Slatke muke u Novom Sadu: Omiljene poslastičarnice i njihovi neodoljivi deserti

Danas vas vodimo u kuće kolača i poslastičarnice u Novom Sadu!

Ako ste jedan od (ne)srećnika koji ne vole slatkiše, slobodno preskočite ovaj tekst, ili ga pošaljite nekom iz svoje okoline ko i dalje ne razume vašu ambivalenciju ka slatkišima. Ali ako volite da se zasladite nečim slatkim posle ručka, uz kafu, uz film ili seriju, s voljenom osobom, sami dok patite zbog raskida s voljenom osobom, s prijateljima, roditeljima… ako ste obožavalac slatkiša i uvek u stanu imate tajni štek, a ruka vam mahinalno poseže za čokoladicama u radnji, ostanite s nama.

Poslastičarnica Vremeplov

Kad uđete u Vremeplov, zaista se tako i osećate. Enterijer ove poslastičarnice, stare svega dvadeset godina, vodi u prošlost iz filma ili albuma s fotografijama baka i deka. Vizuelni ugođaj nastavlja i pri pogledu na kolače, a kako su u Vremeplovu posvećeni kvalitetnim sastojcima i uvek svežim desertima, zadovoljstvo čeka i da ga okušate. Poslastičarnica je dobitnica brojnih nagrada i priznanja u poslastičarstvu, a čuvena je (i najprodavanija!) njihova torta Mira Banjac, napravljena za glumicu povodom jubileja 80 godina života i 60 godina rada. Ovde možete probati još tridesetak torti i pedesetak vrsta kolača. Slatke muke!

Kukiccino

Zaokret u sadašnjost na zapadu! Kukiccino vas vodi u sve američke filmove u kojima ste ikada videli da likovi jedu kukije, braunije, čizkejkove… ali i slane delicije poput čuvenog mac’n’cheese-a. Iza slatke poslastičarnice s otvorenom kuhinjom stoji mlada producentkinja koju ste možda videli na jutjubu pod imenom Pivokosa. Kako navodi na sajtu, provela je mesece usavršavajući recepte, a poslastičarnicu je otvorila da bi mogla da – jede. Možemo samo da pozdravimo entuzijazam i poistovetimo se s njom, a kako ne možemo baš svi da otvorimo poslastičarnice da bismo jeli, možemo bar da svratimo na brauni.

BakLOVEica

BakLOVEica je baklavica koja se zaljubila. Ili ona koja se voli, ili je pak nastala iz ljubavi? Premda zasigurno znamo da je u pitanju ovo poslednje, nije toliko ni važno, jer baklavica ne postavlja pitanja. Baklavica je tu da vam ponudi svoju najosnovniju verziju, pa onda verziju s belom čokoladom, crnom, s borovnicama, jabukom, makom, onu koja liči na rafaelo, ili ferero roše. Baklavica na kraju tako postaje kolač koji je tek neki praunuk sestrić klasične baklave, ali to mu nimalo ne smeta da bude podjednako ukusan, ili još više. Možete ga probati u poslastičarnici ili naručiti dostavu na adresu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BakLOVEica (@bakloveica)

Multi-Tarte

Ako se zaželite elegantnog, prefinjenog, a nadasve ukusnog tarta – zaputite se u Petrovaradin. Tartovi su ono po čemu je ova poslastičarnica čuvena, kako joj i ime kaže, i ima ih više nego što ćete moći da probate i iz više puta. Preporučujemo Multi-Tarte i ako ste u potrazi za sjajnim doručkom u Novom Sadu. Uveseliće ljubitelje voća, ali i kremastih verzija poput onih s kestenom ili kokosom. Za one koji vole još više dekadencije, tu su i različiti musevi, ali i torte za koje ne znate da li biste pre da ih pojedete ili fotografišete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MULTI-TARTE (@multitarte)

Evropa

Poslastičarnica pored koje ste prošli mali milion puta postoji u Novom Sadu (doduše, ne na istoj adresi) još od Drugog svetskog rata. Ako ste ljubitelj tradicije, obavezno se zaputite na bozu, limunadu i kolač kakav ste jeli kao dete posle šetnje gradom s roditeljima. Poseban aplauz za inicijativu vlasnika da zapošljava mahom samohrane majke, kao i ulaz u poslastičarnicu bez stepenika, što omogućava baš svima da probaju ove „evropske“ kolače. Na leto zastanite na sladoledu za koji mnogi tvrde da je najbolji u gradu – i gledajte da vam pritom ne smeta što ćete možda malo sačekati u redu.

Slatki dan

Zašto ne bi svaki dan bio – sladak dan? O tome je sigurno razmišljala i ekipa Slatkog dana s Limana i potrudila se da vam pomogne u borbi s dosadnom i sivom svakodnevicom. Ako često maštate o Parizu i uživanju uz makaronse ili nežni kolač pariz brest s kremom od lešnika, ovo je nezaobilazna novosadska adresa za vas. U ponudi su još i ekleri, princes krofne, vazdušati, kremasti musevi i neodoljive praline. Uistinu, da se zasladi dan! Ako u porodici imate one koji su ipak ljubitelji tradicionalnih slatkiša, ni oni neće ostati zakinuti – njima spakujte simpatične vanilice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slatki dan (@slatkidan)

Koji su vaši omiljeni slatkiši?

Povezani članci