Da li je Novi Sad drugačiji s Dočekom i titulom EPK?

Novo. Drugačije. Neponovljivo. Sada. Tako možemo opisati Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, koji će u godini titule Evropske prestonice kulture okupiti više od 400 umetnika iz Srbije i čitave Evrope. Možda ste do sada navikli na doček Nove godine na Trgu slobode, uz umetnički program i vatromet, ali je Doček u okviru EPK preobrazio puku zabavu u umetničku proslavu sa programskim inovacijama i visokim produkcijskim dometima.

Vrhunski evropski stvaraoci u saradnji sa domaćim umetnicima, kroz različite umetničke žanrove, učiniće Novi Sad mestom susreta koje zaista ne smete propustiti. Nesumnjivo se nameće pitanje šta je to što nam Doček donosi i kako je on promenio naš grad na mapi Evrope?

Doček okuplja vrhunske umetnike

Doček će u petoj godini razvoja će dostići svoj umetničko-programski i produkcijski vrhunac. Posetioci u Novom Sadu do sada su, u okviru ove umetničke proslave proteklih godina, mogli da čuju i vide neke od najboljih evropskih i svetskih umetnika. Vrhunske orkestre, najveća imena jugoslovenske rok i pank scene koji broje decenije u karijeri, višenagrađivane mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova iz Srbije i regiona, virtuoze na violini, bas gitari, harmonici i trubi, vrhunskog interpretatora sevdalinki… Fantastične džez muzičare, najpopularnija imena repa i trepa, najuspešnije di-džejeve modernog elektronskog zvuka, izuzetne perfomere, ali i vizuelne umetnike, kvalitetan umetničko-muzički program za decu i mnoge druge programe.

Samo neka od velikih imena domaće i svetske scene, u čijim nastupima su posetioci mogli da uživaju proteklih godina, jesu Roman Simović, prva violina Londonske filharmonije; Božo Vrećo, vrhunski interpretator sevdalinki; tu su i Aleksej Tihomirov, najbolji operski bas na svetu; Darko Rundek, Zdravko Čolić, Manjifiko; Prvakinja opere SNP, Jelena Lončar; Džez umetnik Matija Dedić; Atomsko sklonište i Dado Topić; virtuoz na violini Stefan Milenković; Električni orgazam, Buč Kesidi, ali i mnogi drugi vrhumski izvođači.

Prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa, proslavu 7529. godine je online pratilo više od 17 000 ljudi.

Šta Doček donosi Srpskoj Atini?

Od trenutka kada je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture, mnogo toga se u našem gradu promenilo. Novi Sad kakav smo poznavali, više nije isti. Titula je donela novu energiju, nove ideje, snažnu sinergiju između građana, institucija i kulturnih stvaralaca. Titula je donela istorijska ulaganja u infrastrukturu potrebnu za realizaciju kulturnih programa. Obnovili smo napuštne fabrike i industrijske centre, te ih pretvorili u centre za kulturu i umetnost. Podgrađe Petrovaradinske tvrđave smo ponovo osvetlili, obnovivši fasade, to jezgro grada odakle je nastajao Novi Sad.

Doček je novosadski brend kulture koji je našem gradu pružio mnogo toga. Doneo nam je vrhunske nastupe svetskih izvođača, ponosni smo upravo na te nove prostore za kulturu i mrežu kulturnih stanica, koje spajaju izvođačke sa vizuelnom umetnošću. Doček nam je doneo  promenu, ali ne samo u kulturološkom, već sociološkom i ekonomskom smislu. Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture zahvaljujući Dočeku razvijala je publiku dobijajući i nove posetioce kao turistički potencijal. 

Proslava koja pomera granice

Negujući kulturno nasleđe, ove godine slavimo Doček 2022. (31. decembra) i Doček 7530. godine (13. januara), kada će godina titule EPK zvanično otpočeti. Budite sa nama kod mosta Duge 31. decembra simbolično u 20.22h, čeka nas uzbudljiva priča  Tesla izumetnika, predstava u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, u režiji sjajnog Nebojše Bradića. Nakon toga, zajedno sa Teslom, prelazimo Dunav i stižemo do Podgrađa, koje će biti epicentar umetničke proslave. Tesla light gallery, projekat čiji je partner NIS, osvetliće Novi Sad, kao kada ga je Tesla osvetlio po prvi put pre 130 godina. Očekujte neočekivano, neponovljive audio-vizuelne performanse i uživajte u zvucima sjajnih bendova koji će upotpuniti novogodišnju atmosferu.

Doček 7530. godine, sa evropskim duhom i kvalitetom, nastavljamo i 13. januara svečanim otvaranjem godine titule, jedinstvenom proslavom Zeniteum :: 2022, predstavom u režiji avangardnog umetnika Dragana Živadinova. Novosadska Banovina, arhitektonski biser Novog Sada pretvoriće se u pozornicu obasjanu svetlima, slaveći velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Nemojte propustiti, jer ćete imati priliku da doživite ovo jedino sada i ovde! Milankovićeva dela slavićemo i kroz izložbu Vreme i vaseljena, 13. januara u Studiu M, a na više od 40 lokacija u gradu čekaju vas vrhunski nastupi izvođača poput kraljice fado muzike i dobitnice dva zlatna globusa – Carminho, muze Dejvida Linča – Christa Bell, bendova Morcheeba, Nouvelle Vague, zatim nastupa Josipe Lisac, Damina Urbana, Bilje Krstić i mnogih drugih. Mi vas pozivamo da nam se pridružite na jedinstvenoj proslavi koja će pomeriti granice, a detaljan program ispratite na zvaničnom sajtu Doček

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Marko Pudić, Promo, Klaus Pichler, Max Parovsky, Rod Maurice 

Povezani članci