Lokalci preporučuju: Kako provesti dan u Novom Sadu

U mnoštvu kulturnih, zabavnih, kao i sadržaja za uživanje i rekreaciju koje naš grad nudi, nekada nije lako napraviti pravi izbor. Pomažemo vam da odlučite kako provesti dan u Novom Sadu. 

Ko ne voli da provodi prolećne dane u bašti kafića, srčući ukusnu kafu ili neki sveže ceđeni sok, uživajući u toplini i stvaranju vitamina D? Ipak, i ova lepa i vesela aktivnost ume da postane jednolična, a još uvek nismo izašli iz opasnosti povećanja brojeva zaraženih kovidom i pooštrovanja mera zaštite od virusa. Šta još zanimljivo možete raditi u Novom Sadu kada vam puko ispijanje kafe dosadi? Kao i ranije, u pomoć smo pozvali one koji to najbolje znaju. U današnjem tekstu, saznajte kako Novosađani vole da provode svoje lenje dane u gradu. Sledite njihove savete i budite spremni za uživanje!

Dan u Novom Sadu je najbolje provesti vozeći bicikl i smucajući se po novosadskim parkovima. Jedan od meni najlepših parkova je svakako Limanski, posle koga možete svratiti na Kej i na Štrand. Ja najviše volim da odlazim u Loft na Štrandu jer imaju zanimljive kafe i ukusnu hranu. Sa štranda se vidi i Ribarac koji je veoma lepa i bitna lokacija za uživanje Novosađana. Iako su splavovi na Ribarcu otvoreni i danju za kafu i uživanje, moj izbor su restoran Piknik i Discont. Piknik nudi pravi gastronomski i vizualni ugođaj, a Discont je idealan za popodnevnu kafu i žurke na otvorenom tik uz Dunav. Pošto sam počela sa parkovima, želim i da pohvalim Kamenički park, koji odnedavno izgleda ultra moderno i pruža zaista dovoljno mesta za sve one koji su raspoloženi za piknike i sportove na otvorenom.
Angelina, 32

Moja su preporuka knjižare – i to ne veliki lanci, već Bulevar, Zenit i Most. Mislim da je to kao kad si u Parizu, pa posetiš Shakespeare and Company. Sve što možete naći u ovim knjižarama, a da nisu knjige, jesu ručni radovi – kreativci se međusobno podržavaju. U Bulevarbooksu, knjižari koja svira, možete naći i ploče, ali i doći na književno veče i predstavljanje nekog novog izdanja. U Zenitu možete popiti kafu, a Most vam poručuje da je ponekad potrebno sići da biste se popeli. Ako ga posetite, znaćete i zašto! Naravno, na sva tri mesta možete očekivati odlične preporuke novih knjiga od vedrih i zainteresovanih prodavaca.
Aleksandar, 32

Nekoga ko mi dođe u goste definitivno bih odvela u hamam Atrijum. Baš volim taj hamam, to je parno kupatilo sa bazenčićem i pilingom posle. Mesto je kao da si se izmestio s ove planete! Pozitivno je, posebno u svetlu trenutne situacije, to što se zakazuje na sat i unutra može istovremeno biti najviše pet-šest ljudi, dakle, vodi se računa da se ne napravi gužva. U Atrijumu možete uživati i u masaži, a posle toga obavezno u njihovom restoranu. Jedva čekam da opet idem!
Marija, 36

Meni je omiljeno mesto Legat, tačnije Spomen-zbirka Pavla Beljanskog. To je možda najintimniji muzej u Novom Sadu i okolini, i izlaže radove naših umetnika koji ne bi štrčali ni da su u stalnoj postavci muzeja Orsej u Parizu. Primeti se da to nije kolekcija koja je nastala kako bi se finansijski ulagalo u umetničko delo, već da je kolekcionar imao istančan ukus, te zbirka stvarno deluje kao raznovrsna celina. Osim toga, događanja koja se organizuju pod okriljem Legata uvek su interesantna i laicima i poznavaocima. Ko god želi da vidi izuzetne radove naših velikana, ima priliku da to vidi na pet minuta hoda od samog centra Novog Sada. Ono što mi se posebno dopada jeste osećaj privatnosti koji u Legatu imate, iako je u centru grada.
Igor, 31

Kad god imam priliku, prošetam do Kameničkog parka preko Mosta slobode. Pogled na Štrand dok prelazim most je prelep, kao i park koji je uz reku. Volim i da odem do Oficirca i Ribarca – lepo je i umirujuće biti blizu reke. Druga opcija je Petrovaradin. Iako je tvrđava nadaleko poznata i često turističko, a i odredište lokalaca, ipak volim da prošetam po samom gradiću i uživam u njegovoj lepoti i miru toliko blizu centra Novog Sada. A kada sam s druge strane mosta, rado lutam po Grbavici i nalazim slatke kafiće. Najbolja je kafa u Maloj radionici kafe!
Jovana, 28

Moj izbor za jedan lep dan u Novom Sadu pada na Muzej savremene umetnosti Vojvodine. Nakon što sam se inspirisala u Muzeju, sela bih u neki park. Na primer, nepravedno zapostavljen Futoški park. Tamo je divno da sedneš i popiješ kafu za poneti, a gde je kafa, tu su i poslastice. (Ili bi bar tako trebalo da bude!) Moja preporuka su slatkiši Šećernema. Dakle, muzej, pa mini-piknik u parku uz kafu i slatkiše!
Jovana, 32

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci