Odbrojavanje do najprestižnije titule

Verovatno ste u proteklih 10 dana tokom šetnje centrom grada primetili brojač ispred Fondacije Evropske prestonice kulture na Trgu slobode, a možda ste zastali i zapitali se šta znači ovo odbrojavanje? Brojač pokazuje koliko dana je preostalo do trenutka kada će veličanstveni Novi Sad zasijati i zvanično poneti najprestižniju evropsku titulu prestonice kulture – 13. januara 2022.

Ovo je datum koji svi iščekujemo, jer nas u godini titule Evropske prestonice kulture očekuju brojni kulturni događaji koji će “baciti” najsjajnije svetlo na Novi Sad ističući ga na mapi Evrope. Veliki je ponos biti stanovnik ili posetilac jedinstvenog grada u Srbiji koji je tradicijom, burnom istorijom, pravim vrednostima i bogatom kulturnom baštinom opravdano zaslužio da ponese epitet prestonica  kulture.

Nakon pomeranja sa 2021. na 2022. godinu, zbog pandemije koronavirusa, Novi Sad je jedina Evropska prestonica kulture koja je premeštena za samo godinu dana, dok su ostali gradovi za dve. Srpska Atina, kao grad u kojem kultura živi, sada je u poslednjoj fazi priprema za godinu pred nama koju će obeležiti široka lepeza spektakularnih kulturnih događaja.

Zajedno pomeramo brojčanik!

Ostalo je, dakle, još samo 90 dana do 13. januara, a u duhu iščekivanja početka godine titule, koja pripada svim građanima Novog Sada, svakodnevno u 12 sati na Trgu slobode, predstavnici Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture zajedno sa lokalnim umetnicima okreću unazad brojeve na brojaču. Ukoliko prolazite centrom u to vreme, zastanite i ispratite odbrojavanje. Možda baš “naletite” na balerine Srpskog narodnog pozorišta, duhovitu ekipu Državnog posla i druge poznate stvaraoce umetnosti.

Grad u kojem kultura živi

Tokom čitave 2022. godine Novi Sad će biti pretvoren u grad scenu, te će u svakom njegovom kutku biti ušuškan jedan od 1500 kulturnih događaja za svačiji ukus, koji će predstaviti 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika. Programski koncept 2022. godine čini osam programskih lukova, vođenih krilaticom Za nove mostove.

Gde ćemo za Doček?

Prvi od programskih lukova koji nas očekuju svakako je Doček 7530.godine, a kruna i glavni događaji jesu programi dvojnog otvaranja EPK. Spajamo dva računanja vremena kroz dva datuma (31.decembar i 13.januar), dva kalendara (julijanski i gregorijanski), dva otvaranja, dva pisma, dve umetnosti – vizuelna i izvođačka.

Ispratimo zajedno 2021.godinu na Trgu slobode uz pozorišnu predstavu Srpskog narodnog pozorišta Tesla, izumetnik, kao i Tesla – svetlosnu galeriju, prvi festival svetla u Srbiji u ovom obimu, po ugledu na poznate svetske i evropske umetničke svetlosne manifestacije. Ovo je jedinstven gogađaj jer uključuje evropske dizajnere svetla i svetlosne umetnike kao i domaće studente scenskog dizajna, koji kreiraju umetnost inspirisanu neonom, svetlom kao posebnim oblikom energije i likom i delom Nikole Tesle.

Ovi jedinstveni događaji uvertira su za sve ono što očekuje Novosađane i goste Novog Sada u 2022. godini, a kompletan program za celu godinu titule pogledajte OVDE.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci