Dan zaljubljenih u Novom Sadu: Romantična mesta za uživanje u dvoje

„Ono što je najlepše na iskrenoj i dubokoj ljubavi na kojoj je sve lepo, to je da u odnosu prema onome koga volimo nijedna naša mana ne dolazi do izražaja. Mnogo šta što je zlo u nama iščezava, a ono što je dobro, ustrostruči se“.
Ivo Andrić

Ako planirate romantičan izlazak, Novi Sad nudi mnoštvo mogućnosti, i to ne samo za Dan zaljubljenih – ljubav je ovde uvek u vazduhu. O osećanju koje ispunjava, leči i čini da se osećamo bogatim mnogi su pisali, pokušali da objasne, bili nadahnuti njenom snagom. Ulice Novog Sada bile su svedoci mnogih ljubavnih priča, a u susret Danu zaljubljenih preporučujemo šest romantičnih kutaka koji se među njima kriju.

„Pijani sat“ i Novi Sad

📌 Petrovaradin

U samom srcu Petrovaradinske tvrđave više od dva i po veka stameno stoji čuveni Pijani sat. Zanimljivo ime dobio je zbog svoje specifičnosti – mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Sat datira iz 1750. godine, što se poklapa sa dobijanjem statusa slobodnog kraljevskog grada. Pre toliko godina, kada se živelo mnogo drugačije, bilo je važnije videti koliko ima sati te zato velika kazaljka pokazuje sate – jer je vidljivija sa novosadske strane. Veoma važan momenat pored sata jeste pogled na Novi Sad, nestvaran i lep, te tokom cele godine možemo videti zaljubljene parove koji upravo tu stvaraju uspomene i priče. Baš to mesto može biti vaš izbor za Dan zaljubljenih.

Petrovaradin sat pogled na Novi Sad

Oaza mira u srcu grada

📌 Centar

Još jedan zaštitni znak Novog Sada nadaleko poznat i van grada jeste Dunavski park. Sa preko 250 biljnih vrsta u samom centru grada uz jezero sa ostrvom Eržebet, skultpurom Nimfa i žalosnom vrbom predstavlja pravu oazu mira za sve Novosađane. U letnjim mesecima ovde se održavaju koncerti i druga kulturna dešavanja, dok se zimi pretvara u Ledenu šumu. Nezaobilazni deo Dunavskog parka je saletla, koja zbog svoje lepote već godinama ugošćuje mladence. Ukoliko planirate romantičnu šetnju za Dan ljubavi, obavezno svratite do Dunavskog parka.

Statua Dunavski park Novi Sad

Razglednica sa Fruške gore

📌 Fruška gora

Ukoliko biste za Dan zaljubljenih pobegli van grada, ali ne predaleko, Trandžament može biti pravi izbor jer vas tamo čeka neopisiv pogled na Frušku goru. Ime mu potiče od francuske reči tranches što znači rov ili zemljana barikada. Služio je kao vojni poligon za obuku, polaganje zakletve, vojnički višeboj i parade. Prva asocijacija na taj deo iza Petrovaradinske tvrđave prema Sremskoj Kamenici, upravo je nestvarna razglednica od koje zastaje dah i koju zauvek nosite u srcu. Osećanje koje nosi pogled sa Trandžamenta odlično se uklapa sa osećanjem ljubavi koju slavimo 14. februara.

Ceo kosmos na Dan ljubavi

📌 Petrovaradin

Da li i vama savršen sastanak podrazumeva gledanje u zvezde? Kako biste uplovili u nestvarni kosmos držeći se za ruke, preporučujemo vam posetu Planetarijumu. Na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi se Novosadska astronomska opservatorija sa Planetarijumom, koji je uz beogradski jedini u Srbiji. U sadašnjem obliku, Opservatorija na Tvrđavi je počela da se koristi 1985. godine. Nalazi se u delu tvrđave koji je u starim planovima poznat pod imenom Hornverk, 20 m od ulazne kapije u zgradi nekadašnje stražare. I ne zaboravite, samo je nebo granica! 🙂

Romantika zvana klizanje

📌 Veliki Liman

Ukoliko volite aktivno da provodite vikende, ovog puta svratite u Ledenu dvoranu na Spensu. Na novosadskom klizalištu uvek je odličan provod, a mnoge ljubavi upravo su se tu izrodile. Ledena dvorana sagrađena je 1983. i od tada Novosađani sa nestrpljenjem čekaju zimu. Čarolija leda, ali i leta kroz Ledenu dvoranu zasigurno može da izmami prvi poljubac.

Pozorište – hram umetnosti

📌 Centar

Idealan prvi sastanak može početi u teatru. Dobra predstava može biti odličan uvod u romantično veče 14. februara a kasnije i sjajna tema o kojoj parovi mogu diskutovati. Ukoliko ste ljubitelji pozorišta, na repertoaru najstarijeg srpskog teatra, 14. februara od 17 ali i od 19 sati naći će se mjuzikl Ja sam Mileva Marić Ajnštajn, inspirisan knjigom američke spisateljice Marije Benedikt The Other Einstein, ovoga puta u režiji Vladimira Velkovskog i Ivana Vanje Alača. U Pozorištu mladih, takođe možete pogledati predstavu Dok te ja hranim i oblačim, rediteljke Olje Đorđević od 19 sati. Kao što kaže Isidora Sekulić: „Kultura oplemenjuje dušu čoveka“, zato su teatri i u ovoj prilici centri moći i ljubavi.

Autor: Gala Gajin
Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci