Novi Sad dobitnik još jedne nagrade!

Naš grad je još jednom svima dokazao da je kultura među Novosađanima način života, kao i da sugrađani čvrsto neguju svoju kulturnu scenu i čuvaju bogato istorijsko nasleđe grada. Nedavno je, zaslugom svih građana, prograšen najboljim evropskim trend brendom u oblasti kulture, a sada je Novi Sad dobitnik još jedne prestižne nagrade Melina Merkuri, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture.

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine je ocenio Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi, te je sada nakon trećeg kontrolnog izveštaja dao preporuku da Srpska Atina dobije ovo prestižno priznanje.

„Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni, te zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture“, navodi se u izveštaju stručanjaka Evropske komisije. Koordinator Evropskih prestonica kulture Evropske komisije, Silvan Paskva, čestitao je čitavom timu projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture na „izuzetnom radu i posvećenosti na pripremama za realizaciju titule Evropske prestonice kulture“.

Nagradom Melina Merkuri i Nagradom za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Zahvaljujući tome, Novom Sadu posle 2022. godine, pored programskih legata, sada evropskog renomea – Dočeka i Kaleidoskopa kulture, ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada sa Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada.

Nagrada Melina Merkuri, nazvana po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta EPK.

Foto: Jelena Ivanović i Vladimir Veličković

Povezani članci