Gde se osvežiti na jednodnevnom izletu: Najbolja kupališta u Vojvodini

Temperature su previsoke i svi su izgledi da nam će i ostatak leta biti skoro nepodnošljivo vreo. Borite li se protiv vrućine kod kuće ispod klime, strpljivo čekajući dostavu hrane i minimizujući potrebe da izađete napolje, ili hvatate svaki slobodan sat da se bućnete u neku vodu? Ukoliko ste od ovih potonjih, sigurno ste isprobali sva novosadska kupališta i imate omiljeno. 

A šta kažete na promenu atmosfere i odlazak van grada? Sve što vam treba su kola s klimom, torba s grickalicama i dobro raspoloženje. Donosimo nekoliko kupališta diljem Vojvodine do kojih možete otići i s njih se vratiti u jednom danu. Na vama je da izaberete favorita, i uživate!

 

Akva park Petrolend

Akva park Petrolend nalazi se u Bačkom Petrovcu, što je na svega 17 kilometara od Novog Sada. Ovo je trenutno najveća zabavna atrakcija u Srbiji koja se prostire na čak osam hektara. A šta vas sve ovde čeka? Osim otvorenih i zatvorenih bazena s različitim efektima – možete uživati, na primer, u onom s talasima ili pak onom za masažu – tu su i brojni različiti tobogani, od kojih jedan ima visinu od čak 18 metara; kao i plaže, sportski tereni za više sportova i dečji prostori s terenima za decu, toboganima i prskalicama. Ako posle ludog adrenalinskog dana poželite da se odmorite, možete i to u wellness i spa sadržajima Petrolenda, a kad ogladnite, tu je brza hrana i sjajan restoran Petrolend. Voda u Petrolendu lekovita je geotermalna voda temperature od oko 46 °C, a zahvaljujući modernih rashladnim sistemima, u bazenima je njena temperatura između 25 i 32 stepena.

Belocrkvanska jezera

Možda ćete malo duže putovati do Belocrkvanskih jezera, ali neće vam biti žao! Ovaj kompleks sastoji se od sedam jezera, od čega su četiri pogodna za kupanje: Glavno, Vračvgajsko, Šaransko i Šljunkara. Belocrkvanska jezera su veštačka jezera, nastala iskopavanjem šljunka sa dna Panonskog basena. Voda u jezerima je prozirno zelena, a plaže peščane – osim u slučaju Glavnog jezera s modernijom infrastrukturom, gde je plaža delom betonirana i ima i vaterpolo igralište. I ovde možete popiti kafu, sok, pivo ili pojesti picu ili sladoled. Za najbolji ugođaj dođite na dva-tri dana i obiđite ih sva!

Gradski bazeni u Novoj Pazovi

Ukoliko nemate posebnih želja, već vam se samo ide na bazen, a dosadili su vam oni standardni u gradu – što ne biste otišli u Novu Pazovu? Gradski bazeni u Novoj Pazovi relativno su novijeg datuma – otvoreni 2012. godine – i na njima možete uživati na dva bazena za odrasle, a vaši mališani na dva bazena s toboganima. Kad se umorite od plivanja ili sunčanja, možete se premestiti u restoran ili neki od kafića. Takođe, ako ste zaboravili svoju bazensku literaturu, ovog leta možete iskoristiti akciju novopazovske biblioteke Dositej Obradović, koja je na bazenu postavila kutak s knjigama kojima se možete poslužiti!

Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici

Da, imate i kod kuće peščanu plažu na reci. Ali Gradska plaža na Savi u Sremskoj Mitrovici po mnogima je najlepša plaža ne samo Srbije, nego i bivše Jugoslavije. Vredi proveriti tako nešto, zar ne? Od milja nazivana Brionima, ova plaža Mitrovčanima i gostima nudi brojne sadržaje za decu i odrasle, kao i kafiće i restorane. Ništa vam više ne treba za uživanje pored vode!

Termalna banja Pačir

O banji Pačir već smo pisali. Sat do sat i po vožnje mala su cena za fotografije koje ćete napraviti u roze jezeru, ali daleko da je to jedina njena prednost! Voda jezera Termalne banje Pačir dolazi s dubine od 1400 metara i dolazeći do površine obogaćuje se različitim mineralima; osim toga, ona je i slana i kao takva izuzetno blagotvnorno deluje na vaš imunitet i zdravlje uopšte. Osim jezera, ovde se možete kupati i u dva zatvorena bazena u obliku malih jezera, a posebno je zanimljivo što im dno nije popločano pločicama, kao što bismo normalno očekivali, nego oblim kamenjem. Zbog visoke koncentracije minerala, nije preporučljivo ostati u vodi duže od 20-30 minuta odjednom – pauze u rashlađivanju možete koristiti da nešto pojedete ili prosto uživate u pogledu na ovu neobičnu boju vode.

Otvoreni bazeni Banje Junaković u Apatinu

Kompleks otvorenih bazena Banje Junaković broji čak deset otvorenih bazena! I dok su neki namenjeni prvenstveno onima koji su na banji radi terapije i lečenja, velik broj zadovoljiće goste koji su u potrazi za rashlađenjem. Uživajte u olimpijskom bazenom ili onom sa skakaonicom, spuštajte se s tobogana, odmarajte uz pečurku, a vaša deca obožavaće čak četiri dečja bazena! Igrališta za odbojku na pesku i teniski tereni obezbediće vam razmrdavanje ako to želite, a na kraju dana ne zaboravite da overite neku od čardi u Apatinu. Kako banja organizuje različite sadržaje, možda „ubodete“ dan kad je noćno kupanje pa produžite boravak!

Povezani članci