Blog: Šta je volonturizam?

Da li ste nekada čuli da neko putuje svetom i posećuje znamenitam mesta zahvaljujući volontiranju? Ovaj fenomen koji spaja putovanja i turizam sa volontiranjem ima jedinstveni naziv: volonterski turizam.

Šta je to volonterski turizam?

Do spajanja volontiranja i turizma dolazi devedesetih godina prošlog veka, kao zasebnog oblika turizma izvedenog iz ekoturizma. Tih  devedesetih godina turisti su želeli da imaju autentičan doživljaj destinacije, koji im boravak u hotelima i luksuznim resortima nije mogao omogućiti. Imali su potrebu da se približe određenoj kulturi i da bar na kratko budu deo nje. U to vreme, da bi pojedinac dobio šansu da volontira, morao je putem pisma da ostvari kontakt sa pravim osobama, dok nas danas od volonterskog angažmana deli samo nekoliko klikova. Postoji veliki broj organizacija koje nam omogućavaju brzu i laku prijavu za volonterske angažmane, kakav je i Novosadski volonterski servis.

U najužem smislu, volonturizam (voluntourism) predstavlja dobrovoljni rad koji podrazumeva putovanje na neku destinaciju. Ove aktivnosti turisti plaćaju tj. kupuju ih, a takvo putovanje može koštati više nego uobičajeni odmor na istoj destinaciji. Dok borave na destinaciji, volonteri (volonturisti) kada završe sa volonterskim radom, postaju klasični turisti. Obilaze destinaciju, upoznaju kulturu, gastronomiju i ljude. Volonturizam je oblik putovanja koji je održiv, podstiče razbijanje predrasuda i saradnju među ljudima.

Volonterski turizam i volonturizam

Volontiranje na destinaciji često donosi pozitivne ishode. U poslednjih nekoliko godina, sve više i više ljudi odlučuje da volontira u inostranstvu, a među najpopularnijim destinacijama su Afrika i Indija. Volontiranje bi samo po sebi trebalo da bude humano delo, ali praksa često biva drugačija jer može doći do izraženog jaza između turista i lokalnog stanovništva. Volonturizam dobija i kritike javnosti jer je sam pojam turizma povezan sa potrošnjom. Postoje specijalizovane agencije koje ovakve programe nude turistima ostvaruju profit od siromašnih zajednica. Turisti se nakon dana provedenog u volontiranju na lokaciji bez uslova za normalan život vraćaju u udobne hotele. Poznat je slučaj Goa (Indija), kada se desilo da su obični turisti (ne volonteri) u luksuzno izgrađenim hotelima imali vodu i struju dostupnu 24/7 dok su meštani imali vodu svega nekoliko sati, i koju su im isključivali u korist hotela. Lokalna zajednica je zbog turizma trpela negativne posledice.

Volonturizam iz ugla volonturista

Mnogi mladi žele da upoznaju svet, ali istovremeno imaju želju i da doprinesu zajednici i budu pokretači promena. Kroz volonturizam oni imaju mogućnost da zadovolje ove potrebe. U očima odraslih postoji predrasuda da je volontiranje besplatan rad i da je ono gubljenje vremena i energije.

Glavna motivacija koja me je pokrenula da se upustim u volonterske vode su nova znanja i iskustva koja dobijam volontirajući. Moje prvo volontiranje je bilo pre tri godine i od tada do danas sam pronašla mnoge organizacije iz različitih sfera koje se bave temama koje mene interesuju. Zahvaljujuči tome obogatila sam se novim znanjima iz prve ruke koja se ne dobijaju u knjigama na fakultetu i školama, Otkrila sam sebe. Otkrila sam u kojim aktivnostima uživam, a koje mi ne prijaju. Otkrila sam moguće pravce svoje karijere i mene kao pojedinca koje do tada nisam videla. Ostvarila sam nova prijateljstva na svetskom nivou i mogu ponosno da kažem da imam prijatelje na dalekim meridijanima i paralelama koji me čekaju raširenih ruku.

Nedavno sam baš na jednoj od ovakvih akcija upoznala Faustine (23) koja je u Novom Sadu provela poslednjih pet meseci volontirajući daleko od svog primorskog grada Kalea u Francuskoj. Zanimljivo je da je njen prvi volonterski angažman bio upravo u Srbiji. Volontiranjem je počela da se bavi kako bi upoznala nove ljude, savladala nove veštine i stekla znanja iz oblasti upravljanja događaja. Upravo kroz događaje i volontiranje na njima stekla je nove prijatelje daleko od kuće. Pored volontiranja za NVS ona je i član organizacije Izađi, kroz koju svojim aktivnostima vrši uticaj na društvo istovremeno učeći o njemu. Zahvaljujući volontiranju ona je dobila priliku da putuje i istražuje nova okruženja u kombinaciji sa dobrovoljnim radom. Smatra da kombinovanjem putovanja i volontiranja ima priliku da doprinese i pomogne okruženju dok uživa u novim destinacijama. Kao barijeru tokom njene volonterske avanture naglasila je nerazumevanje stranog jezika, ali je dodala da lokalna zajednica u koju dođe uvek ima pozitivne reakcije kada čuje njenu priču i odakle dolazi. Kada sam je upitala kada bi mogla da volontira bilo gde na planeti koja bi to akcija i gde bila, odgovorila je da je privlače Indija i Južna Amerika. Želela bi da volonterski rad bude u obrazovanjem dece ili zaštite životinja.

Volontiranje nije gubljenje vremena i energije jer donosi mnogo dobrih stvari. Ono je zapravo ulaganje vremena i energije u budućeg i boljeg sebe. Volontiranje pravi razlike u društvu i čini ga boljim. Daje nam šansu da se razlikujemo od grupe. Spojem volontiranja i kulture imamo mogućnost da na lep način upoznamo nove kulture ali i da isto tako nekome predstavimo svoju.

Tekst: Tatjana Ninić
Foto: NVS

Povezani članci