Od lutrije do lokomotive: Novosadski toponimi

Šta znači kad vam Novosađanin kaže da se nađete na “mladencima”? Zašto vam pretraga katedrale u Novom Sadu možda neće dati valjane rezultate, a opet, nema ni mladog ni starog Novosađanina koji za katedralu ne zna? Ako vam prijatelj iz Novog Sada kaže da će vas, kad budete dolazili u posetu, sačekati kod lokomotive, gde ćete ga tačno pronaći? Ovi simpatični novosadski toponimi možda deluju zbunjujuće posetiocima srpske Atine, ali iza svakog se kriju zanimljive priče. 

Katedrala

📌 Centar

Kako se katedrala u zapadnom hrišćanstvu zapravo nalazi u središtu biskupije, a Novi Sad pripada Subotičkoj biskupiji, prelepa građevina na Trgu slobode – nije katedrala. U pitanju je zapravo crkva, tačnije Crkva imena Marijinog, koju je stanovništvo prekrstilo u katedralu i tako je oslovljava. Na ovom mestu dignuta je prva katolička crkva u Novom Sadu u XVIII veku, premda zgrada pred kojom se danas s nekim nalazite nije ista zgrada koja je tu stajala u to doba. Današnja građevina podignuta je krajem XIX veka. Nezadovoljni izgledom obnovljene crkve, novosadski katolici poželeli su za sebe crkvu koja je izgledom dostojna slobodnog i kraljevskog grada Novog Sada. Izgleda da su uspeli u svojoj želji, jer je popularna “katedrala” danas jedan od najupečatljivijih i najlepših simbola grada. 

Miletić

📌 Centar

Na pola puta između Crkve imena Marijinog i Gradske kuće, na sred Trga slobode, stoji velelepni spomenik Svetozaru Miletiću. Ko se ne seća časova istorije, kratko podsećanje – Svetozar Miletić je bio gradonačelnik Novog Sada i jedan od najvažnijih srpskih političara u Habzburškoj monarhiji. Spomenik Miletiću delo je čuvenog vajara Ivana Meštrovića (koji je odgovoran i za beogradskog Pobednika), i otkriven je 1939. Kako Bronzani Miletić stoji na velikom četvrtastom postamentu, pod nogama mu u svako doba dana možete videte okupljene tinejdžere – posebno kad je lepo vreme. “Kod Miletića” je popularno odredište za sastanak, mada, kako nam je rekao jedan Novosađanin: “U poslednje vreme oko Miletića su često neki štandovi, pa je sigurnije da se dogovorimo za kod katedrale.”

Trčika

📌 Centar

I dok i katedrala i Miletić stvaraju prirodnu asocijaciju na nekakvu versku zgradu i nekakav spomenik, za novosadske turiste ili retke posetioce “hajde da se nađemo kod Trčike” može zvučati kao prava zagonetka. Ipak, ne brinite, vaš novosadski domaćin ne poziva vas na partiju treniranja za polumaraton. Trčika je kafić koji se nalazi u statičnom tramvajskom vagonu u centru grada, u Ulici kralja Aleksandra. Ime je dobio po prvom novosadskom tramvaju, koji je gradom tutnjio početkom XX veka. Već sredinom tog stoleća tramvaje su zamenili autobusi, a od svih upotrebnih vozila ostao je samo ovaj jedan vagon, i to kupljen u Beogradu kao muzejski eksponat. Ne možete ga promašiti kad ste u okolini, a onda možete svratiti i na kafu ili piće. 

Bazar

Svega nekoliko koraka od Trčike nalazi se tržni centar Sad Novi Bazaar, ranije poznat kao Bazar, kako ga zove većina Novosađana i posle rebrendiranja. Ako vas neko zamoli da se nađete kod Bazara, znajte da misli na ovaj stari-novi šoping centar, i sačekajte ga kod ulaza, nedaleko od Trčike i podzemnog prolaza. 

Banovina ili Izvršno veće

 

U zavisnosti od toga koja su generacija ili ko ih je naučio lokalnim nazivima mesta u Novom Sadu, jednu važnu zgradu i orijentir Novosađani će nazvati ili Banovinom ili Izvršnim većem. Radi se o karakterističnoj polukružnoj zgradi na Bulevaru Mihajla Pupina, u kojoj je danas smeštena Pokrajinska vlada i Skupština AP Vojvodine, a izgrađena je kao sedište bana Dunavske banovine između 1935. I 1940. Iako je zgrada sasvim jedinstvena zbog svog oblika, s obzirom na to da je duga gotovo 200 metara, ako ste nesigurni gde tačno treba da se nacrtate, lobirajte za neko od prethodnih lokacija sa ove liste, jer se nalaze na vrlo maloj udaljenosti, a onda utvrdite gde je Izvršno veće. 

