Kaleidoskop kulture: Umetnost u svakom ćošku grada

Kraj leta 2022. godine u Novom Sadu obeležiće preko 200 umetnika iz 7 zemalja sveta, koji će na 27 dešavanja u gradu predstaviti raznolikost i inovativnost moderne umetničke scene. Među njima su i neke od najznačajnijih svetskih umetničkih institucija, koji će zajedno sa građanima Evropske prestonice kulture pretvoriti Novi Sad u grad-kaleidoskop.

U godini titule očekuje nas peto izdanje Kaleidoskopa kulture, jednog od programskih lukova Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u okviru kojeg su Novosađani već imali priliku da uživaju, otkrivaju i iskuse performanse, izložbe, i druge vrste umetničkog izraza na kultnim i novim prostorima u gradu. Tokom pet nedelja, kroz pet vrsta umetnosti, u novim i obnovljenim prostorima, Kaleidoskop kulture spaja lokalnu i evropsku scenu i sugrađane. Arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost brojnim programima nalaze put do svih Novosađana i obeležavaju kraj leta u našem gradu, promovišući kulturu zajedništva.

Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat, što znači da se umetnički procesi odvijaju tokom čitave godine, kroz uređenje javnih prostora, umetničkih programa, rezidencija, a svoju javnu prezentaciju dobijaju na kraju leta, odnosno početkom jeseni. Od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine, imaćemo priliku da uživamo u nastupima eminentnih institucija, kao što je Burg teatar, jedna od najcenjenijih pozornica sveta, te Ars Elektronika, čuveni evropski centar za novomedijsku umetnost.

– Peti Kaleidoskop kulture donosi nam snažnu saradnju vaninstitucionalne i institucionalne scene, kao i neke eminentne evropske partnere, poput Praškog kvadrijenala i Ars Elektronike. Pored toga, Novi Sad će ugostiti preko 300 umetnika iz Evrope, koji će nastupiti na preko 50 lokacija širom grada, što će, siguran sam, Novi Sad učiniti jednim od najvibrantnijih kulturnih prostora u 2022. godini – kaže rukovodilac programskog luka Kaleidoskop kulture Dušan Vuković.

Ovi programi naći će put do svih Novosađana i onih koji u tom periodu budu posetili grad, s obzirom na to da će se održati ne samo na dobro poznatim kulturnim lokacijama, već i na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, i u drugim, zaboravljenim i zapostavljenim delovima grada. Svi ovi prostori biće stavljeni u službu umetničkog čina i kreiranja jedinstvene slike Novog Sada kao grada u kojem umetnost živi. Cilj je da se na taj način poboljšaju kapaciteti lokalne umetničke scene, da se podstakne na umrežavanje i povezivanje sa umetnicima i kolektivima iz Evrope i sveta, te da se probudi svest o značaju umetnosti i podizanju kvaliteta svakodnevnog života.

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci