Ribarsko ostrvo – sjajno mesto za beg od letnjih vrućina

Kako provodite leto u Novom Sadu? Kuda bežite od usijanog betona, gde tražite hlad i osveženje, pa i ručak – jer ko će na ovu vrućinu uključivati šporet ili rernu? Ukoliko vaš prvi odgovor nije Ribarsko ostrvo, popularni Ribarac, ostanite s nama da vas ubedimo zašto je ovo sjajno mesto za letnji beg iz grada. Ukoliko niste Novosađanin, već gost, evo predloga gde biste mogli da se uputite sledeći put kad nas posetite!

Šta je Ribarsko ostrvo

Ribarsko ostrvo ili Ribarac jeste zapravo istočni deo Kameničkog ostrva, od kog je odvojeno rukavcem Šodroš. Kameničko ostrvo nije ostrvo u pravom smislu te reči, zbog sužavanja zapadnog dela rukavca. I Ribarsko i Kameničko ostrvo vezana su za nasip svojim zapadnim stranama. Zbog zgodne pozicije relativno blizu grada i divlje peskovite plaže popularno je kako među „domaćima“, tako i među gostima. Velik izbor ugostiteljskih objekata čini ga prijemčivim za sve ukuse!

Turističko naselje

Pre nego što je popularizovano kao mesto gde se može provesti, pojesti i popiti, Ribarac je bio vikend naselje, što ostaje i danas. Za sve nas koji nismo imali dovoljno sreće da imamo svoje sopstveno parče raja na Dunavu tu je Turističko naselje Ribarsko ostrvo. Na njega ćete naići pre ulaska u samo vikend naselje, a ovaj kompleks čine Dunavske kolibe, te restorani Alaska terasa, Alaska barka i Ribarac. Osim što ovde možete prespavati u udobnim, modernim sobama, moguće je organizovati kongrese i druge poslovne događaje, a ono najpopularnije su verovatno – venčanja. Ako želite da izgovorite „da“ i zakunete se na večnu ljubav ovde na Dunavu, znajte da niste jedini i budite spremni da sačekate slobodan termin! S druge strane, ako se vikendom uputite ka nekom od restorana Turističkog naselja, proverite da nije već zatvoren zbog venčanja ili druge privatne proslave.

Al’ se nekad dobro jelo

A jede se i dalje! Gastronomiji na Ribarcu teško da ćete naći manu. Pored pomenutih restorana u sklopu Turističkog naselja, mnogima su omiljeni Piknik i Kućerak kod česme. Pravo ime Kućerka zapravo je Kućerak na Ribarcu, a „od milja“ ga zovu po česmi pored koje se nalazi – iz koje sa dubine od preko 120 metara ide pjiaća voda. U Pikniku ćete moći da provedete prijatno popodne u hladu udobne bašte, a u Kućerku da uživate u pogledu ka Štrandu i tamburašima. Premda je moguće naručiti savršeno spremljena jela od mesa, iskoristite priliku da okusite specijalitete od sveže ribe. Nećete, međutim, ostati zakinuti ni ako ste vegetarijanac.

Noćni život na Ribarcu

Neretko Novosađani vole da se izmeste iz grada i u noćnom provodu uživaju upravo na Ribarskom ostrvu. Neka od najpopularnijih mesta su splav Ski bar u kom možete uživati uz popularne hitove, splav Džoli Rodžer koji će se dopasti ljubiteljima didžejeva, te Dva galeba, Kristal i Kućerda, više okrenuti ka ljubiteljima folk muzike. Na Ski baru i Džoli Rodžeru možete da se odmorite i tokom dana ako vas put nanese. A što se tiče noćnog provoda, ne zaboravite da vozačku dozvolu ostavite kod kuće!

Rashlađivanje u reci

Iako su dva kupališta, Šodroš i Ribarac, suštinski divlja, što znači da nema spasilaca, to im ne umanjuje na popularnosti. Ljubitelji jedne ili druge sigurno će vam dati jake razloge zašto baš nju najviše vole. U svakom slučaju, budite pažljivi da vam nepažnja ne bi pokvarila letnju idilu. Ukoliko se odlučite za Ribarac, koji je odmah preko puta Štranda, a vodostaj Dunava bude nizak, možda će vam biti zabavno da prepešačite preko vode. Plivanje se ne preporučuje, mada preporuke ne prate svi.

Kako stići do Ribarskog ostrva

Na Ribarsko ostrvo moraćete na točkovima. Ako temperature nisu za disanje na škrge, možete sesti na bicikl. Udobnija varijanta jeste automobil, ali u tom slučaju budite pažljivi šta pijete. A ako ste krenuli u noćni provod, najsigurnije je da pozovete taksi. Uživajte!

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci