Umetnost iz drugog ugla: Novosadski volonteri grade kulturu i zajedništvo

Novi Sad može da se pohvali mnoštvom kulturnih događaja i sadržaja koji okupljaju i po nekoliko hiljada posetilaca, ali i velike timove stručnjaka koji ih organizuju: od umetnika, produkcijskih kapaciteta, tehničke podrške, ekipe koja se bavi promocijom i marketingom, obezbeđenja… Svaki segment je podjednako važan, ali postoji još jedan ključni faktor bez kog bi realizacija bila skoro nemoguća, a to su volonteri.

Volontiranje u kulturi izuzetno je specifičan i interesantan segment volonterskog rada, ali i nedovoljno definisan – jasni okviri za volontiranje na kulturnim događajima ne postoje, kaže koordinator Novosadskog volonterskog servisa (NVS), Vojislav Prkosovački. Zbog toga je NVS, zajedno sa kolegama iz 18 prestonica kulture, pokrenuo mrežu u okviru koje zajedno tragaju za jasnim okvirom volontiranja u kulturi. Dok se kroz mrežu definišu okviri u najširem smislu, primena prakse u Novom Sadu je veoma zanimljiva, inovativna i služi za primer.

Članovi Novosadskog volonterskog servisa do sada su imali prilike da budu deo različitih volonterskih programa Muzeja Vojvodine, Galerije Matice srpske, Sterijinog pozorja, Kulture Nove, galerije Bel Art, Spomen zbirke Pavla Beljanskog, Srpskog narodnog pozorišta, mreže kulturnih stanica i velikih događaja poput Kaleidoskopa kulture i Dočeka.

„U dosadašnjem radu volonteri su bili podrška u svakom segmentu manifestacija, od planiranja do realizacije. Najčešće su to bili poslovi hostinga i davanja osnovnih informacija, ali su volonteri bili prepoznati i kao kustosi, vodiči kroz izložbe, priređivači umetničkih radionica, učesnici volonterskog hora kao svojevrsnog performansa, pa do domaćinstva u kulturnim stanicama, gde su spontano postali deo lokalne zajednice. Volonteri su postavljali stolice za bioskop na otvorenom, razvlačili kablove sa ekipom produkcije, pomerali zvučnike i miksete, družili se sa muzičarima u bekstejdžu, ali i radili na istraživanju kvaliteta programa koji sprovodi Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, rekao je Prkosovački i dodao da je obuka volontera ključna. Na pripremnim sastancima najvažnija stavka su bezbednost i sigurnost, jer bez sigurnog okruženja, nema ni uspešnog volontiranja. Zbog toga je jako važno utvrditi koje su uloge, obaveze i prava volontera i šta bi trebalo da očekuju.

„Tokom dvogodišnjeg volontiranja mnogo vremena sam proveo u kulturnim stanicama. Svi događaji su bili zanimljivi, a ja bih izdvojio Mač festival koji se održao u Kulturnoj stanici Edšeg. Tematika je bila srednjovekovna i kroz događaj sam naučio mnoge zanimljive stvari o životu tog doba. Zatim su održane autentične bitke sa oružjem. Na kraju dana sam prisustvovao fantastičnom prizoru – bljuvaču vatre. I dan-danas se rado prisećam tog događaja. Sektor kulture u Novom Sadu je vrlo razvijen. Kulturne stanice ovu činjenicu koriste na najbolji način – postoje mnoge saradnje između ustanova, između ostalog i sa Novosadskim volonterskim servisom, koji je revoluciono rešenje za problem logistike volontera. Kroz volontiranje sam se bolje upoznao sa kulturom Novog Sada i svima bih preporučio da se pridruže našoj organizaciji i tako bolje upoznaju sebe i svoju okolinu”, priča o svom iskustvu volonter Marko Mitošević.

Upravo su volonteri imali ključnu ulogu u organizaciji programa tokom 2019. godine, kada je Novi Sad bio Omladinska prestonica Evrope. Kako kažu u OPENS-u, volonteri su zajedno sa čitavim timom zaslužni za sve postignute uspehe i ostvarene rezultate. Kada je reč o kulturnim događajima, veliki broj volontera je upravo tako spoznao značaj te vrste manifestacija, neki od njih postali su redovni posetioci, a neki su čak počeli i da se bave kulturnim stvaralaštvom, priča Jelena Karać iz OPENS-a.

„Volonteri su kod nas uključeni neretko i u sam proces osmišljavanja, a uvek u proces realizacije događaja. Kada pričamo o sferi kulture, OPENS je u toku godine tiltule realizovao dva velika događaja OPENS Distrikt i Mladi ljudi, velika dela. Na OPENS Distriktu volonteri su bili uključeni u organizaciju događaja koji je okupio 10 hiljada gledalaca i zahtevao ogromnu logistiku. Volonteri su tu imali priliku da upoznaju afirmisane i svetski poznate sportiste (skejtere, vozače BMX-a, vozače rolera) i da budu njihovi domaćini. Pored toga, volontiranje na tom događaju podrazumevalo je i aktivnosti vezane za promociju, kao i pomoć tehničko-logističkom timu. U okviru kviza Mladi ljudi, velika dela volonteri su učestvovali u organizaciji kviza na otvorenom koji je okupio osam hiljada ljudi, bili su tehnička podrška i promovisali Omladinsku prestonicu Evrope”, kaže Karać.

Ukoliko i vi želite da doprinesete kulturnoj slici grada, da steknete nova znanja i iskustva, spremni ste na izazove, avanture i kreativan rad, podsećamo vas da je otvoren javni poziv za priključivanje sjajnom volonterskom timu na projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, na koji možete da se prijavite najkasnije do ponedeljka, 31. maja.

Autor: Milana Milovanov
Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci