Upotreba čoveka: Interaktivna izložba koja vas vodi kroz univerzalno iskustvo rata

U okviru sedmog Kaleidoskopa kulture i nedelje književnosti koja je pred nama, posebna pažnja biće posvećena obeležavanju stogodišnjice rođenja jednog od najvažnijih novosadskih književnika, Aleksandra Tišme. Nedelja književnosti održaće se 13. i 14. septembra u Distriktu, a ovom prilikom će, kao deo Tišma paviljona koji donosi bogat program, biti otvorena i interaktivna izložba „Upotreba čoveka”. Izložba, koju su osmislile autorke Mina Aleksić i Ljiljana Kuzmanović, nudi jedinstven umetnički prostor za promišljanje o univerzalnim temama rata, morala i ljudskog izbora. Nakon otvaranja, izložbu ćete moći da pogledate radnim danima od srede do nedelje, dvokratno, od 10 do 14 časova i od 16 do 20 časova.

Prostor kao svedok rata

Ova interaktivna postavka bazirana je na istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a povešće posetioce kroz tri tematske celine koje simbolično prikazuju univerzalno iskustvo rata – od predratnog, relativno mirnog perioda, u atmosferu logora i destrukcije, do posleratnog doba. Kroz prostor podeljen u celine, autorke istražuju kako rat utiče na transformaciju pojedinca i društva. Ono što izložbu čini specifičnom je mogućnost aktivnog učešća publike. Posetioci nisu samo pasivni posmatrači, već su pozvani da ostave svoj trag i postanu koautori izložbe.

Preispitivanje mogućnosti izbora u okolnostima poremećenih moralnih vrednosti bila je naša polazna tačka,” objasnile su autorke dodajući da su se trudile da prikažu relevantnost Tišminog dela i u današnjem vremenu. „Uključivanjem publike direktno smo želele da podstaknemo razmišljanje o tim temama i da predočimo da granica između ‘pre’ i ‘posle’ rata možda ne postoji.”

Osećanja koja ostaju

Izložba ne poseduje klasične eksponate, već se oslanja na prostor i interaktivne elemente koji provociraju emocije i razmišljanja. Verina soba, koja služi kao scenografija za „pre” i „posle” rata, postavlja pitanje da li je ideja o vremenskoj podeli iluzija, pozivajući posetioce da preispitaju svoje stavove o ratu i njegovim posledicama.

„Jedan od najvećih izazova bila je činjenica da će izložbu posetiti kako publika koja je upoznata s Tišminim delom, tako i ona koja tek treba da se upozna. U tom smislu bilo je potrebno naći balans između naše interpretacije dela i samog prikaza dela kroz različite elemente. Takođe, želeli smo da podstaknemo posetioce na razmišljanje i damo im mogućnost da i sami učestvuju u kreiranju izložbe“ – objasnila je autorka Mina Aleksić.

Autorke naglašavaju da nisu želele da ovom postavkom izazovu konkretne emocije ili reakcije, već su ostavile prostor za slobodnu interpretaciju. „Nadamo se da će posetioci osetiti slobodu da podele svoje stavove i emocije, jer smo stvorili prostor koji to omogućava,” rekla je Ljiljana Kuzmanović. „Verujemo da niko neće napustiti izložbu ravnodušan.

Ova izložba, koja je deo Tišminog paviljona, podseća na bezvremensku relevantnost velikog pisca čija dela o ratu, egzistenciji i etičkim dilemama i dalje izazivaju snažne reakcije. Svi zainteresovani su pozvani da posete interaktivnu izložbu tokom nedelje književnosti i postanu deo ovog jedinstvenog umetničkog doživljaja.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Partner Kaleidoskopa kulture je Neoplanta.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Povezani članci