Lutrija

Zgrada bivše Lutrije Vojvodine nalazi se na Bulevaru oslobođenja, ili jednostavno – Bulevaru. Kako se on proteže od Železničke stanice do Mosta slobode, reč je o prilično dugoj deonici, koju misaono, a i praktično, treba “iscepkati” ako s nekim želite da se nađete ili objasnite gde se nešto drugo nalazi. Tako je jedna od važnih referentnih tačaka na Bulevaru za Novosađane upravo Lutrija, niska staklena zgrada koja je nekad bila pokrajinski centar za dodeljivanje nasumične sreće. Lutrija Vojvodine ne postoji već više od dve decenije, ali je ime zgrade ostalo. 

Mladenci

Ako pak neko izrazi želju da se nađete na Mladencima, u pitanju najverovatnije nije vernik koji koristi crkveni calendar za vremensku orijentaciju. “Mladenci” jesu zapravo Trg mladenaca u centru Novog Sada, i prepoznaćete ga izdaleka po karakterističnom luku-kapiji. Trg je svoje ime dobio po Matičarskom uredu koji se na njemu nalazi. Luk koji vidite na Trgu u stvari je skupltura Kapija želja akademskog vajara Mladena Marinkova, koji je za isti prostor izvajao i Bunar želja. Lepa ideja za početak zajedničkog života! Inače, na mestu Trga mladenaca nekad je postojala pijaca, a otkako je ona uklonjena i prostor postao trg, promenio je nekoliko imena, da bi se konačno ustalilo ovo današnje, romantično. 

Dalton

Upravo zbog cepkanja Bulevara, druga važna referentna tačka na njemu jeste Daltonka. Kao i Lutrija, i Daltonka ima karakterističnu staklenu fasadu. Ugnježdena između Bulevara oslobođenja i ulica Augusta Cesarca i Laze Kostića, ona je posebno uočljiva zbog svog poluvaljkastog oblika, koji ni iz daljine ne možete promašiti. Dakle, ako za nešto čujete da se nalazi ili dešava kod Daltonke, radi se o stambeno-poslovnoj zgradi, otprilike na polovini Bulevara. 

Crna kuća

Crna kuća upravo je to što joj ime kaže – kuća fasade ofarbane u crno. Nije nešto što se svakodnevno viđa, zar ne? Ova kuća, u Ulici Vojvode Bojovića, zapravo je sedište Omladinskog centra CK13 i kulturno-edukativni prostor, ali i kafić. Ovde se okupljaju aktivisti i umetnici, pa možete prisustvovati nekoj društveno angažovanoj tribini, izložbi ili pak koncertu. Ili samo popiti pivo!

Đačko

Ako želite da ostanete u formi i tokom boravka u Novom Sadu, vrlo je moguće da vam neko predloži da se nađete na Đačkom igralištu, ili samo Đačkom. Ovo igralište, na kom možete igrati fudbal, basket, ili pak vežbati na teretani na otvorenom, nalazi se na Sunčanom keju, a staro je punih 85 godina. Naime, tad su ga, premo projektu inženjera Milutina Tatića, napravili učenici Muške gimnazije Kralja Aleksandra Prvog. Noviji izgled Đačko ima od 2009. godine, kada je igralište rekonstruisano. 

Isa i Bisa

Isa i Bisa tragično su preminuli labudovi koji su nastanjivali jezerce u Dunavskom parku. Zapravo, ovaj par, koji su pre nekoliko godina ubili psi lutalice, poslednji je par labudova iz parka pod ovim imenom. Na jezercetu u najlepšem i najpoznatijem novosadskom parku boravio je par labudova još od početka pedesetih godina XX veka, i dok su se labudovi menjali, njihova imena su ostajala ista: Isa i Bisa. Ovi labudovi postali su zaštitni znak Novog Sada za mnoge generacije, i nakon smrti poslednjeg para, odlučeno je da u park neće biti doveden novi jer nije bezbedno. Ipak, mada jezerce više ne krase ove grandiozne ptice, Novosađani se često sastaju “kod Ise i Bise”, misleći upravo na deo Dunavskog parka gde su one boravile. 

Lokomotiva

Novi Sad je, reklo bi se, posebno nostalgičan kad su u pitanju njegova stara prevozna sredstva. Tako, pored Trčike, u gradu imamo i Lokomotivu. Ako vas neko zamoli da se nađete kod Lokomotive, najverovatnije vas dočekuje ili ispraća. Lokomotiva je prava pravcata parna lokomotiva, smeštena ispred Železničke stanice, a da bi sve bilo verodostojnije, pored nje se nalazi i statua železničara u bronzi – amaterski rad radnika Železnice. Bacite pogled na nju kad dolazite ili odlazite – male su šanse da ćete tako nešto danas videte na pruzi. 

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci