Nova arhitektura Novog Sada

Čini se da je arhitektura kao vrsta umetnosti počinje da se vraća na svoje zasluženo mesto na novosadskoj umetničkoj sceni. To je posebno vidljivo u delovima grada gde se obnavljaju zapušteni, zaboravljeni prostori, i daje im se novi život. 

Jedan od primera je nedavno otvorena Kulturna stanica Liman, koja je predstavljena kao dobar primer savremene arhitekture u Vojvodini na bijenalu u Ljubljani. Ne čudi što je upravo ovaj prostor izabran da se u njemu predstave radovi oko 100 arhitektica, u okviru izložbe višeslojnost tokom nedelje arhitekture na aktuelnom Kaleidoskopu kulture.

Ovu izložbu, koja je otvorena od 6. do 9. septembra, organizovali su Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) i Arhitekton, a ona je posvećena ostvarenjima u arhitekturi, dizajnu enterijera, urbanizmu, zaštiti i komunikacijama, a pored toga ona ilustruje i višeslojnost delovanja žena arhitekata u drugim kreativnim disciplinama, uključujući grafički dizajn, ilustraciju, dizajn tekstila, modni i industrijski dizajn, kostim, scenografiju, šminku, gastronomiju i IT.

Posetioci su imali priliku da vide na koje sve načine žene arhitekte, ponekad vrlo suptilno i diskretno, doprinose unapređenju i estetici našeg okruženja i naše svakodnevice, ali i da prisustviju tribinama posvećenim arhitekturi scene i arhitekturi izložbi. Posebnu čar ovom programu dale su i radionice koje je održala arhitektica Dragana Kojičić, koja je nadaleko poznata po dostignućima u zemljanoj arhitekturi.

Ove radionice održane su na specifičnim lokacijama – Novim mestima, malim javnim komšijskim prostorima koje već četiri godine unazad lokalne zajednice i stručnjaci iz Društva arhitekata Novog Sada rekonstruišu u saradnji sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture. U julu je u okviru ovog projekta otvoreno 10 novih mesta, a nedavno su potvrđene još dve lokacije: vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode, i površina na Bulevaru patrijarha Pavla. Ukupno 36 novih mesta u Novom Sadu i okolini, primeri su nove arhitekture Novog Sada i novih urbanističkih rešenja Evropske prestonice kulture. 

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci