Na ponos svih Novosađana, naš grad je još jednom dokazao da je Evropska prestonica kulture! Ne samo da je ona utkana u svaki kutak grada, već se i u vazduhu oseti da Novosađani neguju svoju kulturnu scenu i čuvaju bogato istorijsko nasleđe grada.

Zaslugom svih građana, projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture je dobitnik nagrade za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, u okviru Nagrada za evropske kulturne brendove, koje su po šesnaesti put dodeljene u Drezdenu.

Ova važna nagrada pripada svim Novosađanima, a Srpska Atina je postala prvi grad u ovom delu Evrope koji je poneo tu nagradu, s obzirom na to da su dobitnici do sada bili iz zapadne Evrope (Pariz, Minhen, Berlin, Oslo…).

Novosađani su nosioci evropske nagrade koju je njihov grad dobio zbog novih brendova kulture koji su utemeljeni prethodnih godina – Dočeka, Kaleidoskopa kulture i mreže Kulturnih stanica. Upravo ovi brendovi, koji kao legati treba da ostanu gradu i nakon godine titule EPK, postavili su novi pristup kulturi i realizaciji događaja.

“Novosađani su dobili nagradu jer su verovali, podržavali i zajednički radili na stvaranju toliko novog, drugačijeg i kvalitetnijeg u oblasti kulture da je Evropa to ponovo prepoznala. Novi Sad je zahvaljujući sceni i građanima Novog Sada dobio merljivu vrednost i nemerljiv pozitivan ugled, ne samo za naš grad već i za celu Srbiju“, rekao je direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Doček i Kaleidoskop kulture su inače i dva od osam programskih lukova koji čine programski koncept projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture za 2022. godinu. Upravo će Dočekom Novi Sad svečano zakoračiti u godinu titule 13.januara, a svojevrsna uvertira će biti već i sam program 31. decembra koji će kroz izvođačku i vizuelnu umetnost biti svojevrsni omaž velikom srpskom naučniku, Nikoli Tesli. Godina titule nam donosi preko 1500 događaja, sa preko 4000 umetnika iz 45 evropskih zemalja, što znači da će čitavih 365 dana u godini biti obeleženo kulturnim dešavanjima. Time kultura (p)ostaje svakodnevica Novosađana, a za sam grad to znači poboljšanje umetničkih, prostornih, programskih i turističkih kapaciteta.

Povezani članci