Novi Sad u 2022. godinu ulazi spektaklom

Period od polovine decembra do kraja januara u Novom Sadu je zaista poseban. Tada obeležavamo dve Nove godine, dva Božića, dve Badnje večeri, uz običaje i tradicije koji su se ovde vekovima stvarali i poštovali. Multikulturalnost kao jedna od osnovnih vrednosti ovog grada u ovom periodu gotovo da je opipljiva, na druženjima, porodičnim okupljanjima, i brojnim manifestacijama širom grada.

Slaveći dve Nove godine, dva računanja vremena, dva pisma, slavimo i naše kulturno nasleđe, ali i savremene umetničke prakse, a ova proslava interkulturalnosti ogleda se u Dočeku, manifestaciji koju Novosađani uvek s nestrpljenjem očekuju.

– Doček spaja vizuelnu umetnost sa izvođačkom, u jednom danu, u preko 50 žanrovski različitih događaja, što ga izdvaja od ostalih manifestacija – objašnjava rukovodilac programskog luka Doček Dušan Vuković.

Kao jedan od programskih lukova Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Doček je do sada već iznedrio nezaboravne nastupe, koji su bili jedinstveni spoj vizuelne i izvođačke umetnosti, te oživeo različite gradske prostore. U 2022. godini, Doček će doneti preko 60 događaja na kojima će nastupiti više od 280 umetnika iz devet zemalja, ali će i svečano otvoriti godinu titule Evropske prestonice kulture. Za sada je najavljeno da ćemo u Novom Sadu od 31. decembra 2021. do 16. januara 2022. ugostiti imena kao što su nova kraljica fado muzike Karminjo i finski muzičar Džimi Tenor, a imaćemo priliku i da posetimo Tesla Light Gallery, prvi festival svetla u Srbiji u ovom obimu, po uzoru na poznate svetske umetničke svetlosne manifestacije. Samu ceremoniju otvaranja režiraće legendarni slovenački reditelj Dragan Živadinov, te Dušan Jovović, evropski nagrađivani autor koji je domaćoj javnosti poznat po tematizovanju života naših velikana. Živadinov nam je otkrio ko su ličnosti koje su poslužile kao inspiracija za ceremoniju otvaranja godine titule:

– Trinaestog januara predstava otvaranja Evropske prestonice kulture Novi Sad sa naslovom Zeniteum imaće za svoj poetski motiv matematiku, preko protagonistkinje, matematičarke Mileve Marić Ajnštajn i protagoniste, matematičara Milutina Milankovića. Oboje Srbi, zadužili su Evropu i svet da ih se sećamo po najboljem. A sama stilska formulacija rituala proizilazi iz umetničkog rada Ljubomira Micića i njegovog časopisa Zenit s početka XX veka.

U okviru programa Dočeka, očekuje nas i spektakl Sprskog narodnog pozorišta, za koji će biti zadužen operski reditelj Aleksandar Nikolić.

– Gledalište Srpskog narodnog pozorišta 13. januara sledeće godine biće dupke puno gostima iz Evrope i iz celog sveta, a na sceni će nastupiti plejada umetnika, odgajanih na našem tlu, obrazovanih na našem tlu, ali koji su u svojoj veličini spremni da svojom umetnošću pruže ruke ka celom svetu. Oni će nastupati na jezicima karakterističnim za našu zajednicu, predstaviće različite kulture koje karakterišu našu zajednicu, ali upravo ta ljubav prema različitosti i razumevanje različitosti ono je što objedinjenuje celu našu ceremoniju – zaključio je Nikolić.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci