Riken Jamamoto: „Dolazim da učim”

Riken Jamamoto, jedan od najpoznatijih japanskih arhitekata i dobitnik ovogodišnje prestižne Prickerove nagrade za arhitekturu, posetiće Novi Sad u okviru nedelje arhitekture sedmog Kaleidoskopa kulture, gde će 28. septembra od 20.30 časova na Sceni 1 održati predavanje zainteresovanim posetiocima Distrikta (prijave su moguće ovog linka.). Njegovo dugogodišnje stvaralaštvo, koje spaja savremene trendove sa poštovanjem prema kulturnim tradicijama, prepoznato je širom sveta, a upravo mu je ova nagrada donela priznanje za dosadašnju karijeru i njegov doprinos arhitekturi.

Rođen 1945. godine u Pekingu, a odrastao u Japanu, Riken Jamamoto je rano otkrio svoju ljubav prema arhitekturi, inspirisan drevnim budističkim pagodama i iskustvima sa svojih brojnih putovanja. Kroz svoju karijeru, koja traje više od pet decenija, postao je poznat po projektima koji istražuju granice između privatnog i javnog prostora.

U kraćem intervjuu za Visit Distrikt, Riken Jamamoto je podelio svoja razmišljanja o budućnosti arhitekture, izazovima u obnovi zajednica i važnosti očuvanja kulturnih vrednosti u savremenom svetu. Publika na Kaleidoskopu kulture imaće priliku da se upozna sa njegovim inovativnim pristupom arhitekturi, kao i da čuje više o uticaju Prickerove nagrade na njegov rad i filozofiju.

Kako ste znali da želite da postanete arhitekta?
Oko 16. ili 17. godine sam nejasno mislio da želim da postanem arhitekta, ali nisam znao šta tačno arhitekta radi. Kada sam imao 26 ili 27, učestvovao sam u putovanju radi istraživanja sela po Evropi, Africi, Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi i Bliskom Istoku. Video sam mnogo sela. Video sam mnogo kuća. Snažno sam osetio da želim da postanem arhitekta.

Šta vas najviše privlači kada govorite o arhitekturi?
Živeti zajedno. Jesti zajedno. Piti zajedno.

Gde pronalazite inspiraciju kada stvarate?
Među svojim timom.

Osvojili ste Prickerovu nagradu za arhitekturu 2024. godine. Kako ste se osećali kada ste saznali da ste dobili nagradu, i šta ta nagrada znači za vas?
Bio sam veoma ponosan kada sam saznao da je cela moja dizajnerska karijera, od mladosti, prepoznata. Takođe osećam veliku odgovornost koja dolazi s ovom nagradom.

Kako je Prickerova nagrada uticala na vaš rad i pristup arhitekturi? Da li je ovo prestižno priznanje promenilo vaš način razmišljanja o arhitekturi?
Pošto su moje prošle aktivnosti visoko ocenjene, nameravam da ih nastavim i ubuduće.

Vaš pristup kombinuje moderne ideje sa poštovanjem kulturnih vrednosti. Kako balansirate savremene arhitektonske trendove sa očuvanjem lokalnih tradicija i karakteristika?
Uvek sam stvarao arhitekturu ukorenjenu u tradicijama lokalnih zajednica. Pokušavam da poboljšam trajnost takve tradicionalne arhitekture korišćenjem novih materijala i tehnologija razvijenih na osnovu savremenog znanja.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili tokom svoje karijere?
Moj izazov je uvek bio stvaranje zajednica. U mestima gde su zajednice uništene, cilj mi je njihova obnova. U mestima gde bogate zajednice već postoje, uživam u procesu stvaranja arhitekture zajedno sa ljudima koji tu žive.

Kako zamišljate budućnost arhitekture u narednim decenijama, posebno u kontekstu brzo rastućih urbanih sredina i globalnih izazova?
U budućnosti će svet postati skup „lokalnih zajednica“. Izazov za arhitekte biće stvaranje arhitekture za ljude unutar tih „lokalnih zajednica“.

Koliko je važno očuvati staru arhitekturu u današnje vreme?
Očuvanje stare arhitekture je izuzetno važno, čak i ako se radi o maloj zgradi. To je zato što te zgrade čuvaju istoriju prošlosti.

Možete li opisati proces kroz koji prolazite prilikom stvaranja novog arhitektonskog dela, od početne ideje do konačne realizacije?
Proces je uvek drugačiji. Čak ni ja ne mogu predvideti kakav će biti proces za sledeću zgradu.

U septembru dolazite u Novi Sad kao deo Kaleidoskopa kulture. Kaleidoskop kulture je jedinstvena manifestacija koja slavi pet vrsta umetnosti tokom pet nedelja programa – arhitekturu, književnost, primenjenu, izvođačku i vizuelnu umetnost. Šta mislite o ovom konceptu?
Veoma se radujem susretu sa ljudima iz Novog Sada. Imam osećaj da nešto novo tek počinje.

Šta publika može očekivati od vašeg prisustva na Kaleidoskopu kulture? Koji aspekti vašeg rada će biti prikazani na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture i kakva su vaša očekivanja?
Ljudi iz Novog Sada su učesnici i svedoci evropske istorije 20. veka. Dolazim da učim.

Kakva su vaša očekivanja pre dolaska u Novi Sad, Srbiju?
Vino, hrana, pejzaži i stambene četvrti sa niskim prihodima.

Šta sledi u životu i karijeri Rikena Jamamota?
Nemam posebne planove.

Foto: Tom Welsh for The Hyatt Foundation/Pritzker Architecture Prize

Povezani članci