Ne propustite: Muzeji za 10 u Novom Sadu

Manifestacija Muzeji za 10 ove godine održava se u 50 gradova, među kojima su i Novi Sad i njegovi istaknuti muzeji i druge kulturne institucije. Pod sloganom Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse, u okviru ove manifestacije biće obeleženi nekoliko važnih datuma: 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. 

Donosimo neke od najzanimljivijih programa koje ćete tokom narednih sedam dana, od 12. do 18. maja, moći da pogledate u Novom Sadu.

KS Mlin slavi kreativnost najmlađih

Deo mreže kulturnih stanica koji je uneo novi duh u nekadašnju fabriku testenine, danas je mesto gde kultura raste, nastavljajući dosadašnji rad Novosadskog dečijeg kulturnog centra. Manifestacija Muzeji za 10 u Mlinu donosi program Stari zanati za XXI vek, koji će obuhvatiti izložbu dečjih likovnih radova na temu starih zanata, kao i likovno-edukativna radionicu za decu.

Ritam mase i arabeske u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Kolekcionar Rajko Mamuzić poklonio je svoju zbirku umetničkih dela koja predstavlja jedinstven pregled srpske umetnosti u periodu posle Drugog svetskog rata. Poklon-zbirka priprema poseban program čiji je centralni deo otvaranje izložbe Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske, koja predstavlja stvaralaštvo jednog od najznačajnijih predstavnika savremenih tendencija u skulpturi na jugoslovenskoj umetničkoj sceni.

Raznolik program u Galeriji Matice srpske

Jedan od najbogatijih umetničkih muzeja u zemlji, pored inspirativnih izložbi iz stalne postavke priprema i bogat poseban program u okviru Muzeja za 10. Preporučujemo predstavu Dve žene i jedan rat, koja govori o prijateljstvu srpskog i američkog naroda tokom Velikog rata, kroz sudbinu dveju žena.

Spoj filmskog i slikarskog platna u Muzeju grada Novog Sada

Muzej Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i njegovi depadansi – Zbirka strane umetnosti u Dunavskoj ulici i Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima, zahvaljujući svojim stalnim postavkama omiljena je destinacija mnogih posetilaca Novog Sada. Tokom manifestacije Muzeji za 10, posebno se izdvaja izložba Senke uspomena Lazara Đembera u Zbirci stranih umetnosti, koja donosi nesvakidašnji spoj filmskog i slikarskog platna.

Koncert i virtuelne ture u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Pored bogate stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i posebne celine i sadržaji namenjeni slepima i slabovidima, te gluvim i nagluvim osobama, ova muzejska institucija priprema i posebam program u okviru manifestacije Muzeji za 10. Među interaktivnim virtuelnim turama, kreativnim radionicama za decu, ističe se i koncert Snoviđenja – veče muzike za flautu Hermana Biftinka koji će izvesti trio Flart.

Pored ovih institucija, u Novom Sadu programe u okviru manifestacije Muzeji za 10 pripremaju i Muzej Vojvodine, Arhiv Vojvodine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Ogranak SANU u Novom Sadu i Udruženje likovnih stvaralaca Novi Sad. Sva aktuelna dešavanja pogledajte ovde.

Povezani članci