Mesta za decu u Novom Sadu: Kreativnost, edukacija, igra i avantura

Ova mesta za decu u Novom Sadu omiljena su lokacija za mnoge mališane. 

„Deca su rođeni umetnici. Problem je kako da se ostane umetnik i kad se odraste“, rekao je veliki Pikaso. Od malih nogu, deca svoje iskustvo i emocije iskazuju na najrazličitije kreativne načine, a otkrivanje sveta postaje prava avantura. U tom istraživačkom zanosu, roditelji često moraju osmisle kako svome detetu ispuniti vreme zabavnim, edukativnim i kreativnim aktivnostima.

Predstavljamo vam šest dečijih kutaka u Novom Sadu iz kojih vaše dete neće želeti da ode.

Novosadski parkovi – zelene oaze za decu

Fizička aktivnost – jedan od najvećih i najvažnijih faktora u odrastanju vaših mališana. Oduvek se govorilo o njegovom značaju, a čini se da danas sve više dece radije provodi vreme ispred kompjutera i televizora. Kako bismo to vreme pred ekranom značajno smanjili, savetujemo vam da u svakom trenutku uživate u Limanskom parku zajedno sa mališanima. Najveći novosadski, biser Limana – Limanski park, predstavlja pravu oazu mira i lepote. Pored velikog dečijeg igrališta prilagođenog psihomotornom razvoju dece uzrasta od dve do pet, pa i onih do 12 godina starosti, rođeni istraživači imaju priliku i da iskuse zip lajn, kao i skejtbord teren od skoro prilagođen za najmlađe. Takođe, široko prostranstvo parka omogućava deci raznorazne igre, stoga je lopta neizostavni rekvizit. Vršnjaci koji igraju basket na košarkaškim terenima uvek mogu dati dobar primer! Tokom godine, ovde se održava mnoštvo manifestacija upravo u ovom parku, poput Novosadskog uranka, Kineskog festivala svetla, gastronomskog festivala Ukusi Vojvodine i mnogih drugih – Limanski park uvek pravo mesto i za decu i za odrasle.

Šetnja starom novosadskom ulicom u Muzeju Vojvodine

U pauzama od fizičke aktivnosti odvedite dete u svojevrsnu avanturu starom novosadskom ulicom koja se nalazi u Muzeju Vojvodine. U okviru stalne postavke predstavljena je jedna vojvođanska ulica u prvim decenijama XX veka. Autentični predmeti kao i izgled same ulice vode posetioce u neka davna vremena. Budući da se deo postavke odnosi na privrednu istoriju ovih krajeva, imamo priliku da vidimo kako se razvijala manufakturna proizodnja, pa tako i proizvodnja igračaka. Vaši mališani će videti kako su igračke izgledale nekada. Da li ste znali da je zlatno doba ručne izrade igračaka u gradovima Vojvodine bilo u drugoj polovini XIX veka? Ukoliko vam je zanimljiva ovakva pustolovina, Muzej Vojvodine je pravo mesto za vas i vaše istraživače.

Uz pozorište u drugačiji svet

Kako teatar utiče na razvoj mašte ali i pogleda na svet Pozorište mladih pravo je mesto za celu porodicu. Beg od ekrana, upravo može biti pozorište. Snežna kraljica, Ježić Jožo, Lepotica i zver, Kako je otkriveno letenje, Ko je rekao mjau, samo su neke od predstava koje vašu decu vode u drugačiji svet, svet čarolije i snova. Takođe, odlazak sa detetom u pozorište odličan je način da se približe pojmovi kulture, edukacije, lepog ponašanja, mesto gde se deca smeju i uživaju. Na taj način gradimo deci naviku da posećuju kulturne sadržaje i postanu budući stalni posetioci umetničkih događaja. Ukoliko vam se dopada ideja, pogledajte repertoar Pozorišta mladih.

Jedan od najlepših festivala za decu u Srbiji su Zmajeve dečje igre, u organizaciji Međunarodnog centra književnosti za decu. Održava se svake godine u junu, a osnovna ideja je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače i čitaoce književnosti za decu. Istovremeno umrežava biblioteke, kulturne centre, muzeje, pozorišta, studentske i đačke organizacije, neformalna udruženja, obrazovne i ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, medijske kuće. Centar podržava umetničko stvaralaštvo za decu i mlade uz podsticanje kulturnih potreba i razvoj kreativnih potencijala mladih i doprinos uključivanju građana u kulturni život grada.

Avantura na ledu

Vikendi su pravo vreme za odlazak na klizanje. Nema lepšeg prizora od zadihanog, rumenog i ispunjenog deteta koje „leti“ po Ledenoj dvorani SPENS-a. Instruktori kažu da već sa tri godine deca mogu da stanu na led i dobiju svoje prve klizaljke. Tada su najslobodniji i padovi ih neće uplašiti. Klizanje odlično utiče na gipkost, reflekse deteta, ono postaje svesno svojih pokreta, a pozitivno utiče i na držanje tela. Upravo ovim gracioznim sportom dete na efikasan način može eliminisati poslednice celodnevnog sedenja, kažu stručnjaci. Termine za klizanje pogledajte ovde.

Kulturna stanica Mlin za sve uzraste

Kulturna stanica Mlin predstavlja mesto u kom najmlađi sugrađani odrastaju bezbrižno, negujući kulturne vrednosti. U Radničkoj 20, u zgradi Novosadskog dečjeg kulturnog centra, vaša deca mogu učestvovati na raznoraznim likovno-edukativnim radionicama, u dramskom programu, nezaboravnim muzičkim putovanjima. Svojim programima, Novosadski dečiji kulturni centar, odnosno Kulturna stanica Mlin, podstiče decu i mlade na razvijanje kreativnog mišljenja i shvatanja da se kreativnim istraživanjem može doći do novih ideja koje će se iskazati kroz vizuelni ili digitalni svet. O programima i radionicama, informišite se ovde.

Još jedna od manifestacija koju najmlađi novosađani sa nestrpljenjem čekaju svake godine je Raspustilište u organizaciji Novosadskog dečjeg kulturnog centra. Cilj manifestacije je kvalitetno provođenje slobodnog vremena dece tokom raspusta, ali i vannastavno obrazovanje i vaspitanje u procesu proizvodnje i korišćenja kulture i stvaranja nove publike kroz proces razvijanja emocionalne inteligencije i sposobnosti dece.

Adrenalin u Zemlji čuda

Neopisivo iskustvo, zajedno sa svojom decom, možete iskusiti u adrenalin parku Zemlja čuda. Mesto je uzbuđenja, fizičke aktivnosti, mentalne koncentracije i igre, a takođe na potpuno bezbedan način svoje dete možete osloboditi različitih strahova. Na 1000 kvadratnih metara nalazi se 8 nižih prepreka i bejbi zip lajn za decu do 140 cm, a za one starije u ponudi je čak 17 viših prepreka. Penjačima svih uzrasta je dostupna veštačka stena i kućica na drvetu. Donja starosna granica za decu je tri godine. Kako kažu iz ovog adrenalin parka, jedinog u Vojvodini, deca uče da prevazilaze prepreke, samim tim se razvija fina motorika, važna za razvoj intelektualnih i emocionalnih veština. Građenje samopouzdanja i eliminacija straha – jedni od najbitnijih i najvećih zadataka roditelja.

U ovom adrenalinskom parku, pored najmlađih, uživaju i odrasli, organizovani su tim bildinzi kao i proslave rođendana. Kako biste uplovili u avanturu, zvanu “Zemlja čuda”, informišite se ovde.

Autor: Gala Gajin
Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci