Kako je Kaleidoskop kulture stvorio novu novosadsku tradiciju

Novosađani su se pitali kakav je to kaleidoskop koji je odjednom počeo da se spominje u kontekstu kulturnih događaja i kakve tačno veze ova optička spravica ima sa kulturom i umetnošću. Trebalo je malo vremena, pa da shvate da se radi o konceptu programa koji Novi Sad pretvara u grad u kojem će svi sugrađani i njegovi posetioci moći da kreiraju sopstveni kaleidoskop, sačinjen od svakodnevnih događaja u gradu tokom pet nedelja, posvećenih pet umetnosti (arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena).

Kaleidoskop kulture nastao je u sklopu priprema za titulu Evropske prestonice kulture, koju je Novi Sad inicijalno poneo za 2021. godinu, no usled pandemije titula će sačekati narednu, 2022. godinu. Pokazavši se najvećim i najmasovnijim projektom, raduje nas što se radi o legatu koji ostaje gradu i u godinama koje slede.

U vreme kada leto polako jenjava, ali i daje svoje najlepše dane, Kaleidoskop kulture je prvi put 2018. godine predstavio svoj koncept kojim se izdvojio od svih dotadašnjih kulturnih događaja – i obimom, i samim sadržajem, ali i svetskim imenima iz oblasti umetnosti koji su ovim povodom posetili Novi Sad.

Dok čekamo četvrti Kaleidoskop kulture, pravimo malu rekapitulaciju onoga što smo imali prilike da vidimo.

2018.

Prvi put je pred novosadskom publikom održan velelepni Korzo i zaustavljen saobraćaj na Bulevaru Mihajla Pupina, što je pomalo razljutilo taksiste i druge vozače, no – vredelo je. Ideja da se koncerti „ozbiljne“ muzike izmeste iz koncertnih sala na otvoreno, i to na najprometniju gradsku saobraćajnicu, oduševila je sve sugrađane kojima je ova vrsta umetnosti bila daleka, ali i sve njene ljubitelje. Bizeova uvertira za Karmen orila se nekadašnjim šetalištem u izvođenju Vojvođanskog simfonijskog orkestra i otpočela novu tradiciju novosadske klasične muzike pred skoro 10. 000 ljudi.

Takođe, prvi Kaleidoskop kulture obeležilo je i otvaranje Kulturne stanice Eđšeg, nekadašnjeg zdanja prvog sportskog centra na ovim prostorima, koja se do sada ustalila kao omiljeno mesto ne samo za kulturne sadržaje, nego i za opuštena okupljanja komšija. Bajkoviti ambijent Eđšega privukao je mnogo Novosađana tog 8. septembra kada im je otvorio svoja vrata, a mnogi su postali i njegova redovna publika.

Ne smemo zaboraviti ni spektakularni performans poznatog španskog pijaniste Davida Morena, pod nazivom Lebdećih dvoje. Ovaj umetnik koji spaja muziku, pozorište, ples, film i druge umetnosti izgradio je jedinstven scenski izraz, a u Novom Sadu se predstavio lebdećim klavirom, koji je doneo magiju zvuka, pokreta i muzike.

2019.

Pored Korza koji je drugi put zaredom okupio hiljade Novosađana, drugi Kaleidoskop kulture se izdvojio Književnim jutrom i to na Najlon pijaci, potvrđujući ideju projekta o tome da se svi delovi grada aktiviraju zarad kulturnih događaja. Svi slučajni prolaznici koji su se tog subotnjeg jutra zatekli na najživahnijoj gradskoj lokaciji, mogli su da učestvuju u književnim razgovorima sa lokalnim autorima, čime je izmenjen ustaljeni koncept književnih večeri.

Najznačajnija imena svetskog dizajna bila su jedan od glavnih utisaka drugog Kaleidoskopa kulture – dve velike izložbe predstavile su aktuelnosti iz oblasti primenjene umetnosti. Swiss Style Now, izložba švajcarskog dizajna održana je na Železničkoj stanici, a otvorio ju je dobro poznati Slavimir Futro. U Eđšegu se publika upoznala sa minimalističkim finskim dizajnom i na taj način je zaokružena nedelja primenjene umetnosti.

Atrakcija o kojoj se dugo pričalo, bila je Filmharmonija – u Parku prisajedinjenja u centru grada održan je koncert Zagrebačke filharmonije kojim je obeleženo 130 godina od rođenja čuvenog Čarlija Čaplina. U jedinstvenom ambijentu pod vedrim nebom, filmove Čarlija Čaplina (Pasiji život, Mališan) pratilo je oko pedeset muzičara iz Zagreba, u čast jedne od najvećih ličnosti svetskog filma.

2020.

Prošlogodišnji Kaleidoskop kulture izdvojio se specifičnim konceptom, obeleženim četvorodnevnim otvaranjem koji je najavio novi programsko-umetnički koncept Velikog Limana, ali i onlajn izdanjima kulturnih događaja. Na prostoru nekadašnje industrijske zone grada, tokom četiri dana su održavane izložbe, predstave, performansi, koji su nas podsetili na istoriju ovog gradskog kraja i najavili nove i obnovljene prostore za kulturu na Velikom Limanu. Nekada u službi industrijske proizvodnje, ovi prostori sada postaju mesta za kulturne događaje. Verdijeva opera Rigoleto bila je finale otvaranja, a izvođenje opere na otvorenom, uz video-projekcije na fasadi Češkog magacina, priredilo je spektakl koji se retko viđa.

Usled pandemijske krize, prošle godine nas je dočekao nešto drugačiji, ali ne manje atraktivan Korzo koji smo gledali onlajn. LP duo poznat po avangardnom, elektronskom, filmskom, pozorišnom i popularnom muzičkom repertoaru svirao je za Novosađane na Petrovaradinskoj tvrđavi. Sonja Lončar i Andrija Pavlović uspeli su da ostave publiku bez daha i preko malih ekrana.

Ove godine, Kaleidoskop kulture počinje 2. septembra i traje do 8. oktobra, tako da iščekujemo da nas i ovog puta Evropska prestonica kulture iznenadi brojnim događajima krajem leta.

Autror: Leona Pap
Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci