Kuda se uputiti van Novog Sada na dan: Čudesne destinacije za koje niste znali da postoje, i poznate koje ne treba propustiti

Putovanja po Srbiji nikad nisu bila popularna kao 2020. godine – iz očiglednih razloga. Iako verovatno dobar deo nas željno čeka dan kada ćemo izvaditi pasoše iz fioka i čuti reči „govori vam vaš kapetan“, ne moramo u međuvremenu da se odreknemo baš svih lepota koje s putovanjima dolaze.

Menjanje sredine i upoznavanje novog mogući su i na sasvim kratkoj destinaciji, onoj na koju se možete uputiti ujutro, a uveče već leći u svoj krevet! Donosimo pregled nekoliko destinacija za jednodnevne izlete po Vojvodini i Srbiji. Vaše je da obezbedite gorivo i dobru muziku. Idemo!

Sremski Karlovci

Ukoliko već niste, krajnje je vreme da upoznate Karlovce koji su vam gotovo „iza ćoška“. Ovaj gradić zauzima važno mesto u istoriji naše zemlje, pa iskoristite to što je toliko blizu Novog Sada – tačnije, na svega petnaestak minuta. Gvirnite u dvorište Karlovačke gimnazije, najstarije naše gimnazije. Prošetajte Trgom Branka Radičevića, odmorite na česmi Četiri lava i setite se njene uloge u mnogima omiljenom filmu Lajanje na zvezde. Obavezno posetite neku od vinarija! Ukoliko želite, možete svratiti i do nekog od fruškogorskih manastira – na primer, Krušedola, Grgetega ili Novog Hopova.

Sremska Mitrovica, Sirmijum, Zasavica

Na sat vremena od Novog Sada nalazi se jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji, koji leži na ostacima nekadašnjeg rimskog grada Sirmijuma. Upravo zato, nakon što ste prošetali po samoj Mitrovici i popili kafu, uputite se ka Carskoj palati. Ovo arheološko nalazište sa svojim mozaičkim podovima, fragmentima fresaka i dekoracija od kamena koji je za tu priliku dopreman s raznih strana sveta povešće vas u samo doba rimskog carstva. Da se ovaj izlet zaokruži i društvu doda i priroda, vaše sledeće odredište neka bude čuveni Specijalni rezervat prirode Zasavica, na dvadesetak minuta od Sremske Mitrovice. U Zasavici možete uživati u pogled na raznovrsnu floru i faunu, provozati se čamcem, ili obići farmu magaraca, gde možete probati sir od magarećeg mleka i druge delicije.

Subotica i Palić

Zahvaljujući auto-putu, brzo se stiže i na krajnji sever zemlje, a ovo je važno ako poželite da upoznate Suboticu, šarmantni gradić na severu Bačke. Ipak, ukoliko želite da dodatno uživate, budite spremni da načinite i koje skretanje s puta! Na primer, ka zamku Fantast u blizini Bečeja – oko sat vremena udaljenosti od Novog Sada. Ovaj prelepi dvorac sagradio je Bogdan Dunđerski, jedan od članova čuvene porodice veleposednika, za koju znate, između ostalog, i po jednoj ljubavnoj priči. Zamak Fantast dobio je ime po jednom od konja Bogdana Dunđerskog, apsolutnog šampiona u ondašnjim trkama. U dvorskom kompleksu možete videti i ergelu konja, kapelu i park s jezerom, ili pak ručati u restoranu. Ipak, savetujemo da krenete dalje, ka Subotici i Paliću. U Subotici obavezno obiđite Sinagogu i Gradsku kuću, a onda se uputite ka jezeru Palić i/ili Vinariji Zvonko Bogan, u kojoj nevozači mogu da učestvuju u degustaciji vina. Pre nego što se spremite za povratak u Novi Sad, predlažemo posetu ergeli lipicanera u Kelebiji – petnaestak minuta vožnje od centra Subotice – gde možete posetiti muzej kočija, provozati se fijakerom, ili pak i zajahati nekog od lepotana.

Banja Pačir i Zobnatica

Drugi predlog za izlet, koji možete iskombinovati sa Suboticom ili nekim elementima prethodnog predloga, jeste čuveno instragramično roze jeziro u Banji Pačir. Od Novog Sada trebaće vam malo duže od sat vremena da dođete do njega, a s obzirom na to da je dozvoljeno kupanje, predlažemo da ovu destinaciju „sačuvate“ za vrele dane. Jezero Pačir banjsko je jezero, a roze boju dobilo je zahvaljujući solima i mineralima. Neki se žale na neprijatan miris vode izazvan ovim elementima, ali na njega ćete se brzo navići, a ako vam je jako stalo do fotografije – on se, srećom, ne vidi. Voda je topla, ali se ne preporučuje boravak duži od 20-30 minuta pri jednom ulasku. Kupalište je leti otvoreno od 10 do 19 časova, pa imajte to u vidu. Kad ste se iskupali i spremni ste za pokret, pođite do ergele Zobnatica blizu Bačke Topole. Ova ergela ima tradiciju odgoja rasnih konja od preko 250 godina, a osim konja, u Zobnatici možete videti muzej konjarstva, galeriju umetničkih slika, ili pak obedovati u restoranu.

Titel, Titelski breg, Idvor, Kovačica, Belo Blato

Jug Bačke i Banata kriju mnoga zanimljiva odredišta – na vama je da napravite najbolji izbor za sebe. Možete se, na oko pola sata vožnje od Novog Sada, popeti na Titelski breg i uživati u pogledu na okolinu: Tisu i ušće Begeja u Tisu, grad Titel, ravnicu, Frušku goru. Možete produžiti ka Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, gde možete posetiti njegov muzej i rodnu kuću. Samo petnaest minuta od Idvora nalazi se Kovačica, svetska prestonica naivne umetnosti. U Kovačici ne propustite Galeriju naivne umetnosti i Muzej Martina Jonaša, jednog od osnivača Galerije i značajnog kovačičkog naivnog slikara. Radionica za izradu violina takođe je zanimljiva stanica u Kovačici. U povratku svratite do Carske bare, staništa čak 250 vrsta ptica, gde se možete provozati čamcem. Naposletku, duh Vojvodine možete možda najbolje videti u obližnjem selu Belom Blatu, gde na malom prostoru živi dvadeset nacionalnih zajednica. Naravno, nemojte usput propustiti stajanje na nekom od brojnih salaša da degustirate lokalne specijalitete!

Obedska bara

Oko sat i po vožnje biće vam potrebno do Specijalnog rezervata prirode Obedska bara. Obedska bara je močvara koju nastanjuju brojne ptice (kad kažemo brojne, mislimo na desetine hiljada!) i autentične biljke, a uživa poseban status još otkako je proglašena carskim lovištem Austrogarske u 19. veku, pa kraljevskim lovištem Karađorđevića u dvadesetom. Obići je možete uz pratnju lokalnog vodiča-rendžera, i to na katamaranu. Ne propustite lovački ručak!

Sombor, Bezdan, Bački Monoštor

Na severozapadu Bačke, na oko sat i po vožnje od Novog Sada, čeka vas slobodni kraljevski grad Sombor, koji je taj status otkupio još u osamnaestom veku. Prošetajte ulicama u hladu bođoša i svratite do Županije, kao i sunčanog sata na gradskoj pijaci s čuvenim, pomalo zloslutnim natpisom. U Bezdanu posetite tkačnicu damasta u kojoj se radi na stari način, ručno, a koja damastom opskrbljuje najbolje hotele i restorane u zemlji, ali i inostranstvu. Ne propustite ni etno-kuću u kojoj ćete videti brojne eksponate nekadašnjeg života u ravnici. Druga etno-kuća čeka vas u Bačkom Monoštoru, zajedno sa specijalitetima lokalnih domaćica. U bogatom vojvođanskom ručku uživajte u nekoj od čardi na rukavcima Dunava ili nekom od salaša na koje ćete naići usput.

Dvorci Vojvodine

Ukoliko želite sebi da priuštite jedan instagramičan jednodnevni izlet na kom ćete se baviti isključivo vojvođanskim dvorcima, važno je samo znati kuda se tačno zaputiti. Neki od dvoraca sačekaće vas u svojoj veličini i sjaju, pretvoreni u raskošne restorane i hotele. Drugi pak pričaju priču o prolaznosti vremena. Zajedničko im je da i jedni i drugi – plene. Na oko sat vremena severno od Novog Sada nalazi se Fantast, koji smo već pomenuli u subotičkom izletu. Kad ga obiđete, isfotografišete i odmorite oči u zelenilu parka oko dvorca, pođite ka ergeli Zobnatici i pripadajućem joj dvorcu Terlei. Dvadesetak minuta trebaće vam do sledećeg zamka: Kaštela u malom mestu Panonija, danas muzeja koji čuva autentičan nameštaj ovog zamka iz 19. veka. U Kaštelu se nalazi i restoran, a u kompleksu i uređen park kroz koji možete prošetati. Idući nazad ka jugu Bačke, svratite u Kulpin, gde vas čeka prelep kompleks dvoraca Stratimirović/Dunđerski, koji je prva porodica sagradila, a druga bila poslednji vlasnik. U ovom kompleksu možete videti Muzej poljoprivredne, etno-postavke i izložbu stilskog nameštaja. I konačno, ako želite da ostanete bez daha nad lepotom i zubom vremena, uputite se ka dvorcu Špicer u blizini Beočina, čuvenoj prelepoj ruini koja nas je ovo leto gledala s društvenih mreža. Pažljivo – nemojte doprineti njegovom urušavanju. Ovde važi ono „gledaj očima, a ne prstima“.

Vinča

Nakon što ste obišli Vojvodinu uzduž i popreko, izdvojite jedan dan za arheološko nalazište Vinča. O Vinči smo učili u školama iz istorije i umetnosti, ali retko ko ovo važno mesto zapravo i poseti. Ispravite ovu grešku i izdvojite dan za praistorijski lokalitet na obali Dunava na oko sat i po od Novog Sada, tik ispod Beograda. Vinčanska kultura cvetala je na ovom prostoru oko 4000 godina pre naše ere, a nalazište je otkrilo alate, posude za svakodnevnu upotrebu, luksuzne keramičke posude i rutualne vaze, figurine (sigurno vam je poznata vinčanska figurina), nakit… Sve ovo možete videti u muzejskoj postavci, kao i predmete iz bakarnog i bronzanog doba. Muzej radi od 1. aprila do 31. oktobra, a ponedeljkom je zatvoren.

Smederevo

Smederevo može da bude nastavak izleta koji ste započeli u Vinči, ili pak samostalan izlet. Udaljeno je oko dva sata vožnje od Novog Sada, a čuveno je po tvrđavi koju je još u 15. veku podigao despot Đurađ Branković za potrebe prestonice. Smederevski grad jedna je od najvećih srednjovekovnih tvrđava, sastavljen od Malog i Velikog grada, s ukupno 25 velikih kula. U blizini Smedereva vredna je obilaska i vila Zlatni breg, letnjikovac dinastije Obrenović u kom su kralj Milan i kraljica Natalija gostili umetnike i književnike i priređivali zabave. Danas je u Vili postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Naravno, obavezna je šetnja kroz centar Smedereva i ručak pre povratka kući u Vojvodinu.

Povezani članci