Gradska biblioteka: Zanimljive činjenice o istoriji znamenitosti u srcu grada

Najstarija ustanova kulture u Novom Sadu, jedna od najvećih javnih biblioteka u Srbiji, krasi centar Novog Sada, i u svojim zidovima čuva preko pola miliona publikacija. Gradska biblioteka u Novom Sadu u svojoj mreži ima 250 biblioteka i bibliotečkih jedinica, a centralna zgrada nalazi se u starom centru grada.

📌 Centar

Velika ugaona kuća u Dunavskoj broj 1, bila je druga kuća izgrađena u toj ulici, podignuta krajem XVIII i početkom XIX veka. Danas centralni objekat Gradske biblioteke, 1870. godine bila je štamparija koju je osnovao Jovan Subotić i mesto izdavanja lista Narod. Od 1885. Ovde se nalazila Srpska čitaonica, koju će potom 1958. preuzeti Gradska biblioteka.

Objekat je građen u obliku latiničnog slova L, a prvi put se spominje uoči obnove kada je po projektu graditelja Hanera Andreasa obnovljena u romantičarskom stilu, 1853. godine. Nakon pola veka, na uličnoj fasadi je postavljena dekoracija u stilu secesije, da bi se 1970. kući vratili klasicistički elementi kakvi su je krasili u prvim decenijama postojanja, i uklonio secesionistički dekor.

Ova kuća danas je pod zaštitom grada kao kulturni spomenik.

Autor: Leona Pap
Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci