Marginalizovani glasovi Novog Sada

Odavno se pokazala tačnom teorija da muzika može da unapredi inkluziju i umanji predrasude prema osetljivim grupama, a horska muzika je odličan način na koji se mogu iskazati umetnički talenti i kvaliteti osoba iz marginalizovanih grupa. U to smo se mogli uveriti i na jučerašnjem koncertu inkluzivnog mešovitog hora Ison, koji je održan u Svilari u sklopu Projekta 22.

Hor Ison deo je Udruženja Vera ljubav nada, a u svojim redovima ima članove marginalizovanih grupa, starija lica, dementne osobe, članove Dečijeg sela, Doma u Veterniku, Prihvatnog centra, Sigurne dečije i ženske kuće, mladih sa invaliditetom.

Nakon horskog izvođenja, nastupili su i solisti, mladi sa invaliditetom koji se profesionalno bave muzikom – Kristina Jevtović (klavir), Ognjen Inđić (tenor), Lora Ivić (klavir), Tara Ivić (sopran) i Dimitrije Plećaš (klavir).

Koncert u Svilari uveo nas je u Drugu? Evropu, programski luk projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, koji proklamuje manje vidljivu, alternativnu i vrednosno drugačiju stranu evropske kulture. Inkluzivni hor na jedinstven način oslikava ideju da umetnost pronalazi svoj put svuda i do svih.

Prema rečima dirigenta hora, profesora Miodraga Blizanca, ovaj muzički sastav oslikava vrednosti Novog Sada, i predstavlja nešto što nema nijedan drugi grad na svetu.

– Ison je lična karta Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Umetnošću u mnogo čemu pokazujemo svoju suštinu ili ozbiljnost profesionalaca i laičkog pogleda na stvarni presek kulturnih dešavanja u našem gradu – kaže Miodrag i dodaje:

– Mislim da smo dosta toga uradili po pitanju razbijanja predrasuda svojom upornošću, što se vidi na našim nastupima. Mnogi gradovi i sredine se bude posle naših nastupa i naših aplauza, otvaraju se srca, stvara se vera i nada u bolje rešenje, koje može da se javi. Otvaranjem klasa u muzičkim školama, na akademijama, deca sa invaliditetom nastavljaju svoja školovanja i na višim školama i fakultetima, zapošljavaju se, vidljivi su, govore javno i nisu više samo delovi akcija nego aktivni učesnici i glasnogovornici.

Hor Ison je već nekoliko puta učestvovao u programima Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, a jedan od nezaboravnih nastupa bio je njihov Koncert iznenađenja u Zmaj Jovinoj ulici, jedno od glavnih novosadskih šetališta, tako da su i slučajni prolaznici mogli da uživaju u talentu ovog hora.

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci