Kaleidoskop kulture 2021: Dunja Radomir iz EPK preporučuje pet događaja koje ne treba propustiti

Kaleidoskop kulture 2021. godine održaće se po četvrti put, i u periodu od 2. septembra do 8. oktobra na mnoštvo lokacija u Novom Sadu dovešće velika imena domaće i evropske kulturne scene, kao i renomirane kulturne institucije.

Programa Kaleidoskopa podeljen je u pet celina u skladu sa pet umetnosti: nedelja arhitekture, nedelja izvođačke umetnosti, nedelja književnosti, nedelja vizuelne umetnosti i nedelja primenjene umetnosti, a svemu prethodi četvorodnevno otvaranje. Izložbe, performansi, koncerti, uzbudljive književne večeri čine raznovrsan, inovativan i bogat program Kaleidoskopa, o čemu smo razgovarali sa Dunjom Radomir iz Evropske prestonice kulture, koja je kao menadžerka projekata u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture učestvovala u realizaciji ove jedinstvene manifestacije.

1. Otvaranje

Dunja: Kaleidoskop kulture 2021. biće otvoren pravim spektaklom. Otvaranje će trajati čak četiri dana, tokom kojih će u Kreativnom distriktu na novosadskom Velikom Limanu biti predstavljeno 40 programa, kao uvod u ono što nas čeka sve do 8. oktobra. Posebno bih izdvojila Paviljon Ars Elektronike. Radi se o jednoj od najvažnijih svetskih institucija u oblasti novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi. Ovo je nešto što nismo imali priliku da vidimo u Novom Sadu do sada. Ovaj događaj spojiće umetnost, tehnologiju i društvo, i jedva čekam da Novosađani iskuse ovu jedinstvenu sinergiju koja će, sigurna sam, posetioce ostaviti bez daha.

2. Korzo

Dunja: Koncert klasične muzike u okviru nedelje izvođačke umetnosti već je svima dobro poznat. Ove godine na novosadskom Korzu nastupa svetski poznati violinista Stefan Milenković sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Ovo će biti prava poslastica za sve posetioce, koji će uživati u njihovom magičnom nastupu na sasvim neobičnoj lokaciji – na Bulevaru Mihajla Pupina ispred Banovine.

3. Podgrađe Booktown

Dunja: Ovo je pravi raj za sve ljubitelje književnosti. Tokom celog vikenda u nedelji književnosti u dobro poznatom Gradiću, Podgrađe Booktown donosi mnogobrojne književne sadržaje, od kojih bih izdvojila Noć književnosti, na kojoj će, najkraće rečeno, novosadski pisci intervjuisati evropske pisce. Tu je i Krug laureata, program koji će voditi književnik Vule Žurić, a gost će biti Svetislav Basara, aktuelni dobitnik NIN-ove nagrade. Dolazi nam i Rambo Amadeus, jedan od najautentičnijih autora sa ovih prostora, koji će predstaviti svoje Veče glomazne poezije.

4. Izložba slika Vladimira Veličkovića

Dunja: Jedan od naših najeminentnijih slikara, čovek koji je bio inspiracija za brojne umetnike i ljubitelje umetnosti širom sveta, umetnik koji je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, i Francuske akademije lepih umetnosti, izložba slika Vladimira Veličkovića (1935 – 2019) obeležiće nedelju vizuelne umetnosti. Radovi će biti izloženi u Kulturnoj stanici Svilara.

5. Omaž Astoru Pjacoli

Dunja: Ovaj program izvešće Novosadski tango kvintet, jedan od dobitnika na ovogodišnjem konkursu Kaleidoskopa kulture. Ono što ga čini posebnim jeste činjenica da je u pitanju ansambl po uzoru na Pjacolin kvintet, i što će na ovaj način biti obeleženo 100 godina od rođenja velikog kompozitora, tvorca tango nuevo pravca u muzici.

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci