Programska direktorka EPK Sara Vuletić preporučuje: 8 izuzetnih programa koji nas čekaju 2022. u Novom Sadu

Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture predstavila je na današnjoj konferenciji programski koncept i neke od istaknutih događaja i umetnika koji nas očekuju 2022. godine, kada će Novi Sad i zvanično poneti titulu Evropske prestonice kulture. Ovim povodom razgovarali smo sa programskom direktorom Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Sara Vuletić nam je predstavila osam izvođača, umetnika, i dešavanja koji će 2022. godinu u Novom Sadu učiniti nezaboravnom.

Vreme i vaseljena – Izložba o vremenu

Ova izložba predstavlja svojevrsno putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, uokvirena pričom o kanonu osunčavanja Milutina Milankovića kroz prizmu umetnosti. Izložba će biti locirana u Studiju M, a autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, doktor digitalne umetnosti i multimedijalni umetnik sa inostranim referencama.

Sara: Dr Dušan Jovović je autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi kod nas i u inostranstvu, a neke od njih su projekat Interaktivni mozaik Velikog rata u Francuskoj i Festival svetlosti u Berlinu. Velika je čast imati ovakvog umetnika u našem programu. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Tesla Light Gallery

Sara: Ovo će biti prvi festival svetla u Srbiji u ovom obimu, po ugledu na poznate svetske i evropske umetničke svetlosne manifestacije.

Događaj će uključiti evropske dizajnere svetla i svetlosne umetnike kao i domaće studente scenskog dizajna, koji kreiraju umetnost inspirisanu neonom, svetlom kao posebnim oblikom energije i likom i delom Nikole Tesle.

Seoba duša

Ovaj nesvakidašnji paviljon knjiga i audio vizuelni spektakl održaće se na Novosadskom sajmu, a obradiće teme migracija i duhovne transcedencije kroz doživljaj umetnosti, putovanje od Seoba do Duša.

Sara: Zahvaljujući saradnji sa Novosadskim sajmom i Gradskom bibliotekom Novog Sada, ambijentalnu postavku putovanja kroz knjigu prate muzika, performans i teatar, uz izvođače sa svih strana sveta.

Mileva

Još jedna izložba o velikom imenu nauke srpskog porekla, a nepravedno zaboravljenom. Ovaj kompleksan poduhvat od značaja za ceo Novi Sad, podstakao je renoviranje i adaptaciju Muzeja Grada Novog Sada, uz saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, podržan je od strane međunarodnog IPA projekta.

Sara: I u ovu izložbu uključen je vizuelni multimedijalni umetnik dr Dušan Jovović, zajedno sa renomiranim arhitektonskim studijom virtuelne realnosti Case 3D, poznatom srpskom spisateljicom i kustoskinjom Aleksandrom Ninković, i italijanskom spisateljicom, nuklearnom fizičarkom, novinarkom i glumicom Gabrijelom Grejson.

Liberta

Sara: Prvi put u istoriji, Novi Sad dobija filmsku sagu koja govori o nastanku i rađanju grada, kao i o odnosima koji su pritom utvrđeni među stanovnicima, a ostali su model ponašanja i danas – pre svega zajedništvo, suživot i tolerancija.

Film Liberta – rađanje grada obrađuje priču koja definiše Novi Sad i Vojvodinu, kao prostor gde se naša kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima. Scenarista i reditelj biće Žanko Tomić, a reditelj i producent Gvozden Đurić.

Kaleidoskop kulture

U okviru Kaleidoskopa kulture kroz pet nedelja i pet vrsta umetnosti Novi Sad se pretvara u grad-scenu. Peto izdanje Kaleidoskopa u septembru u godini titule biće posebno zbog velikog broja inostranih saradnika i partnera.

Sara: Izdvojila bih saradnju sa Burg teatrom, jednim od najvećih pozorišta u Evropi, kao i sa Ars Elektronikom, centom za novomedijsku umetnost iz Austrije koji prednjači u inovativnim umetničkim izrazima spajajući tehnologiju i umetnost.

Druga? Evropa

Ovaj programski luk istražuje drugačije vrednosne identitete od onih koji dominiraju u evropskoj kulturi i umetnosti, i proklamuje manje vidljivu, alternativnu i vrednosno drugačiju stranu evropske kulture.

Sara: U okviru Druge? Evrope, imaćemo važnu saradnju sa Kunsthistorisches museum iz Beča, jednim od najpoznatijih muzeja lepih umetnosti u Evropi, sa kojim će biti realizovana pristupačna izložba o Urošu Prediću u Galeriji Matice srpske. U ovu umetničku postavku uključen je i Tifološki muzej iz Zagreba, koji je prilagođen osobama sa posebnim potrebama i kao takav jedan je od retkih u Evropi.

Budućnost Evrope

Kakva je uloga kulture u vaspitanju i obrazovanju, zašto su deca i mladi osnova za bolju budućnost Evrope, u srži su programskog luka Budućnost Evrope, koji promoviše stvaralaštvo dece i mladih, kao i programe namenjene njima, čime im pruža mogućnosti kreativnog izražavanja stavova povodom svih aktuelnih društvenih pitanja.

Sara: Ponosni smo što ćemo u okviru ovog programskog luka ostvariti saradnju sa jednim od najvažnijih italijanskih festivala za mlade Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt, kroz projekat Eye Net. Ovaj festival je dobitnik nagrade Ubu 2010, najrelevantnijeg pozorišnog priznanja u Italiji. Takođe, pridružiće nam se i Institut za umetnost u kontekstu iz Berlina, jedan od najvećih i najraznolikijih univerziteta umetnosti na svetu, na projektu Oni žive. Partneri na međunarodnom projektu Upad između ostalih su i Dublin Theatre Festival iz Irske, najstariji pozorišni festival u Evropi.

Evropska prestonica kulture u brojkama
  • 8 programskih lukova koji svojom tematikom i sadržajem predstavljaju evropske vrednosti
  • Preko 1500 kulturnih događaja
  • Više od 4000 lokalnih, nacionalnih, regionalnih i internacionalnih umetnika
  • Preko 1700 evropskih i svetskih umetnika iz 45 zemalja

Više o programima koji nas čekaju u Novom Sadu 2022. godine pogledajte ovde.

 

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci