Spoj muzike i vizuelne umetnosti

Koncert Novosadskog duvačkog kvinteta uveo nas je u Kaleidoskop kulture, jedan od osam programskih lukova projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, spajajući muziku i vizuelnu umetnost. 

Ovaj koncert održan je u Kulturnoj stanici Rumenka u okviru Projekta 22, koji zajedno predstavljaju Fondacija Novi Sad Evropska prestonica kulture i Festival NEO. Posetioci su putem video-projekcije uživali u slikama ruskog arhitekte i slikara Viktora Hartmana, koje su Modesta Musorgskog inspirisale da konponuje delo Slike sa izložbe. Slikarska dela na jeziku muzike najbolje opisuju jedinstvo različitosti koje promoviše Kaleidoskop kulture.

Tokom pet nedelja, jezikom pet umetnosti, na kultnim i novim mestima za kulturu lokalna i evropska scena spajaju se sa sugrađanima u okviru Kaleidoskopa kulture. Ovaj celogodišnji projekat krajem leta pretvara Novi Sad u grad-kaleidoskop. U godini titule, Kaleidoskop kulture biće održan od 5. septembra do 6. oktobra 2022, a atraktivan program sačinjen od vrhunskih stvaralaca književnosti, arhitekture, izvođačke, vizuelne i primenjene umetnosti najavljen je koncertom Novosadskog duvačkog kvinteta, uz poruku Kultura zajedništva.

Pogledajte galeriju fotografija sa koncerta:

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci