Vege mesta u Novom Sadu: Nesvakidašnji ukusi i zdravi specijaliteti

Konačno možemo reći da ni naš grad ne zaostaje za ponudom vege mesta! Vegetarijanaca i vegana sve je više – ljudi menjaju ishranu u smeru smanjenja ili ukidanja mesa i drugih proizvoda životinjskih porekla. Neki to rade zbog brige o našoj jedinoj planeti, drugi iz ljubavi prema životinjama, treći zbog zdravlja. Koji god da je razlog, sa sigurnošću možemo reći da je u pitanju plemenita promena koja polako i malim, ali sigurnim koracima doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i mnogim drugim problemima s kojima se susrećemo. A čak i ako niste vegetarijanac ili vegan, u tom je smislu korisno smanjiti konzumaciju mesa. Ko zna kakve ćete zanimljive ukuse otkriti!

Suprotno mišljenju okorelih mesoždera, veganska hrana nije samo povrće i krompir – naprotiv, ona može biti neverovatno ukusna i hranljiva. Zato danas donosimo pregled najboljih mesta u Novom Sadu u kojima možete probati veganske i vegetarijanske specijalitete. Eto ideje – sledeći put preskočite burgere i obezbedite sebi nesvakidašnje iskustvo. Ko zna šta ćete zanimljivo otkriti!

Ananda

Ananda je prvi veganski restoran u Srbiji, ali uprkos tome, ne dozvoljava da mu to ostane jedini adut. Naprotiv! Ovde se prave sveža jela od organskog voća i povrća koja ugostitelji ili sami uzgajaju, ili nabavljaju od malih proizvođača. U ponudi se svakodnevno nalazi obilan ručak – na sajtu možete proveriti nedeljni meni od ponedeljka do subote, za svaki dan – za 490 dinara. Nekome će možda biti važno da čuje da je sreda u Anandi bezglutenski dan! Osim raznih variva, čorbica, salata i ostalih stvari za ručak, restoran ima fantastičnu ponudu sendviča, ali i vegansku picu i burger. Ceđeni sokovi se podrazumevaju, a dopašće vam se i ponuda slatkiša bez šećera. Za one koji bi više voleli da održavaju distancu, tu je online naručivanje preko servisa Donesi, a ako biste ipak radije prošetali, Anandu ćete naći na adresi Petra Drapšina 51.

Rekalibracija

Još jedan restoran koji se ponosi epitetom „prvi“ – ovaj put, prvi restoran veganske brze hrane u gradu! Sve ono što volite da klopate s nogu u Rekalibraciji ćete naći u veganskoj varijanti. Tako vas ovde čekaju pice, buritosi, sendviči, burgeri, hot dogovi, falafeli i obavezni krompirići i kolutovi od luka. O šejkovima i slatkišima da i ne govorimo! Ako pak želite pre ovih ukusnih zalogaja da napravite zdravu podlogu, Rekalibracija nudi i nekoliko čorbi ili potaža. Osim toga, možete pazariti i zdrave namaze u teglicama, poput humusa ili gvakamolea. Čak i za događaje možete se osloniti na ovaj restorančić, jer je uveo ketering. Rekalibraciju ćete naći u Jevrejskoj 42, pored Futoške pijace.

Vege & Vegan

U blizini Rekalibracije nalazi se još jedan biser: restoran Vege & Vegan. Ukoliko cenite tradicionalna jela poput musake i sarme, a voleli biste da izbegnete meso u njima, ovo je mesto za vas. I Vege & Vegan imaju dnevni meni koji se svakodnevno menja i koji možete pronaći na njihovoj Fejsbuk stranici. Kad se zaželite jela na kašiku, a s veganskim ili vegetarijanskim obrtom, svratite u Vege & Vegan. Naći ćete ga u pasažu u Jevrejskoj 16, preko puta Sinagoge. Takođe rade i dostavu za dane kad ste prezauzeti ili vam se jednostavno ne izlazi iz kuće. A tokom toplijih dana možete uživati u njihovoj simpatičnoj maloj bašti!

Bananas

U samom centru grada, na drugoj adresi od otvaranja, ugnjezdio se i svoje mesto na vege sceni Novog Sada utvrdio Bananas. Bananas je započeo poslovanje kao restoran brze vege hrane, ali vremenom proširio asortiman tako da danas možete probati odlične obroke. Za dodatno uživanje pobrinuće se lep i moderan ambijent restorana koji je podjednako „instagramičan“ kao i sve što će vam doći na tanjiru. I ovde svaki dan možete ručati po principu dnevnog menija. Lazanje, rižota, pasulj, pite i variva samo su neke od stvari koje vas očekuju. Nikako ne propustite ni raw torte za koje se ne zna da li su ukusnije ili lepše! Bananas svoja vrata otvara na adresi Laze Telečkog 7.

Plant Power

U Plant Poweru vole da kažu da njihov meni puca od zdravlja. Osim toga, skoro da puca i od količine, jer ćete ovde naći sendviče, čorbe, potaže, pizzu, ali i izvanredna jela po porudžbini kao što su veganske kajgane i omleti, te obrok salate, smutije i slatkiše. Zaista za svakoga ponešto! Ovaj porodični restoran želi s vama da podeli svoju filozofiju da je ono što nas gradi zapravo ono što unosimo u sebe. Nije ni čudo onda što žele sa sugrađanima da podele ukusnu vegansku hranu za koju kažu da je degustiraju i najmlađi članovi njihove porodice. Moć bilja osetite na adresi Braće Ribnikar 17.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant💪Power (@plantpower.rs)

Ne propustite ni…

Kad ste u žurbi, a gladni, pekare možda nisu najzdraviji izbor, ali gotovo bez izuzetka imaju ponudu posnih pita i peciva. Za sopstvenu kreativnost u kuhinji, veganske namirnice i čak gotove proizvode možete naći u supermarketima i dm drogerijama. Ne propustite ni novosadske pijace!

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci