju primenjene umetnosti i slobodu koju nam daje da se izrazimo. Veoma smo uzbuđeni što smo deo svega.

Imaćemo priliku da nam prikažete sa svojim timom kako nastaje jedno scensko umetničko delo pomoću šminke i frizure. Kako uloga šminke i frizure doprinosi stvaranju jedinstvenog umetničkog izraza?

Koristimo tri teme: geometriju, folklor i san, kreirajući fantaziju ovih elemenata i predstavljajući ih kroz pokret.

 

Vaš tim čini međunarodna grupa stručnjaka iz različitih oblasti. Kako uspevate da koordinirate i inspirišete tako raznovrsan tim, posebno u kontekstu događaja kao što je Kaleidoskop kulture?

Mi smo tim ljudi koji rade samostalno, ali se okupljaju oko projekata. Cenimo jedni druge, slavimo naše individualne talente i uživamo u zajedničkom radu. Različite nacionalnosti obogaćuju ovo iskustvo.

Šta predstoji u karijeri Endrua Džozea i kako vidite budućnost frizerske profesije?

Nikada se ne zna, i zbog toga je to toliko zabavno!

Autorka: Marina Marić

Foto: privatna arhiva

Povezani članci