Simfonijski vatromet: Na Korzou muzički spektakl

Spektakularni simfonijski koncert na otvorenom tradicionalno je održan na Korzou. Nastup Stefana Milenkovića i Vojvođanskog simfonijskog orkestara pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića je uz vatromet bio glavni događaj subote, 11. septembra, u Novom Sadu.

Korzo se već četiri godine održava na Bulevaru Mihajla Pupina, odnosno na starom novosadskom šetalištu. Tačno u 20.22 sata je svetski proslavljen virtuoz na violini Stefan Milenković sa Vojvođanskim simfonijskim orkestarom otvorio ovogodišnji Korzo. Milenković  se posle trideset godina vratio u Srbiju, i to u Novi Sad, gde je angažovan kao kustos za klasičnu muziku i kao prvi umetnički direktor Gradske koncertne dvorane.

Osvajač brojnih svetskih priznanja, Stefan Milenković je Karijeru je započeo svoju karijeru još kao dete. Sa samo deset godina on je pred američkim predsednikom Ronaldom Reganom svirao na Božićnom koncertu u Vašingtonu.  Sa nepunih 17 godina svoju virtuoznost je pokazao i pred Mihailom Gorbačevim na koncertu u Beogradu, kao i pred papom Jovanom Pavlom II.

Na ovom koncertu, koji je organizovan u okviru Nedelje izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture, dirigovao je Aleksandar Marković, koji je sarađivao sa poznatim svetskim simfonijskim ansamblima od Kraljevske filharmonije iz Liverpula, simfonjske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, pa sve do škotskog Bi-Bi-Sija.

Foto: Vladimir Veličković, Uroš Dožić

Povezani članci