Budućnost Evrope: Od malih nogu do velikih stvaralaca

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati, rekao je čuveni pesnik Jovan Jovanović Zmaj, koji je najveći deo svog stvaralaštva posvetio deci i mladima. U njegovu čast, svake godine u Novom Sadu održavaju se Zmajeve dečje igre, jedan od najstarijih dečjih festivala u oblasti kulture u Evropi. Ovo je jedna od brojnih novosadskih manifestacija i kulturnih dešavanja za decu i mlade, koji ovde mogu da pronađu izuzetno bogatu kulturnu ponudu.

Kulturni sadržaji u vaspitanju i obrazovanju dece podstiču ih na aktivno učešće u društvenim pitanjima i kritičko promišljenje, dok promocija stvaralaštva dece i mladih i programa namenjenih njima, pruža mogućnost kreativnog izražavanja stavova. Ovo je osnova za bolju budućnost Evrope, što je naziv jednog od programskih lukova Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

– Deca i mladi doprinose novosadskoj kulturnoj sceni svojom interpretacijom, koja je spontana, iskrena i dopušta necenzurisanu kreativnost. Zato je važno da ih aktivno uključimo u razvoj kulturno-umetničke ponude grada, što je i primarni cilj Budućnosti Evrope – kaže koordinatorka programskog luka Budućnost Evrope Aleksandra Manojlović.

Od 20. marta do 15. maja 2022. godine, Budućnost Evrope ugostiće u Novom Sadu eminentne evropske kulturne institucije, kao što su Dablinski pozorišni festival, najstariji evropski pozorišni festival, kao i umetnike poput Karmine Šilec, Kokana Mladenovića, Roberta Raponje, Aleksandre Vrebalov, koji će promovisati alternativne modele obrazovanja, podstaći kritičko izražavanje, i na moderan način predstaviti tradicinalne narative namenjene deci. Ukupno nas očekuje 131 umetnik iz 21 zemlje, i više od 400 zanimljivih događaja.

Budućnost Evrope počiva na ideji da ulaganjem u decu i mladost razvijamo bolju, održiviju i sigurniju budućnost Evrope i time je činimo boljim mestom za život svih nas – dovoljan razlog da narednog proleća posetite Evropsku prestonicu kulture.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci