Najbolja mesta za klopu na kašiku u Novom Sadu

U Novom Sadu, ako krenemo redom da prelistavamo ponude, zaista svako može da pojede šta god poželi, ali oko jednog ćemo se ipak svi složiti – mamina kuhinja je mamina kuhinja!

Međutim, svakodnevna brzina života, specifično radno vreme, obaveze i još mnogo drugih razloga sprečava nas da u njoj uživamo često. Ali kada pročitate naš mali vodič nećete više moći da imate izgovore da ne jedete kuvano (pa, makar i bez leba).

Lenja nedelja je za Paberaj

Nedelja iliti dan poznatiji kao „supe, sosa, mesa“ dan je kada stvarno nije u redu jesti ništa osim mamine kuhinje. Međutim, kada ne možete da stignete kod mame ili bi i mama jednostavno nekad trebalo da dane dušom, tu je ekipa iz Paberaja (Laze Telečkog 12) i njihov Lazy Sunday! Svake nedelje, od 12 do 16 časova, od sarmi, preko slasnog mesa i pire krompira pa sve do deserta (jer šta je nedelja bez kolača) možete da klopate kao kod mame ili bake i to uvek po istoj ceni. Ipak, ne zaboravite da u Paberaju možete prste da poližete i tokom cele nedelje od kajgane za doručak, preko burgera, tortilje, obrok salata do kolačića. Rade i dostavu, pa budeti slobodni da ih zvrcnete za svoj zalogaj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PUBeraj (@puberaj)

Gusan predlaže pasulj ili gulaš

Kad u Novom Sadu hoćete da jedete dobar pasulj ili gulaš, onda lagano krenite put Zmaj Jovine, pasaž broj 4, i kad vidite karirane stolnjake tu ste! U Pivnici Gusan nema dileme šta ćete naručiti, a topao savet je da uz pasulj ili gulaš obavezno naručite i kupus salatu, kako i dolikuje! Tu su i škembići za koje puni stomaci imaju samo reči hvale, odlična teleća čorba, ali i razne vrste mesa, burgeri, sendviči i tortilje. Takođe, rade dostavu, pa ne časite časa jer iz proverenih izvora znamo da pasulj vrlo brzo ode!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pivnica Gusan (@pivnica_gusan)

Naravno da nije Greda da se nedeljom malo vara dijeta

Kad prolazite Jevrejskom ulicom, ne možete a da ne ogladnite, jer je na broju 26 Kafana Greda! Ona krije baš onu toplinu koju vojvođanske kafane imaju, a stolovi nikad nisu prazni, za šta su zaslužni brojni specijaliteti, naravno kuvani! Ćufte u sosu, punjene paprike, mlinci, pustite mašti na volju ili bolje stomaku. I oni imaju opciju dostave, a kad ih budete zvali ne zaboravite da naručite i nešto slasno poput štrudle sa makom ili gomboca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kafana Greda (@kafanagreda)

U Kujnici se nešto krčka

Nadomak Riblje pijace na Podbari nalazi se Kujnica (Daničićeva 9). Po modelu fast food prodaje hrane, ovaj moderan koncept učinio je kuvana jela još dostupnijim. Fašir šnicla i varivo, batak i karabatak, pohovano belo, španat, pire krompir, bečka šnicla, posni pasulj, grašak – miriše kao u pravoj kujnici. Spremno vas čekaju do 19 sati da ih pojedete odmah ili ponesete kući. I ne izlazite bez pite zeljanice ili slatke sa višnjama!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kujnica (@kujnica)

Kad iz Kutlače preliva

Klopa na kašiku ne može bez kutlače. Zato se u Starom gradu (Maksima Gorkog 2) takođe krčkaju raznorazni domaći specijaliteti u Kutlača baru. Juneći gulaš sa prilogom, musaka sa krompirom i mlevenim mesom, za ovde ili za poneti, kako je vama lakše. I oni vam mogu dostaviti hranu, a vi samo ne zaboravite da se u porudžbini nađe i njihov desert u čaši!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kutlača Bar (@kutlaca_bar)

A kad ste za riblju čorbu, onda na čardu

Kada biste nedeljom ipak pojeli ribu, onda pravac na Dunav! Ušuškana Riblja čarda Nećko (Ribarsko ostrvo) privući će vas mirisom ukusne riblje čorbe, koja će vas zimi ugrejati, a leti biti pravi užitak za sva čula, u bašti, pored reke.

Autor: Milana Milovanov

Povezani članci