Heroine muzičkog stvaralaštva

Žene su menjale svet. To nam poručuju i Heroine, programski luk Evropske prestonice kulture koji će naredne, 2022. godine, kroz umetnički program podsetiti Novosađane i posetioce grada na neka od najznačajnijih ženskih imena u našoj, odnosno svetskoj istoriji. Heroine predstavljaju žensko stvaralaštvo i rekontekstualizuju žensku istoriju, te poručuju da je neophodno boriti se za rodno ravnopravnije društvo. Finale koje nam dolazi nakon godina pripreme Novog Sada za ovu prestižnu titulu odvijaće se čitave sledeće godine, a kraj proleća biće posvećen velikim naučnicama, umetnicama, aktivistkinjama, dobrotvorkama i drugim ženama. Mileva Marić Ajnštajn, Milica Stojadinović Srpkinja, Milica Tomić, Marija Trandafil, samo su neke od istaknutih predstavnica svog doba koje su bile inspiracija za izložbe, predstave, koncerte i druge događaje koji nas očekuju u okviru Heroina.

Ove godine, Evropska prestonica kulture najavljuje program za titularnu godinu kroz Projekat 22, pokrenut u saradnji sa tradicionalnim NEO neklasičnim festivalom klasične muzike, a Heroine su nam najavila dva koncerta izvrsnih muzičarki koje su na najbolji mogući način poslale poruku o snazi ženskog stvaralaštva. Najpre smo imali priliku da čujemo neverovatnu Ivanu Damjanov Ilić, višestruko nagrađivanu mladu pijanistkinju, koja je nastupala 12. juna u Galeriji Matice srpske, a dva dana kasnije i duo koji je ovim povodom prvi put udružio instrumente u KS Svilara, Anet Jakovčić i Valentinu Nenaševu.

Legendarni mađasrki pijanista Tamaš Vašari ocenio je Ivanino izvođenje Listove kompozicije La campanella kao najbolje koje je ikada čuo, što je samo jedno od (ne)formalnih priznanja koje je ova mlada umetnica zabeležila u svojoj bogatoj karijeri. Iako tek studentkinja master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, Ivana Damjanov Ilić je i saradnik u nastavi pri ovoj instituciji, a njena međunarodna izvođenja, saradnje i nagrade teško je pobrojati. Kao izuzetan talenat, upisala je i završila osnovne studije pre svoje generacije, a već tada je uveliko počela da gradi svoje ime i na inostranoj sceni. Iza nje je preko 50 resitala u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, kao i preko 70 prvih nagrada na nacionalnim i inostranim takmičenjima. Njen poslednji veliki podvig bila je serija koncerata u 2018. i 2019. godini kada je osam puta nastupala kao solista u različitim programima na najznačajnijim scenama u regionu, a poslednje nagrade nosi sa takmičenja Nei Suoni dei Luoghi (2018), sledi nagrada Iskra kulture koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine Miloš Crnjanjski (2020), zatim ona iz Milana (Piano Talents, 2020), i za najbolje barokno delo i najbolje izvedeno virtuozno delo (Nordic Piano Competition, 2021). Pored Vašarija, Ivana je sarađivala sa Romanom Simovićem, Draganom Đorđevićem i drugim značajnim izvođačima klasične muzike. Nas je oduševila pomenutom Listovom kompozicijom u Galeriji Matice srpske, gde je u jedinstvenom ambijentu galerijskog prostora simbolično najavila ono što nam donose Heroine u godini titule.

Koncert u Svilari je prošlog nedeljnog popodneva okupio brojne sugrađane koji su i sa platoa kulturne stanice slušali koncert violončelistkinje Anet Jakovčić i pijanistkinje Valentine Nenaševe, a specifičnost koncerta je i u tome što su dve umetnice u Novi Sad stigle u saradnji sa EU Japan festom, koji nekoliko godina unazad promoviše kulturnu saradnju i razmenu između Srbije i Japana. Kako je Anet povodom koncerta izjavila, repertoarom su želele da najave toplo i uzbudljivo leto pred nama, pa iako je ovo prva saradnja dve umetnice, njihov sklad je oduševio sve prisutne. Anet je obrazovanje sticala na Columbus State univerzitetu (SAD), a onda i u Bostonu (New England Conservatory). Član je kvarteta Ivani, a trenutno pohađa postdiplomske studije u Salcburgu. Violončelo je udružila sa klavirom za kojim je bila Valentina Nenaševa, rođena u Uzbekistanu, a koja je danas deo naše Akademije umetnosti gde predaje korepeticiju. Nenaševa je na doktorskim studijama kod čuvenog Kemala Gekića i ostaje u Novom Sadu gde prenosi znanje na nove nade klasične muzike. Od 2013. sarađuje sa Robertom Lakatošem, jednim od naših najpoznatijih violinista i član je ansambla Valmaro trio. Osim usavršavanja u inostranstvu, beleži i nastupe i nagrade iz mnogih zemalja sveta.

Predstavljajući novosadskoj publici heroine muzičkog poziva, Evropska prestonica kulture nas je i uvela u programski luk koji do sada, tokom priprema za titulu, nismo imali prilike da vidimo. U želji da podigne svest o značaju ženskog aktivizma na svim poljima društvenog života, sa naglaskom na kulturnim i umetničkim sadržajima, Evropska prestonica kulture donosi niz događaja kojima se na inovativan način žene predstavljaju kao inspiracija i pokretač mnogih promena u nauci, kulturi i društvu uopšte.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Autor: Leona Pap
Foto: Uroš Dožić

Povezani članci